У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Скляні роботи
9



Реферат

на тему:

Скляні роботи

План

Призначення скляних робіт.

Види скла.

Матеріали для кріплення скла в перев’язках.

Матеріали для приготування замазок.

Призначення скляних робіт

Житлові, загального користування і виробничі приміщення і споруди повинні мати хороше природне освітлення. Природне освітлення буває бокове, верхнє і комбіноване – верхнє і бокове.

Бокове природне освітлення – це освітлення помешкання через світлові пройоми, вмонтовані у зовнішніх стінах. Верхнє природне освітлення здійснюється через ліхтарі – світлові пройоми, розміщенні в перекритті, а також через пройоми в місцях перепаду висот будівлі.

Через засклені світові пройоми проникають сонячні промені, які сприятливо впливають на стан людини, підвищують її працездатність і негативно діють на шкідливі мікроорганізми.

Освітленість помешкань і робочих місць регламентується Сніп ІІ-4-79 “Природне і штучне освітлення”. Освітленість приміщення повинна відповідати нормам, оскільки при надлишкову освітленні вплив сонячних променів може викликати в літній період перегрів помешкання, а в зимовий період через наявність великої кількості світловий пройомів – їх переохолодження.

В залежності від розмірів помешкань, кліматичних умов, виду будівлі і їх призначення світлові пройоми закривають склом одинарним, двійним або трійним склом, скло пакетами, склоблоками та ін. Віконні переплети розрізняють дерев’яні, деревометалеві і металеві.

Заскління віконних перелетів повинно бути виконано якісно, оскільки при неякісному виконанні цих робіт дерев’яні вікна промерзають, загнивають, а металеві перельоти окрім цього корродиюють.

Освітлення жилих, загальних будівель здійснюється в основному через віконні пройоми, а виробничих будівель, окрім цього, і через скляні ліхтарі.

Закривають склом віконні переплети віконним склом і скло пакетами. Для скляних робіт з вікнами використовують скло 2... 6 мм, а для дверей – прозоре або візерунчасте скло товщиною 3,5... 7 мм (ГОСТ 5333-86). Двері з полотнами, які качаються, закривають тільки прозорим склом, з тією метою, щоб було видно людей, які знаходяться з другої сторони.

Вітрини в загальних будівлях закладають склом великих розмірів склом полірованим або неполірованим товщиною 6,5... 8 мм. У виробничих будівлях, в тому числі сільськогосподарських, для освітлення і провітрювання помешкань використовують віконні блоки, світлові ліхтарі і скляні дахи. Засклені дахи для отримання доброго сонячного світла використовують в парниках, оранжереях та ін. Переплети в таких помешканнях роблять дерев’яними, металевими, які обов’язково відкриваються.

2. Види скла

Скло віконне (ГОСТ 111-78) використовується для заповнення світлових пройомів будівель і споруд різного призначення. Скло виготовляють у вигляді плоских листів, які мають найменші розміри 500х400 і 600х400 мм, найбільші – від 750х1300 до 1600х2200 мм. Товщина скла 2... 6 мм. Листи скла повинні бути рівномірної товщини.

Скло повинно бути безколірним, рівномірно відпаленим і надламуватися по надрізу не розтріскуючись. Світопропускання, тобто здатність пропускати світлові промені, характеризує його прозорість. Коефіцієнт загального світло пропускання при проходженні через скло паралельного пучка світлових променів з нормальним кутом падіння до поверхні скла повинен бути не менше 0,87 для скла товщиною 2... 2,5 мм; 0,85 – для скла товщиною 3... 4 мм і 0,84 – для скла товщиною 5... 6 мм.

Скло вітринне поліроване (ГОСТ 13454-77) використовується для заскління вітрин, вітражів і вікон будівель загального користування. Воно має плоскополіровану поверхню і не дає оптичних спотворень у відбитому склі. Мінімальні розміри скла 1380х1340 мм, максимальний – 4450х2950 мм. Товщина скла 6,5... 8 мм.

Скло має ряд дефектів: пухирці, інородні включення, пилюку, подряпини та ін. Поверхня листів повинна бути гладкою без нальотів, які не змиваються, матових плям та ін. Скло повинно бути безколірним.

Скло вітринне неполіроване (ГОСТ 7380-77) використовується для заповнення світлових пройомів конструкцій, які огороджують будівлі і споруди різного призначення. Мінімальні розміри скла 1950х1750 мм, максимальні – 3950х2950 мм. Товщина скла 6,5 мм.

Листи скла повинні мати рівномірну товщину і бути прямокутної форми, причому різність діагоналей листів повинна бути до 8 мм. Дефекти, які припускаються, регламентовані ГОСТ.

Скло листове візерунчасте (ГОСТ 5533-86) використовується для заповненні світлових пройомів і влаштування внутрішніх огороджень в будівлях і споруд різного призначення, в тому числі для декоративного засклення перегородок, дверей, вікон з метою зниження сонячної радіації. Скло листове візерунчасте прокатне буває безколірним або кольоровим, з рельєфним візерунком на одній або обох сторонах.

Скло виготовляється товщиною 3,5... 7 мм. При товщині 3,5... 5 мм має довжину 600... 1600, ширину 400... 1200 мм, а при товщині 6... 7 мм – довжину 1000... 2500, ширину 800... 1600 мм.

Візерунчасте скло перевозять в контейнерах або дерев’яних ящиках; при перевезенні ящики або контейнери встановлюють торцями по напрямку руху і міцно закріплюють, щоб уникнути їх пересування або коливань.

Зберігають листи скла на пірамідах або стелажах на резинових, войлочних або дерев’яних прокладках з кутом нахилу до вертикалі 10... 15 градусів. Ящики зі склом також зберігають в нахиленому положенні.

Морозовидне скло можна отримати з гладкого скла, оброблюючи його пісковоструйним апаратом для створення матової поверхні. Скло просушують і очищають від слідів жиру. Потім наносять на нього кісточкою окремими мазками в різних напрямках розчин столярного клею, в горизонтальному положенні поміщають в сушильну камеру і сушать при температурі 50... 60 градусів. При нагріванні скло розширюється, а клей стискається і після просихання відстає від скла у вигляді чешуєк, разом з ними знімається поверхневий шар скла. При цьому на поверхні скла утворюються візерунки, які нагадуються собою “мороз”.

Арміроване листове скло (ГОСТ 7481-78) – безколірне або кольорове скло, арміроване металічною сіткою і маюче поверхні гладкі або з візерунком. Цим склом заповнюють світлові пройоми (ліхтарі) і загороджують балкони,


Сторінки: 1 2 3