У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Технічне обслуговування зварювальних агрегатів

Трансформатори.

При експлуатації зварювальних трансформаторів потрібно дивитися за надійністю контактів, не допускати перегріву обмоток, сердечника та його деталей. Необхідно один раз в місяць змащувати регулюючий механізм а також не допускати забруднення робочих частин трансформатора. Слідкувати за надійністю заземлення і оберігати трансформатор від механічних пошкоджень, не допускати перевищення величини зварочного току проти вказаної в паспорті. Забороняється перетягувати трансформатор а також регулятори за допомогою кабелів

Раз в місяць трансформатор необхідно обдути (очистити) сухим зжатим повітрям і провірити стан ізоляції.

Потрапляння вологи на обмотки трансформатора різко знижує електричний опір в результаті чого виникає небезпечність пробивання ізоляції. Якщо зварочний трансформатор встановлений на відкритому повітрі, його необхідно вкривати від атмосферних опадів, в таких випадках слід робити навіси або спеціальні пересувні будки.

Перетворювач.

При експлуатації перетворювачів на відкритих монтажних ділянках необхідно захищати їх від атмосферних опадів, тоді потрібно робити навіси або пересувні будки перед пуском перетворювача, потрібно провірити опір ізоляції обмоток на незахищених від атмосферних опадів ділянок.

Особливої уваги потребує колектор генератора, щітки і підшипники. Колектор потрібно тримати в чистоті і періодично очищати від пилюки чистою тряпкою змоченою в бензині. При нормальному стані колектор не повинен мати слідів нагару. При появі нагару необхідно вияснити причину його появи, удалити його, а колектор пошліфувати. Неполадки або ізнос щіток слід замінити новими і припосувати (притерти) їх до колектора, а пилюку, що утворилась видути за допомогою зжатого повітря, після чого генератор включити на холосту роботу для кінечної прошліфовки щіток.

При роботі перетворювача необхідно слідкувати за його температурою, котра не повинна бути більше як 900С. Потрібно уникати перегрузок генератора перетворювача, так як від цього скорочується строк його експлуатації.

Випрямляч

Випрямляч необхідно вкривати від атмосферних опадів і берегти від вологи, один раз в три місяці очищати від пилюки і бруду, при цьому продувати зжатим сухим повітрям, а один раз в півроку – частини які труться змащувати тугоплавкою змазкою УТ по ГОСТу 1957-73. при періодичних оглядах слід удаляти всі липки несправності, перевіряти контакти, слідити за роботою вентилятора (при роботі на двох фазах вентилятор може згоріти і вивести з ладу випрямляч).

Випрямляч оснащують тепловим захистом, при виході якого з ладу особливо ретельно слід вести нагляд за нагрузкою в зварочній цепочці , яка не повинна перевищувати нагрузки, вказаної в паспорті, щоб не допустити перегріву випрямляча.

Випрямлячі, які ще не були в роботі більше року, потребують селенових елементів. Для цього випрямляч включають на 20 хвилин на напругу, рівній половині номінального значення, а потім в проміжку 4 годин він находиться під номінальною напругою без нагрузки зі сторони зварочної цепочки.