У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Система технічного обслуговування й ремонту автомобілів

У процесі експлуатації автомобіля його функціональні власти-вості поступово погіршуються внаслідок спрацьовування, корозії, пошкодження деталей, утомленості матеріалу, з якого їх виготовле-но, й т. ін. В автомобілі виникають різні несправності (дефекти), що знижують ефективність його експлуатації. Для запобігання появі де-фектів і своєчасного усунення їх автомобіль піддають технічному об-слуговуванню та ремонту.

Технічне обслуговування (ТО) — це комплекс опера-цій (операція) для підтримання автомобіля в працездатному чи справному стані під час використання його за призначенням, стоян-ки, зберігання або транспортування. ТО як профілактичний захід здійснюється примусово в плановому порядку через точно встанов-лені періоди використання автомобіля.

За періодичністю, переліком і трудомісткістю виконуваних робіт розрізняють такі види ТО автомобілів: * щоденне; * пер-ше; * друге; * сезонне.

Щоденне технічне обслуговування (ЩТО) передбачає: * контроль стану автомобіля; * підтримання належного зовнішнього вигляду; * заправлення паливом, мастильним матеріалом та охолодною ріди-ною. Для автомобілів зі спеціальними кузовами в ЩТО входить сані-тарне оброблення кузова. ЩТО виконують після закінчення роботи автомобіля або перед виїздом його на лінію. В разі зміни водіїв на лі-нії автомобіль оглядають і перевіряють його технічний стан.

Перше (ТО-1) та друге (ТО-2) технічні обслуговування передбача-ють такі роботи: * контрольно-діагностичні, * кріпильні, * регулю-вальні, * мастильні, * інші, спрямовані на запобігання та виявлення несправностей автомобіля, зниження інтенсивності спрацьовування його деталей, економію палива, мастильних матеріалів, зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу, забезпечення безвідмовної роботи автомобіля в межах установлених пробігів.

Періодичність ТО-1 і ТО-2 визначається пробігом автомобіля, що встановлюється залежно від умов його експлуатації (табл. 1.2, 1.3). В період обкатування нового автомобіля встановлюють менший про-біг між ТО-1 та ТО-2.

Таблиця 1.

Характеристика категорій умов експлуатації автомобілів

Категорія умов експлуатації автомобілів | Умови руху автомобілів | Технічна категорія доріг

І | Автомобільні дороги з асфальтобетонним і прирівненими до нього покриттями за межа-ми приміської зони | І, II

ІІ | Автомобільні дороги з асфальтобетонним, це-ментно-бетонним і прирівненими до них по-криттями в приміській зоні, проїзні частини вулиць невеликих міст (до 100 тис. жителів) | І, II

ІІІ | Автомобільні дороги з асфальтобетонним, це-ментно-бетонним і прирівненими до них по-криттями в гірській місцевості, проїзні части-ни вулиць великих міст | I-IV

ІV | Автомобільні дороги зі щебеневим або гравій-ним покриттям у гірській місцевості, автомо-більні грунтові профільовані та лісовозні до-роги | II-IV

V | Непрофільовані дороги й стерня, кар'єри, котловани та тимчасові під'їзні шляхи, при-родні грунтові дороги в гірській місцевості | IV, V

Таблиця 2

Періодичність ТО автомобілів для І категорії умов експлуатації |

Пробіг, KM

ТО-1 | ТО-2

Легкові | 4000 | 16000

Автобуси | 3500 | 14000

Вантажні, автобуси на

базі вантажних

автомобілів | 3000 | 12 000

Сезонне технічне обслуговування (СТО) виконують двічі на рік для підготування автомобілів до експлуатації в холодну й теплу пори ро-ку й, як правило, суміщують з черговим технічним обслуговуванням. СТО передбачає: * заміну сезонних сортів мастильних матеріалів і охолодних рідин; * промивання відповідних систем; * установлення або зняття втеплювачів і приладів передпускового підігрівання дви-гунів; * інші роботи.

Усі роботи, пов'язані зі ЩТО та ТО-1 рухомого складу, слід здій-снювати у міжзмінний час.

Для виконання технічного обслуговування на автотранспортних підприємствах (АТП) є спеціально пристосовані й обладнані примі-щення-профілакторії.

Залежно від виробничої площі АТП та обладнання профілакто-рію технічне обслуговування організовується на тупикових постах або на потоковій лінії.

На невеликих АТП, де всі роботи, за винятком прибирання й миття, як правило, виконуються на одному посту, технічне обслуго-вування організовують на тупикових постах.

На великих АТП, де щоденно виконується багато технічних об-слуговувань, застосовують потоковий метод, за яким роботи, передбачені ТО, розподіляють на кількох спеціалізованих, послідов-но розташованих постах: прибирання, миття, сушіння, кріпильних, регулювальних, електротехнічних робіт, мащення та шинних робіт.

Прибирально-мийні роботи виконують уручну, механізованим, автомати-зованим або комбінованим способами.

Для ручного прибирання салону автомобілів та автобусів вико-ристовують стаціонарні або переносні пилососи.

Ручне миття здійснюють за допомогою шланга з брандспойтом або мийного пістолета струменем води низького (0,2...0,4 МПа) чи високого (і...2 МПа) тиску.

Установки для механізованого миття автомобілів залежно від конструкції робочого органа бувають: * струминні; * щіткові; * стру-минно-щіткові.

У струминній установці вода або мийний розчин подається крізь сопло чи форсунки, з'єднані зі шлангами або трубопроводами за допомогою колекторів. Такі установки використовують переважно для миття вантажних автомобілів водою та легкових — мийним розчином.

У щітковій установці за робочі органи правлять циліндричні обертові щітки, до яких підводиться мийний розчин. Такі установки застосовують для миття легкових автомобілів і автобусів.

За допомогою струминно-щіткових установок, до сопел яких подається мийний розчин, миють легкові автомобілі, вантажні, автомобілі-фургони й автобуси.

Автоматичні мийні установки починають працювати в момент наїзду колеса автомобіля на важіль, умонтований у підлогу, або від фотоеле-мента, коли автомобіль перетинає світловий промінь після опускання моне-ти в касовий апарат.

Комбіновані мийні установки складаються з пристрою для стру-минного миття шасі та механізованої щіткової установки для миття зовніш-ніх частин кузова автомобіля. Остання має гідравлічну частину, що призна-чається для подавання мийного розчину, й механічну, яка забезпечує миття автомобіля.

Вода після миття автомобіля збирається в міжколійну канаву, що має уклон у бік приймального трапа, розташованого в центрі. Для очищення стічних вод пости миття обладнують грязевідстійниками та оливопаливовло-влювачами, принцип дії яких грунтується на різниці густин води, механіч-них домішок та нафтопродуктів.

Ремонт — це сукупність організаційних і технічних заходів, що здійснюються для відновлення справності або працездатності авто-мобільного транспорту й полягають в усуванні відмов і несправнос-тей, які виникають під


Сторінки: 1 2 3 4