У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організа

Організамція Об'ємднаних Намцій (ООН) — міжнародна організація, заснована 26 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний Суд, Економічна і Соціальна Рада; Рада з Опіки.

Члени-засновники - 51 держава (в т. ч. Україна). Станом на 1998 рік ООН нараховувала 185 держав-членів. На 2002 рік має 192 держави-члени.

Організація Об'єднаних Націй

Організація Об'єднаних Націй є центром вирішення проблем, з якими зіштовхується все людство. Ця діяльність здійснюється спільними зусиллями понад 30 пов'язаних з нею організацій, що складають Систему Організації Об'єднаних націй. З дня у день ООН та інші організації її системи працюють з метою забезпечення дотримання прав людини, охорони навколишнього середовища, боротьби з хворобами і скороченням масштабів бідності. Установи Організації Об'єднаних Націй розробляють норми і правила безпечного й ефективного повітряного сполучення і сприяють вдосконаленню телекомунікацій і захисту інтересів споживачів. ООН є ініціатором міжнародних кампаній по боротьбі з обігом наркотиків і тероризмом. Працюючи в усіх регіонах світу, Організація Об'єднаних Націй та її установи надають допомогу біженцям, здійснюють програми размінування, допомагають збільшити обсяги виробництва продовольства і відіграють провідну роль у боротьбі зі СНІДом.

За станом на жовтень 2002 року, членами ООН є 191 країна світу. Поза рамками організації залишаються лише держава Ватикан та Палестинська автономія.

У вересні 2000 року члени Організації Об'єднаних Націй, включаючи 147 голів держав або урядів, зібралися у Нью-Йорку, щоб випрацювати міжнародний порядок денний на початковий період нового сторіччя.

Генеральний секретар ООН

Кофi Аннан.

За підсумками їхньої зустрічі була прийнята Декларація тисячоліття, в якій викладені цілі ООН, яких необхідно досягти в семи ключових областях: мир, безпека і роззброєння; розвиток і викорінення бідності; охорона навколишнього середовища; права людини, демократія й управління; захист знедолених; задоволення особливих потреб Африки; зміцнення Організації Об'єднаних Націй.

На чолі ООН стоїть Генеральний секретар. Нинішній Генеральний Секретар - Кофі Аннан (Гана) є сьомим Генеральним секретарем ООН. Крім того, він перший Генсек, обраний з рядів персоналу ООН. Він приступив до виконання обов'язків 1 січня 1997 року. 29 червня 2001 року рішенням Генеральної Асамблеї Кофі Аннан був призначений на другий термін повноважень, що закінчується 31 грудня 2006 року.

Генеральна Асамблея ООН

Генеральна Асамблея є головним дорадчим органом. Вона складається з представників усіх держав-членів, кожна з яких має один голос. Рішення з важливих питань, таких як питання миру і безпеки, прийому нових членів і проблеми бюджету, вимагають більшості у дві третини голосів. Рішення з інших питань приймаються простою більшістю голосів.

Функції і повноваження

Відповідно до Статуту ООН, функції і повноваження Генеральної Асамблеї зводяться до того, щоб:

- розглядати принципи співробітництва у справі підтримання міжнародного миру і безпеки, у тому числі принципи, що визначають роззброєння і регулювання озброєнь, і робити рекомендації відносно принципів;

- обговорювати будь-які питання, стосовно міжнародного миру і безпеки, і вносити з них рекомендації, за винятком тих випадків, коли спуперечка або ситуація знаходяться на розгляді Ради Безпеки;

- обговорювати і за самим винятком давати рекомендації з будь-яких питань в межах Статуту або з питань, що стосуються повноважень і функцій будь-якого органу Організації Об'єднаних Націй;

- здійснювати дослідження і готувати рекомендації з метою сприяння міжнародному політичному співробітництву, розвитку і кодифікації міжнародного права, здійсненню прав людини і основних свобод для всіх, а також сприяння міжнародному співробітництву в економічній і соціальній областях, в області культури, освіти та охорони здоров'я;

- рекомендувати заходи мирного врегулювання будь-якої ситуації незалежно від її походження, що могла б нанести збитки дружнім відносинам між націями;

- одержувати і розглядати доповіді Ради Безпеки й інших органів Організації Об'єднаних Націй;

- розглядати і затверджувати бюджет Організації Об'єднаних Націй і визначати розміри внесків окремих членів;

- обирати непостійних членів Ради Безпеки, членів Економічної і Соціальної Ради, членів Ради з Опіки, які підлягають обранню; спільно з Радою Безпеки брати участь в обранні суддів Міжнародного Суду і, за рекомендацією Ради Безпеки, призначати Генерального Секретаря.

На підставі резолюції "Єдність на користь мирові", прийнятої ГА у листопаді 1950 року, Асамблея може прийняти заходи у випадку загрози миру, порушення миру або акту агресії, якщо Рада Безпеки не спроможна діяти у цьому напрямку через відсутність єдності серед її постійних членів. Асамблея уповноважена негайно розглянути це питання, щоб запропонувати рекомендації державам-членам відносно колективних заходів, включаючи, у випадку порушення миру або акту агресії, використання збройних сил, якщо це необхідно, для підтримання або відновлення міжнародного миру і безпеки.

Чергова сесія Генеральної Асамблеї звичайно відкривається щороку у вересні. Сесія 2002-2003 рр., наприклад, є 57-ю черговою сесією Генеральної Асамблеї. На початку кожної чергової сесії Асамблея обирає нового Голову, 21 заступника Голови і Голів шести головних комітетів Асамблеї. Щоб забезпечити справедливе географічне представництво, пост Голови Асамблеї щорічно почергово займають представники п'ятих груп держав: африканських, азіатських, східноєвропейських, латиноамериканських і Карибського басейну, західноєвропейських та інших держав.

Крім Того, Асамблея може збиратися на спеціальні сесії на вимогу Ради Безпеки, більшості членів Організації Об'єднаних Націй або одного члена Організації за згодою більшості інших. Надзвичайні спеціальні сесії можуть бути скликані протягом 24 годин з моменту надходження вимоги Ради Безпеки, схваленого будь-якими дев'ятьмя членами Ради,


Сторінки: 1 2 3