У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

Тема: Модуль кольору МЦ-3. Характерні несправності та їх усунення.

ЗМІСТ

Вступ

Модуль кольору МЦ-3, його призначення.

Канал яскравості і вихідні відео підсилювачі.

Схема режекції і виключення кольору.

Формування імпульсів гасіння.

Система упізнавання кольору та кольорові синхронізації.

Типові пошкодження МЦ-3 та їх усунення.

Технологія настройки МЦ-3.

Установка режиму мікросхеми Д1.

Настройка контура режекції В4 попередніх спотворень.

Настройка системи кольорової синхронізації.

Настройка детекторів кольорорізницевих сигналів.

Регулювання балансу білого.

Регулювання пристрою обмеження струму променя.

Безпека праці при ремонті телевізорів.

Вентиляція.

Освітлення.

Протипожежна безпека.

Список літератури.

ВСТУП

Уніфіковані стаціонарні кольорові телевізори ЗУСЦТ являються основною моделлю, випущеною вітчизняною промисловістю. Видозміни цієї моделі на кінескопах з розміром екрану по діагоналі 51, 61 і 67 см виготовляються різними заводами під назвами “Електрон Ц-280”, “електрон Ц-282”, “Рубін-Ц266”, “Рекорд Ц-381”, “Фотон-2762 та інші.

В них використовуються кінескопи з пленарним розміщенням електронних променів (кінескопи із само зведенням), строкова розгортка на транзисторах, імпульсний модуль живлення.

Уніфіковані стаціонарні К. телевізори ЗУСЦТ повністю повинні на мікросхемах і транзисторах. Від більш ранньої моделі вини відрізняються меншим числом дискретних радіодеталей, меншою споживаючою потужністю і металоємкістю і більш високою надійністю. Цьому сприяє вживання більш нових мікросхем. Конструкцією телевізора передбачено поділ йою на уніфіковану і не уніфіковану частини. Уніфікована частина складається з базового шасі (моношасі), касетно-модульного типу, розрахованого для моделей 3-х типів на кінескопах з розміром по діагоналі 51, 61, 67 см. Воно об’єднує тир касети – обробки сигналів, розгорток і імпульсного живлення. На касетах розміщені 5 модулів - радіоканалу (МRК), кольору (МЦ), строкової (МС) і кадрової (МК) розгорток, а також живлення (МП).

До не уніфікованої частини телевізорів відносять блок управління (БУ). Несучим елементом конструкції є дерев’яний корпус, виконаний з плит ДСП і обклеєний ззовні синтетичною плівкою.

До дна корпусу на двох кронштейнах кріпиться моношасі. Воно складається з 2-х рамок, з’єднаних двома планками зверху і знизу. Конструкція кронштейнів дозволяє встановлювати шасі в робоче положення (вертикально) ва два ремонтних положення: під кутом 60 і горизонтально.

В телевізорах ЗУЦТ, де застосовується кінескоп 61 ЛКЧУ, на лівій боковій стінці корпусу є прямокутна відкидна дверка до доступу до блоку зведення.

В лівому нижньому куті закріплений пластмасовий кронштейн, на якому встановлені антенні гнізда МХ і ДМХ і мережеві запобіжники.

ІІ. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА.

Описова частина.

МЦ-3 являється одним із основних функціональних пристроїв кольорового телевізора, від якого суттєво залежить якість як чорно-білого так і кольорового зображення.

Він призначений для підсилення сигналів, компенсації високочастотних попередніх спотворень, синхронізації і детектування сигналів кольору, формування імпульсів гасіння, формування сигналів основних кольорів. Крім того в модулі кольору МЦ-3 формується сигнал яскравості здійснюється електронне регулювання яскравості, контрастності, насиченості кольорів. Режекція сигналу кольору при прийомі чорно-білих зображень, а також обмеження струму променів кінескопа. МЦ-3 – відрізняється від М-Ц-2 схемною побудовою каналу яскравості, вихідних відео підсилювачів, пристроєм режекції і каскадом формування імпульсів гасіння.

Канал яскравості і вихідні відео підсилювачі.

Повний кольоровий телевізійний сигнал через контакт 1 поступає на RЗ і через нього на ежекторний фільтр L2, C2, L2, C3, який керується ключовим каскадом на транзисторі VT1.

Після подавлення кольорових під несучих ПКТС перетворюється в сигнал яскравості. Із виходу фільтра подається через узгоджуючий ланцюг R10, R11, C7 подається на лінію затримки SL1 вона затримує сигнал на 0,33 мкс. Далі сигнал яскравості поступає на емітер ний повторював VT3 і через С10, регулятор R32 (регулятор розмаху яскравості) подається на вивід 16 мікросхеми Д1(К174УК1). Режим підсилювача по постійному струму задається резистором R30. Підсилений сигнал яскравості з виходу підсилювача 2.3 подається на підсилювач 2.6, який виконує функцію електронного регулятора яскравості. Для цього напруга із змінного резистора R3 (яскравість) А9, через контакт 1 з’єднувача Х5 (А2), вивід 14 ІМСД1 поступає на підсилювач 2,6. Межі регулювання яскравості і режим підсилювача 2.6 визначаються подільником R25, R26. З виходу підсилювача 2.6 подається на підсилювач 1.2 і через вивід 1 мікросхеми, подільник R47, R49, коректуючий ланцюг R48, С 17, ніжка ІМСД2 поступає на матриці 25.1, 52.2, 25.3. Одночасно на ці матриці подаються сигнали кольорізницеві R, B, G. В результаті на виходах матриць утворюються сигнали основних кольорів Е’K, E’B, E’G. Далі ці сігнали поступають на підсилювачі що регулюються 2.4, 2.5, 2.6. Розмах сигналів E’B, E’G встановлюється з допомогою R55, R60. З підсилювачів 2.4,2.6 сигнали основних кольорів подаються на диференційні підсилювачі і дальше на вихід ІМСД2 виводи 14, 12, 10.

Підсилення сигналів основних кольорів до рівня, необхідного для модуляції струмів променів у катодах необхідних для модуляції необхідно здійснювати трьома однаковими відеопідсилювачами.

З виходу диференційного підсилювача 1.3 в ІМСД2

Через 10 ніжку сигнал поступає на базу VT7 включеного по схемі з загальним емітером. З колекторного навантаження R70 сигнал подається на базу VT10 який включений по схемі емітерного повторювача. Підсилений відеосигнал знімається з резисторів R64, R63, R78 і через фільтр R82, L7 перемичку S4.2 контакт 4 з’єднувача Х3 поступає на плату кінескопа А8. Необхідні смуга пропускання по частотах і коефіцієнт підсилення вихідного каскаду забезпечується колом зворотного зв’язку. Напруга зворотного зв’язку знімається з R63, R64 подається на 11 вивід мікросхеми Д1 який зв’язаний з входом диференційного підсилювача. Елементи VD8, R79, R82, C24, L7 служать для формування частотної характеристики відепідсилювача. Напруга яка знімається з подільника R62. R63, R64 задає режим відеопідсилювача по постійному струму. Стабілізація режиму по постійному струму здійснюється ланцюгом VD5, C21. Для регулювання частоти кольору, коли виникає необхідність виключення любої електронної


Сторінки: 1 2 3 4 5