У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План:

Магістерська робота

на тему:

«Економічні основи соціальної політики держави

в умовах ринкової трансформації»

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….11

РОЗДІЛ. 1. Теоретико – методологічні основи дослідження системи соціального захисту населення……………………….14

1.1. Суть, необхідність та інструментарій соціального захисту населення…14

1.2. Соціальна політика як знаряддя реалізації системи соціального захисту·.28

1.3. Проблема соціального захисту в концепціях провідних економічних шкіл ………………………………………………………………………………..33

1.4. Моделі соціального захисту населення зарубіжних країн……………….39

Висновки до розділу 1…………………………………………………………...50

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ПОЛІТИКИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

населення В УКРАЇНІ…………………………………………………………52

2.1. Еволюція системи соціального захисту у вітчизняній економіці…………..52

2.2. Аналіз нормативно правової бази здійснення соціального захисту………..60

2.3. Особливості соціального захисту в Україні на сучасному етапі………...…65

Висновки до розділу 2…………………………………………………………….78

РОЗДІЛ 3. ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОЛІТИКИ СОЦІАЛЬНОГО

ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ та світі……………………………………...………….80

3.1. Основні проблеми соціальної політики України та шляхи їх подолання….80

3.2. Світові тенденції соціального захисту населення та їх вплив на побудову моделі соціального забезпечення в Україні…………………………………...….93

Висновки до розділу 3…………………………………………………………….98

ВИСНОВКИ………………………………………………………..……………...100

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………...…………………105

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………111

Вступ

Актуальність теми. В умовах трансформації економіки України – переходу на ринкові засади функціонування, від державної власності до приватної, розвитку конкуренції й підприємництва, гостро постала проблема соціального захисту населення. Створення ринкової економіки супроводжується стрімким розшаруванням суспільства за матеріальним, соціальним статусами. Перед державою постала проблема забезпечення і підтримки малозабезпечених прошарків населення.

Прагнення України увійти в Європейську співдружність країн та у Європейський союз неможливе без створення системи правових, економічних, організаційних та інших заходів державних і недержавних установ та організацій, що впливатимуть та сприятимуть підтриманню соціальної стабільності в суспільстві, створенню умов для зростання добробуту населення, забезпечення належного рівня та якості життя населення.

Процес поглиблення інтеграції в світове економічне співтовариство передбачає багато істотних змін в системі управління державою, складовою якої є соціально-економічна система, на основі ідеї сполучення економічної ефективності як результату дієвості ринкових сил та соціального компромісу. Наявність дієвої, ефективної системи соціального захисту – це свідоцтво рівня розвитку держави, його відповідності вимогам часу. Чим вищий рівень життя членів суспільства, тим більш розвинутим може вважатися суспільство.

Стратегічна мета інтеграції України до складу Європейського співтовариства потребує серйозної роботи щодо удосконалення захисту прав і свобод людини, демократизації всіх складових суспільного життя, економічного зростання та забезпечення механізмів і умов для створення матеріального та духовного добробуту населення. Найважливішим аспектом цієї проблеми, віддзеркаленням місця людини в системі державної політики є стан її соціального захисту та надання соціальних гарантій.

Як уже зазначалось, однією з функцій держави є недопущення зростання соціальної напруги з приводу майнової нерівності, передбачення й фінансування негативних проявів ринку для громадян (безробіття, втрата працездатності), створення ефективної системи соціального захисту в Україні.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Магістерська робота виконана як складова частина науково-дослідної теми «Фінансово-економічні проблеми сталого розвитку регіону» (номер державної реєстрації 0104U002443), яка розробляється колективом кафедри фінансів Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника.

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є дослідження сучасної структури системи соціального захисту населення і політики України, аналіз її стану, характеристика сучасних процесів, що протікають в соціальній сфері.

Завдання магістерської роботи наступні:

– визначення теоретичних аспектів здійснення системи соціального захисту;

– аналіз сучасної політики соціального захисту в Україні;

– оцінка ефективності політики соціального захисту та висування пропозиції щодо її покращення.

Об’єктом дослідження є система соціального захисту населення, суть, її структура, об’єкти, суб’єкти та інструменти реалізації.

Предметом є особливості соціального захисту населення в Україні.

Методи дослідження. Серед методів обробки і аналізу економічної інформації основними були такі: історико-хронологічний та системний аналіз, порівняльний економічний аналіз тощо. А також використання історико-парадигмального підходу до періодизації еволюції системи соціального захисту.

Інформаційна база. Нормативною базою для написання магістерської роботи стали наступні нормативні акти: Конституція України, Закони України “Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування”(14.01.1998), “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”(05.10.2000), та інші нормативні акти згідно списку використаних джерел. Крім нормативної бази в роботі використані підручники з економіки за редакцією Панчишина С.М, Борецької Н.П. та ін., статті українських науковців, розміщені у вітчизняних періодичних виданнях, Internet.

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає в наступному: обґрунтуванні того, що ефективність соціальної політики держави в суспільстві, яке трансформується, значною мірою залежить від світогляду (культури й цінностей) вищих посадових осіб держави, що відображає протиріччя економізму й соціальної справедливості, пошук форм вирішення якого визначає коридор можливостей соціальної політики; доведенні, що одним з суттєвих факторів бідності як у світі, що глобалізується, так й у постсоціалістичних суспільствах, що трансформуються, є небажання космополітичних еліт, насамперед суб'єктів глобалізації, втілювати у господарську практику принципи соціально справедливого перерозподілу доходів, що базується на теорії ринкового фундаменталізму, який ігнорує соціально-етичні аспекти взаємозалежного розвитку людського суспільства.

Практичне значення одержаних результатів. Основні положення й висновки магістерського дослідження полягають в тому, що в ній науково обґрунтовані нові теоретичні положення, які можуть бути основою для подальшого дослідження соціально-економічної сфери в процесі ринкової трансформації, де вирішення соціальних проблем суспільства стає визначальним.

Апробація результатів магістерської роботи. Основні положення магістерської роботи були оприлюднені на звітній науково-практичній конференції для студентів Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника.

Структура роботи. Магістерська робота включає вступ, три розділи, що поділяються на підрозділи, висновки, список використаних джерел та додатки.

Розділ 1

Теоретико – методологічні основи дослідження системи соціального захисту населення

1.1. Суть, необхідність та інструментарій соціального захисту населення

Конституцією України нашу державу проголошено суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою [1]. Проголошення України соціальною державою – великий крок у розвитку української державності, однак це не означає, що держава дійсно є соціальною, а лише свідчить про наміри держави та спрямування її політики


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31