У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КОНТРОЛЬНО-ЕКЗАМЕНАЦІЙНА РОБОТА

Тема: “Розробка технологічного процесу підготовки личківок для виготовлення щитових деталей”

ЗМІСТ

Вступ

Технічний опис виробу

Опис технологічного процесу

Технологічна картка.

Заходи з охорони праці.

Список використаної літератури.

ВСТУП

Історія нашого народу має віковічні традиції застосування деревини, як в архітектурі, так і в оформленні інтер’єрів, виготовленні меблів та інших побутових виробів.

Завдяки високій механічній міцності, легкій оброблюваності, невеликій твердості, низькій теплопровідності, природному кольору і рисунку текстури, деревина є основним матеріалом для виготовлення меблів.

Меблі формують внутрішній простір різноманітних будівель.

Важливими художніми вимогами є відповідність практичним потребам людини. А створення проектування і виготовлення їх Супроводжуються цілим комплексом соціально-економічних, конструктивних і естетичних вимог. Які діють не ізольовано, а в тісному зв’язку між собою.

У сучасній вітчизняній і зарубіжній практиці продовжується виготовлення дерев’яних меблів у традиційних і народних формах. Окремі групи меблевих виробів відрізняють фольклорним характером.

Збільшення випуску столярних виробів і меблів як і інших виробів промислової продукції залежить від прискорення темпів росту продуктивності праці, підвищення технічного рівня виробництва, більш ефективного використання виробничих потужностей і основних фондів.

Ці заходи передбачається здійснити на основі реконструкції діючих і будівництва нових підприємств, на яких удосконалюється технологія виготовлення окремих деталей і виробів, модернізується діюче обладнання, механізуються й автоматизуються технологічні процеси, розвиваються нові фонди організації праці.

На підприємствах використовують дерево оброблювальні верстати та інше спеціалізоване обладнання вітчизняного та зарубіжного виробництва.

Щоб раціональніше використовувати потужності дерево оброблюваного обладнання, потрібно його добре знати і вміло використовувати при виконанні кожної технологічно операції.

І. ТЕХНІЧНИЙ ОПИС ВИРОБУ

Опис виробу.

Тумба для білизни – комод призначена для оснащення житлових приміщень. Виріб розбірної конструкції, експлуатується в наборі або окремо.

Виріб складається х верхньої горизонтальної прохідної, нижньої горизонтально непрохідної, двох вертикальних, що переходять в опору, та задньої стінок.

Комод має горизонтальні перегородки, між якими розмішені тир шухляди.

Покриття фасадних і видимих поверхонь лак НЦ-218. А1ПВГ. ЗСт 13.27-82.

Інші поверхні покриті лак НЦ-218.А2ПГ 13.27-82.

Функціональні розміри виробу відповідають ГОСТ 130.18.6-81.

Інші вимоги відповідають ГОСТ 10.371-93. “Меблі побутові”.

1.2. Конструкція і матеріали

Всі щитові елементи виробу виготовлені з плит ДСП ГОСТ 1033-89 товщиною 16 мм. Площини щитів личковані шпоном струганим ГОСТ 29.77-82 товщиною 0,6 мм. Крайки щитів личковані матеріалом МКР.ТУ 13-771-84. товщиною 0,4 мм.

Горизонтальні стінки з’єднані з вертикальними при допомозі шкантів Ф212 та стяжок різьбових Ф 00106 і заглушок Ф 00106.

Горизонтальні перегородки кріпляться до вертикальних різьбових Ф00106 і заглушка Ф001056.

Задня стінка з ДВП ГОСТ 45.98-86 товщиною 1 мм. Кріпиться в накладку при допомозі шурупів 1-8х25 ГОСТ 1145-80 та шайб Ф236.

Шухляда складається з двох бічних, передньої та задньої стінок, виготовлених з деревини хвойних порід ГОСТ 84.86-86 товщиною 1012 мм. Стінки шухляди з’єднані при допомозі шкантів, які виготовлені з деревини листяних порід ГОСТ 2696-83. Ш 6 мм, е-25 мм, та клею синтетичного ГОСТ 14231-88.

Дно шухляди з ДВП ГОСТ 45.98-86 товщиною 4 мм встановляється в паз бічних та передньої стінок. До задньої стінки кріпиться в накладку при допомозі шурупів 1-3х16 ГОСТ 1145-80.

Лицева панель з ДСП кріпиться до передньої стінки шухляди шурупами 1-8х25 ГОСТ 1145-80.

Шухляда установлена на роликових напрямних 11.3-Г, які кріпляться до вертикальних стінок при допомозі шурупів 1-8х16 ГОСТ 1145-80, та до нижньої крайки бічної стінки шухляди шурупами 1-8х16 ГОСТ 1145-80.

Шухляди відкриваються при допомозі ручок-кнопок, які кріпляться гвинтом М4х22.

До вертикальних стінок кріпляться опори при допомозі шурупів 1-4х20 ГОСТ 1145-80.

ІІ. ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Підготовка шпону до личкування.

Правильна підготовка шпону до личкування дає змогу економити цінні поради і краще використовувати їхні декоративні властивості.

Процес підготовки шпону до облицювання складається з сортування, розмічування і розкроювання шпону, прифуговування його кромок, добору та ребросклеювання шпону в форматні листи.

Сортування, розмічування і розкроювання шпону.

На меблеві підприємства шпон надходить пакетами, що складаються з пачок. Пакет містить 10-20 пачок, пачка має до 20 листів з однаковим рисунком. Це дає змогу добирати шпон за першим листом. З початку вибирають широкі листи для личкування щитів, а вузькі беруть для личкування брускових деталей і кромок.

Підібраний шпон розмічають по шаблонах кольоровою крейдою на спеціальному столі, де можна розмістити декілька пачок шпону. Розмітку роблять на першому листі. Якщо пачка має дефекти, то при розмічуванні ці місця не включають у ділову деревину і під час розкроювання відкидають. Припуск для шпону в середньому беруть за 1 мм на обидва боки.

Шпон у пачках можна розкроювати дрібнозубчастими пилками, на стрічкопилкових верстатах і на круглорилкових з прямолінійним переміщенням купорта, але найраціональніше на глютинових божницях НГ18 або НГ30.

Фугування кромок шпону

Здійснюють вручну за допомогою ножа, або спеціальної пилки, подвійним рубанком, а також на фугувальних і фрезерних верстатах за допомогою спеціальних затискачів.

Найраціональніше фугувати кромки шпону на кромкофугувальних верстатах КФ-9. Для цього пачку шпону ставлять на стіл. Висунувши її кромки в бік купорта пилки. Натискуванням на кнопку вмикають електродвигун подачі каретки, при цьому автоматично вмикається електродвигун шпинделя пилки й електродвигун шпинделя фрези. Внаслідок переміщення каретки по напрямній пилка відпилює край пачки, а фреза фугує ї. Каретка, дійшовши до кінцевого вимикача, вимикає електродвигун каретки, а натискуванням другої кнопки каретки переміщується в зворотному напрямі. Під час фугування смуги шпону підбирають у формати потрібних розмірів.

Підбір шпону в листи

Підбір може бути прости і фігурним. При простому підборі всі смуги розміщують в одному напрямку, тобто вздовж волокон. Вони однакові за кольором і текстурою, рисунок розміщують симетрично.

При фігурному підборі шпон ріжуть на окремі


Сторінки: 1 2 3