У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПРОЕКТУВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ОСВІТЛЮВАЛЬНОЇ СІТКИ

Проектування електричної освітлювальної сітки

Вибір напруги і джерел живлення

Для живлення світильників загального освітлення застосовуються електричні сіті змінного струму напругою: при заземленій нейтралі не вище 380/220 В, при ізольованій не вище 220 В, при постійному струмі не більше 220 В.

В основному широко застосовуються освітлювальні сіті змінного струму із заземленою нейтраллю. Сіті з ізольованою нейтраллю використовуються в основному в спеціальних установках при підвищених вимогах до електробезпеки, а постійний струм — для резервного живлення особливо відповідальних освітлювальних приймачів і в спеціальних електроустановках.

Останніми роками для виробничих підприємств стала застосовуватися система трифазного струму напруги 660/380 В із заземленою нейтраллю. Згідно ПУЕ припускає використовування такої напруги для живлення світильників — лінійне при системі 380/220 В і фазне при 660/380 В.

Напруга 380 В для живлення світильників загального освітлення припускає при висоті установки світильників не менш 2,5 м. над підлогою у випадках, коли: світильники комплектуються лампами, напруга яких 380 В (наприклад, лампи ДРЛ потужністю 2000 Вт); електричні схеми світильників вимагають застосування напруги 380 В (схема з послідовним включенням люмінесцентних ламп або з трифазними ПРА); лампи в багатолампових світильниках по умовах експлуатації підключаються до декількох фаз.

При живленні сітей напругою 380 У введення в світильники і ПРА виконують мідними провідниками з ізоляцією на напругу не нижче 660 У; в приміщеннях з підвищеною небезпекою і в особливо небезпечних приміщеннях всі фазні дроти, що вводяться в світильники, відключаються одночасно, а на корпус світильника наносяться добре помітні знаки «380 V». В приміщеннях з підвищеною небезпекою забороняється введення в світильники і ПРА двох і трьох фаз при системі 660/380 В.

В приміщеннях небезпечних і особливо небезпечних вводяться обмеження по застосуванню напруги 127 і 220 В для світильників загального освітлення з лампами розжарювання і ДРЛ. Одне з них полягає в тому, що при висоті установки світильника меньше 2,5 м конструкція їх повинна виключати можливість доступу до ламп без застосування якого-небудь пристосування або інструменту (спеціального ключа, викрутки, плоскогубців і т. д.). Це викликано необхідністю підвищення електробезпеки людей, не кваліфікованих в області обслуговування електроустановок. Воно не обов'язкове для спеціально підготовленого персоналу.

Напруга 42 В застосовується в особливо небезпечних приміщеннях (сирих, захаращених і т. д.) при установці світильників на висоті до 1,8 м над підлогою незалежно від конструкції світильника.

Для живлення світильників місцевого стаціонарного освітлення з лампами розжарювання в приміщеннях без підвищеної небезпеки рекомендується застосування напруги не вище 220 В, а в інших випадках, у тому числі для освітлення, вбудованого в електричні щити, камери, в бункери та інше обладнання,— напруга не вище 42 В.

Для місцевого освітлення припускає включення люмінесцентних світильників на напругу до 220 V у всіх приміщеннях за винятком сирих, жарких і з хімічно активним середовищем.

Для живлення світильників місцевого стаціонарного освітлення з лампами розжарювання і ручних переносних в приміщеннях з підвищеною небезпекою і особливо небезпечних використовується напруга не вище 42 В.

При несприятливих умовах, що збільшують небезпеку поразки струмом, наприклад незручне положення працюючого, тіснота, зіткнення людини з великими металевими масами, в таких приміщеннях, як котельні, сталеплавильні цехи, у водопровідних тунелях і т. д., повинні застосовуватися сіті з напругою не понад 12 В.

В даний час для живлення місцевого освітлення, що поставляється комплектне з металообробними верстатами, застосовується напруга 24 В.

Для забезпечення надійної роботи газорозрядних ламп напруга на них не повинно нижче 90% номінального, а наибольшее—не більше 105% номінального. Частота коливань напруги в ламп робочого освітлення при змінах меньше 1 % не обмежується, а більше 1% їхню допустиму частоту визначають залежно від величини коливання напруги по формулі

n = 6 / (ut – 1)

де n — щонайбільше допустиме число колебаний напруги, ч; ut — значення коливання напруги %.

Вказана вимога не розповсюджується на лампи місцевого освітлення, обслуговуючі верстат або механізм, якщо різкі зміни напруги пов'язані з роботою їхніх електродвигунів. При різко змінному характері навантажень окремих установок припускають коливання напруги до 1,5% при необмеженій їхній частоті.

Живлення освітлювальної сітки здійснюється від трансформаторів. При напрузі силових приймачів 380 В живлення установок повинне здійснюватися від трансформаторів 380/220 В, загальних для силової і освітлювальних навантажень.

При напрузі силових приймачів 660 В повинен вироблятися обгрунтований вибір живлення між самостійними освітлювальними трансформаторами 380/220 і 220/127 В, які живляться від сітки високої напруги, і проміжними, живляться через силові трансформатори.

При напрузі світильників 380 В можна використати сіті 660/380 В.

Застосування самостійних освітлювальних трансформаторів необхідне лише тоді, коли силове навантаження викликає неприпустимі коливання напруги або напруга 380/220 В — 220/127 В не можна прийняти по умовах безпеки (деякі підземні вироблення, де не застосовують напругу більш 3X127 В). Поєднання трансформаторів для силового і освітлювального навантажень зменшує їхнє загальне число і сумарну встановлену потужність, скорочує кількість апаратури і об'єм приміщень підстанцій, а також дозволяє спростити загальну схему електропостачання.

Живлення установок малої напруги (12—42 V) виробляється від одно- і трифазних знижувальних трансформаторів, живлених напругою 220, 380/220 або 3х220 У від тих же джерел, що і загальне освітлення.

Місцеве освітлення верстатів здійснюється від освітлювальних -понижающих трансформаторів, що поставляються комплектне з електроустаткуваннею верстата і питаемых від його силової сіті.

В трифазних знижувальних трансформаторів, вживаних для живлення освітлювальних установок малої напруги (12—42 В), сполучають обмотки на стороні низької напруги в


Сторінки: 1 2