У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Капіталістичне суспільство

Капіталімзм — суспільно-економічний лад, що ґрунтується на , на та найманої праці. У сучасній науці замінюється на поняття — «індустріальне з ринковою економікою».

Народження капіталізму

Несхвальна ілюстрація капіталізму

З розпадом феодального ладу, зросла не тільки між містами та селами, але й між державами. Погляди людей почали змінюватися особливо після винайдення друкарського верстату. Вплив середньовічної католицької церкви почав слабшати. Власне він був основною перепоною на дорозі розвитку економічного ладу. Однак цікаво, що саме при кінці серед католицької форми християнства вже розросталися групи капіталістичної торгівлі, виробництва та банківської справи. Приклад цього можна було побачити у таких католицьких містах, як (Італія), (Німеччина) та (Фландрія, нинішя Бельгія)

Згодом, у XVI сторіччі вибухнула протестантська . Хоча було б перебільшенням казати, що Реформація створила капіталізм, з неї таки вийшли ідеї, що безперечно наголошували на ньому. Передусім зняв із законного торгівельного прибутку пляму "". Крім того, деякі протестантські вчення спонукували людей тяжко працювати, аби мати успіх у житті і таким чином довести, що вони належить до "вибраних". Вони вважали, що успіх торгівлі був ознакою Божого благословення. Результатом цього майно стало готовим "" для вкладу в подальше крамарство. Таким чином протестантська етика, що приписує тяжко трудитися, фактично, сприяла поширенню капіталізму.

Недивно, що капіталістична економіка розвинулась скоріше у протестантських країнах, а не католицьких. Однак католицька церква швидко надолужила втрачене. Вона дозволила капіталізм у тих країнах, де мала великий вплив, таким чином сама обернулась у заможну капіталістичну організацію.

Безсумнівно, капіталізм мав перевагу над зокрема тим, що дав більшої свободи . Однак в капіталізмі теж була велика несправедливість. Прірва між багатими та бідними розширювалась. З одного боку капіталізм здійснював експлуатацію робітників призвів до , з другого — утворив велике суспільство споживачів у деяких країнах із високим матеріальним достатком.

Капіталізм - система суспільного виробництва і розподілу, що грунтується на приватній власності, загальному юридичному рівності та свободи підприємництва. Головним критерієм для прийняття економічних рішень є прагнення до збільшення капіталу, до отримання прибутку.

Капіталізм - це економічна абстракція, що дозволяє виділити характерні риси економіки на певному етапі її розвитку, відкинувши менш значущі. У реальності така система, як і будь-яка наукова абстракція, ніколи не існувала «в чистому вигляді». Завжди в тій чи іншій мірі були присутні невластиві капіталізму риси - становий привілеї та обмежень на володіння майном, в тому числі обмеження на розміри нерухомості або земельних ділянок; митні бар'єри; антимонопольні правила і т. п. Частина з них є спадщиною попередніх епох, частина -- наслідок розвитку самого капіталізму і зародження всередині нього наступних систем.

 Альтернативні визначення
Капіталізм - суспільно-економічна формація, заснована на приватній власності на засоби виробництва та експлуатації найманої праці капіталом; змінює феодалізм, передує соціалізму - першій фазі комунізму. Капіталізм - це сучасна компанія, що базується на ринку економічна система виробництва товарів, контрольована «капіталом», тобто вартістю, що використовується для найму робітників.
Капіталізм (ринкова економіка, вільне підприємництво) - економічна система, домінує в Західному світі після краху феодалізму, в якій більша частина засобів виробництва знаходиться у приватній власності, а виробництво і розподіл відбуваються під впливом ринкових механізмів. (Британська енциклопедія)


Капіталізм чистий, капіталізм вільної конкуренції (англ. pure capitalism, фр. Laissez faire capitalism) - економічна система, в якій матеріальні ресурси є приватною власністю, а ринки та ціни використовуються для спрямування і координації економічної діяльності. (Кемпбелл Р. Макконнелл, Стенлі Л. Брю, «Экономикс»)
Капіталізм - економічна система, в якій засоби виробництва належать приватним власникам. Підприємства виробляють товари для ринку, керованого попитом і пропозицією. Економісти часто говорять про капіталізмі, як системі вільного ринку, керованого конкуренцією. Але капіталізм в такому ідеальному сенсі не можна знайти ніде в світі. Економічні системи, що діють зараз в західних країнах, є сумішшю вільної конкуренції й урядового контролю. Сучасний капіталізм можна розглядати як комбінацію приватного підприємництва та державного контролю. (Американська енциклопедія)
Капіталізм - тип суспільства, заснований на приватній власності та ринкової економіки. (Універсальна енциклопедія від «Кирило і Мефодій») [9]

Зіставлення визначень
Для всіх визначень виділяється загальна риса - приватна форма власності. Частина визначень описують будь-яку економіку, засновану на приватній власності в якій є елементи товарного обміну. Вони повністю справедливі і для рабовласництва, і для феодалізму. Адже на ринках цих товариств діяли точно такі ж механізми товарного обміну. Ці визначення не містять специфічних рис капіталізму.

Опора на ринкову економіку так само не виділяє капіталізм. Ринкова економіка базується на товарному типі виробництва. Саме розвиток капіталістичного способу виробництва в надрах феодалізму призводить до вибуховий зростання товарно-грошових (ринкових) відносин. На перших етапах капіталізм просто не може «грунтуватися на ринковій економіці», яку він ще не створив. Саме капітал прагне все перетворити на товар. Таким чином, ринкова економіка є не основою, а неминучим наслідком капіталізму. Якщо це не так, то чи існує і на чому базується сама ринкова економіка до капіталізму?

Опора економіки на капітал дійсно вирізняє її в ряді інших економічних систем.




Структура та опис
Капіталізм має наступні риси:

Основу економіки складає товарне виробництво. Все виробляється для продажу або обміну. Обмін відбувається на вільних ринках на основі взаємовигідних договорів (ринкова економіка).
Засоби виробництва використовуються як капітал. Власники капіталу (капіталісти)


Сторінки: 1 2 3