У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕМА: ТO гальмівної системи автомобіля

Технічне обслуговування гальмової системи. В процесі експлуатації автомобіля внаслідок частого користування гальмами спрацьовуються поверхні спряжених деталей гальмових механізмів та їхніх приводів. Якщо спрацювання не виходить за межі, що встановлюються заводами – виготовлювачами, то нормальна робота гальмових систем не порушується. В противному разі виникають несправності, які треба негайно усунути, оскільки від нормального функціонування гальмових систем значною мірою залежить безпека дорожнього руху.

Ознаки основних несправностей гальмових систем: недостатня ефективність гальмування; збільшення зусилля, що прикладається до педалі, занос автомобіля, пригальмовування коліс на ходу; неповне розгальмовування всіх коліс; зменшення робочого ходу педалі, самочинне гальмування, коли працює двигун.

Недостатня ефективність гальмування виявляється у збільшенні гальмового шляху. Згідно з Правилами дорожнього руху одноразовим натисканням на педаль привода робочого гальма легкового автомобіля має забезпечуватися рівномірне загальмування всіх коліс на сухій горизонтальній ділянці дороги з твердим покриттям (коефіцієнт зчеплення не менше ніж 0,6) на шляху не більш як 7,2 м під час руху зі швидкістю 30 км/год. При цьому кут, на який розвертається автомобіль, має не перевищувати 8о.

Причини поганої дії гальм:

підтікання рідини з гідравлічного привода або потрапляння в нього повітря в наслідок пошкодження деталей колісних циліндрів, гумових ущільнювачів у головному гальмовому циліндрі та гумових з’єднувальних шлангів привода;

потрапляння оливи або мастила на фрикційні накладки колодок крізь сальники маточних коліс і півосей унаслідок спрацювання їх або переповнення мастилом маточних коліс та порожнин підшипників півосей;

потрапляння на накладки готової рідини з колісних циліндрів.

Для усунення несправності треба змінити спрацьовані або поламані деталі, промити й протерти фрикційні накладки та гальмові барабани, підтягнути з’єднання, довести до норми кількість рідини в системі та прокачати її.

Потрапляння повітря в систему гідропривода спричинює зменшення зусилля натискання на педаль під час гальмування (“М’яка педаль”), педаль опускається до кінця при легкому натисканні н неї.

Щоб видалити повітря з гідравлічного привода. треба:

перевірити рівень рідини в живильному бачку головного гальмового циліндра й у разі потреби довести його до нормального.

Очистити від бруду й зняти гумові захисні ковпачки клапанів випускання повітря одного з коліс надіти спеціальний гумовий шланг завдовжки 350-400 мм і занурити його вільний кінець у скляну посудину з гальмовою рідиною;

відкрити клапан випускання повітря на Ѕ -3/4 оберта, після цього помічник (роботу виконують удвох) має швидко натиснути на гальмову педаль і повільно відпускати її (при цьому рідина разом із повітрям витіснятися із системи через шланг у посудину). Цей процес повторювати доти, доки не припиниться надходження бульбашок повітря і зі шланга не почне виходити чиста рідина затримати педаль в натиснутому стані й щільно звернути клапан випускання повітря;

зняти шланг і надіти гумовий ковпачок;

у такому самому порядку прокачати привод до гальмового механізму другого колеса цієї вітки (контору), а потім по черзі – обох коліс іншої вітки гальмового привода. Спочатку прокочують привод до гальмових механізмів задніх коліс, а потім – передніх. Під час прокачування слід спостерігати за рівнем рідини в живильному бачку й періодично доливати її.

Якщо немає шланга, прокачування можна здійснити так: натиснути на педаль гальма до відмови й затримати її в такому положенні, потім іншій особі відкрутити на півоберта клапан випускання повітря й спостерігати за струменем рідини, що витікає. Якщо в струмені спостерігатимуться бульбашки повітря (піна), то треба клапан закрутити, відпустити педаль і повторити процес до повного видалення повітря, коли з гідропривода піде чиста рідина. Послідовність прокачування така сама, як зазначено вище. Для видалення повітря з порожнин вакуумного підсилювача треба повторити всі розглянуті операції прокачування, але перед цим пустивши двигун.

Збільшення зусилля, що покладається до педалі для ефективного гальмування, може спричинятися:

засміченням повітряного фільтра підсилювача;

заїданням корпусу клапана через розбухання діафрагми;

пошкодженням або нещільним кріпленням вакуумного шланга, що з’єднує підсилювач із випускним трубопроводом двигуна.

Для усунення несправностей слід промити повітряний фільтр і закріпити вакуумний шланг. Якщо це не дасть результату, то підсилювач підлягає ремонту або заміні.

Занос автомобіля під час гальмування може відбуватися внаслідок:

замащення фрукційних накладок одного або двох коліс одного боку;

витікання гальмової рідини або заїдання поршня в одному з робочих гальмових циліндрів;

зменшення прохідного перелізу трубопроводів;

несправностей регулятора тиску в гідравлічному приводі задніх коліс.

Для виявлення причини несправності слід оглянути всі трубопроводи гідропривода, промити й протерти деталі, що замаститься, й якщо треба, замінити спрацьовані деталі гальмових циліндрів і зім’яті трубопроводи, а також регулятор тиску.

При гальмуванні коліс на ходу при відпущеній педалі гальмового привода супроводжується погіршенням накату автомобіля й підвищенням нагрівання одного або всіх гальмових барабанів (дисків).

Причинами цього можуть бути:

обрив або послаблення стяжних пружних колодок;

зрив фрикційних накладок гальмівних колодок;

засмічення компенсаційних отворів або заїдання поршнів головного гальмового циліндра;

заїдання поршнів робочих гальмових циліндрів коліс;

повне вкручування поршня робочого циліндра в упорне кільце;

відсутність вільного ходу педалі гальма;

послаблення кріплення супорта переднього гальма (“Москвич” і ВАЗ);

неправильне регулювання стоянкового гальма (не має зазору між колодками та барабаном);

підвищення биття гальмового диска.

У разі нагрівання всіх гальмових барабанів (дисків) треба перевірити вільний хід гальмової педалі, який має становити 1-5 мм на автомобілях “Москвич”, 3-5 мм на автомобілях ВАЗ і 1,5- 5 мм на автомобілях ЗАЗ.

На автомобілях “Москвич” вільний хід гальмової педалі регулюється зміною довжини штовхача поршня вакуумного підсилювача. Для цього треба послабити контргайку й пасатижами за накатану частину повертати штовхач. Закручуванням штовхача у вилку вільний хід збільшують, а викручуванням – зменшують.

На автомобілях ВАЗ вільний


Сторінки: 1 2