У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Колісні гальмові механізми

У гальмових системах автомобілів здебільшого застосовуються фрикційні гальмові механізми, принцип дії яких ґрунтується на ви-никненні гальмівних сил унаслідок тертя обертових деталей об не обертові. За формою обертової деталі колісні гальмові механізми поділяють на: * барабанні (з гідравлічним чи пневматич-ним приводом); * дискові.

Барабанний гальмовий механізм з гідравлічним приводом (рис. 6.15, а) складається з двох колодок 2 з фрикційними накладками, встановле-них на опорному диску 3. Нижні кінці колодок шарнірне закріплені

на опорах 5, а верхні через сталеві сухарі впираються в поршні роз-тискного колісного циліндра /. Стяжна пружина 6 притискає колод-ки до поршнів циліндра 1, забезпечуючи зазор між колодками та гальмовим барабаном 4 в неробочому положенні гальма. Коли ріди-на з привода надходить у колісний циліндр 7, його поршні розходя-ться й розсувають колодки до стикання з гальмовим барабаном, який обертається разом із маточиною колеса. Унаслідок тертя колодок об барабан виникає сила, що загальмовує колеса. Після припинення тиску рідини на поршні колісного циліндра стяжна пружина 6 по-вертає колодки у вихідне положення, й гальмування припиняється. У розглянутій конструкції барабанного гальма передня й задня за ходом руху колодки спрацьовуються нерівномірно, оскільки під час руху вперед у момент гальмування передня колодка працює проти обертання колеса й притискується до барабана з більшою силою, ніж

задня. Тому, аби запобігти нерівномірному спрацьовуванню перед-ньої й задньої колодок, передню накладку роблять довшою, ніж зад-ня, або рекомендують міняти місцями колодки через певний строк. В іншій конструкції барабанного механізму опори колодок розміщу-ють на протилежних сторонах гальмового диска й привод кожної ко-лодки виконують від окремого гідроциліндра. Цим досягають біль-шого гальмівного моменту й рівномірного спрацьовування колодок на кожному колесі, обладнаному за такою схемою.

Барабанний гальмовий механізм із пневматичним приводом (рис. 6.15, б) відрізняється від механізму з гідравлічним приводом конструкцією розтискного пристрою колодок. У ньому для розве-дення колодок використовується розтискний кулак 7, що приво-диться в дію важелем 8, посадженим на вісь розтискного кулака. Ва-жіль відхиляється зусиллям, що виникає у пневматичній гальмовій камері Я яка працює від тиску стисненого повітря. При відгальмовуванні колодки повертаються у вихідне положення під дією стяжної пружини 11. Нижні кінці колодок закріплено на ексцентрикових пальцях 10, які забезпечують регулювання зазора між нижніми час-тинами колодок та барабаном. Верхні частини колодок при регулю-ванні зазора підводяться до барабана за допомогою черв'ячного ме-ханізму.

Колісний дисковий гальмовий механізм (рис. 6.16) із гідроприводом складається з гальмового диска 1, який закріплено на маточині коле-са. Гальмовий диск обертається між половинками 8 і 9 скоби, при-кріпленої до стояка 4 передньої підвіски. В кожній половинці скоби виточено пази під колісні циліндри з великим 13 і малим 12 поршня-ми.

Після натискання на гальмову педаль рідина з головного гальмо-вого циліндра шлангами 2 перетікає в порожнини колісних цилінд-рів і передає тиск на поршні, які, переміщуючись з двох боків, при-тискають гальмівні колодки 10 до диска 1, завдяки чому й відбу-вається гальмування.

Після відпускання педалі тиск рідини в приводі спадає, поршні 13 і 12 під дією пружності ущільнювальних манжет і осьового биття диска відходять від нього, й гальмування припиняється.