У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Вступ

Характеристика антен.

Використання різних типів антен.

Конструкція антен.

Види антенних підсилювачів.

Технологія вимірювання АЧХ підсилювача НЧ.

Охорона праці.

Технологія виконання ЛПР.

Телевізійні антени

Телевізори на транзисторах працюють з такими ж антенами, як і лампові. Існує 3 види телевізійних антен: убудована, кімнатна і зовнішня. Убудована антена застосовується в основному в малогабаритних переносних телевізорах. У цих же телевізорах передбачена можливість підключення зовнішньої антени.

Як убудована, так і кімнатна антена використовується в тих випадках, коли телевізор знаходиться недалеко від телецентру (не більш ніж у 20—30 км від могутніх телецентрів і 5—15 км — від малопотужних ТЦ і РТС).

Для виготовлення найпростішої кімнатної антени (мал. 1) годить будь-який наявний у наявності провід (антенний канатик, монтажний провід перетином більш 1 мм, освітлювальний шнур і т.д.). Антена буде набудована, якщо її вібратори 1 мають визначену довжину.

Геометрична довжина вібраторів L повинна складати приблизно половину середньої довжини хвилі прийнятих сигналів, тоді вхідний опір антени буде близько 75 ом. Такий тип антени, широко поширений у телебаченні, називається лінійним напівхвильовим вібратором.

Скрутити і пропаяти До телевізора

Зниження антени 3 може бути зроблене з освітлювального шнура, двох сплетених ізольованих проводів і т.п. Ізолятори 2 на кінцях антени можяо виготовити з гетинаксу, текстоліту, чи оргскла звичайного сухого дерева. Довжину вібраторів вибирають відповідно до даних табл. 1.

Розміри довжин вібраторів кімнатної антени

Номер каналу | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

l, мм | 2800 | 380 | 1 848 | 680 | 1540 | 812 | 783 | 756 | 728 | 700 | 672 | 6644

Довжина зниження антени довільна, але не більш 2—3 м, тому що надмірно довге зниження приводить до того, що фідер починає працювати як додаткова антена. У результаті різко збільшується вплив перешкод на телевізор, знижується чіткість зображення і виникають перекручування, характер яких залежить від положення проводів зниження. Кінці зниження припаюють до штекера, що мається в комплекті телевізора: один кінець — до центрального штирьку, а другий — до циліндричної підстави.

Якщо прийом передбачається вести по декількох каналам, то довжину вібраторів вибирають рівній половині середньої довжини хвилі каналів. Після розрахунку порівн по формулі, приведеної, остаточну довжину вібраторів установлюють досвідченим шляхом.

Промисловість випускає кілька моделей кімнатних антен: КРТ — кімнатна радіотелевізійна антена, АТКС — антена телевізійна кімнатна складна, КТТА — кімнатна телевізійна телескопічна антена, АТК — антена телевізійний кімнатна і ряд інших. Всі антени мають приблизно однакові електричні параметри і відрізняються друг від друга числом прийнятих програм і конструктивним оформленням.

Кімнатна антена проста, дешева, може бути легко розгорнута, згорнута, перенесена до іншого телевізорові і т.д. Однак у кімнатної антени багато істотних недоліків. Насамперед, кімнатна антена дуже обмежує дальність прийому. Але і поблизу телецентру прийняті сигнали, відбиваючи від стін кімнати, створюють на екрані кілька зображень (багатоконтурне зображення).

Чи цілком частково позбутися від цього явища вдається лише шляхом ретельного орієнтування антени усередині кімнати. Кімнатна антена практично не захищає телевізор від перешкод, особливо в міських умовах. Любою джерело іскріння (электро- і автотранспорт, високочастотні установки, високовольтна лінія і т.п.) викликає появу на екрані телевізора різних штрихів і смуг.

Зовнішня антена може бути рекомендована для місцевості, вилученої від телевізійного центра на відстань понад 20—30 км, а також для тих близьких до телецентру районів, де виявлені значні непереборні перешкоди. Зовнішні антени підрозділяються на індивідуальні і колективні. Телевізійні антени колективного користування (ТАКП) встановлюються в обов'язковому порядку на всіх багатоповерхових багатоквартирних будинках, що знаходяться в зоні дії телевізійного чи центра ретранслятора. Без ТАКП будинок в експлуатацію не приймається.

Поширення ТАКП порозумівається не тільки розуміннями економії, але і тим, що установка індивідуальних антен псує покрівлю і погіршує зовнішній вигляд будинку. Крім того, що близько коштують індивідуальні антени впливають один на одного, через що знижується якість прийому (з'являється багатоконтурність, погіршується чіткість, якість звукового супроводу і синхронізації). При значному видаленні від телевізійних центрів і РТС ТАКП обладнається підсилювачем сигналу. У містах, де ТЦ і РТС мають велику потужність год. високо підняту передавальну антену, підсилювачі не ставляться.

Схема ТАКП приведена на мал. 2. Вона складається з однієї чи декількох многоэлементных антен типу «хвильовий канал», підсилювача сигналу 4 і магістральна лінії 3. На кожнім поверсі будинку в магістральну лінію монтуються розподільні коробки 5. Кількість антен і елементів у ТАКП залежить від числа прийнятих каналів і величини сигналу в місці прийому.

Телевізійний сигнал антени 1 надходить на вхід підсилювача 4 по кабелі зниження 2. Посилений сигнал з виходу підсилювача подається по магістральному кабелі 3 у розподільні коробки 5. У цих коробках частина сигналу відгалужується в кабелі відводу 7 і надходить на входи телевізійних приймачів 8. У багатоповерхових будинках розподільні коробки встановлюються в спеціальних нішах на сходових площадках. Кожна коробка розрахована на підключення до неї шести абонентських відводів.

Опір, що погодить, 6 (R = 75 ом), підключене наприкінці магістрального кабелю, служить для запобігання виникнення відбитої хвилі в кабелі, що може привести до появи на екранах телевізорів повторного чи зображення многоконтурности. З зовнішніх індивідуальних антен найбільш розповсюдженої є простий напівхвильовий вібратор для прийому по одному частотному каналі.

Для прийому по декількох частотних каналах промисловістю випускається антена ТАИ-12 (телевізійна антена індивідуальна на 12 каналів). Для


Сторінки: 1 2 3 4 5