У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аналіз роботи блоку очищення газу

Газ із магістрального газопроводу надходить через кільцевий колектор

Ду 1000 мм на очистку в пиловловлювачі, які підключені паралельно.

Рідина, затримана ( видалена ) в пиловловлювачах, постійно самотоком стікає в ємність збору рідини Е-2, котра з’єднана з пиловловлювачами зрівнювальною лінією. Скидання рідини з цієї ємності відбувається автоматично по рівню у вузол збору і видачі конденсату.

Крім цього, схемою передбачений періодичний скид рідини з нижньої частини пиловловлюавчів вручну в колектор К-200 через вузол дроселювання, який складається з двох ниток – робочої і резервної, у вузол збору і видачі конденсату.

Вузол дроселювання передбачається з метою дроселювання рідини до тиску порядку 0,2 МПа, а також для захисту від зпрацювання відключаючих і дроселюючих засувок на лінії скиду рідини із пиловловлювачів.

Для запобігання замерзанню рідини в зимовий період, при відключенні апаратів, пиловловлювачі і верхня частина ємності обладнуються зовнішніми підігрівачами і теплоізоляцією.

Надземні трубопроводи, по яких транспортується рідина, прокладаються з теплосупутниками і теплоізолюються.

При експлуатації пиловловлювачів в роботу слід включати таку кількість апаратів, щоб продуктивність апарата була в межах робочої зони згідно графіку залежності продуктивності пиловловлювача від тиску.

При відключенні апаратів необхідно звільнити пиловловлювачі від рідини, оскільки на них запобіжні клапани не встановлюються.

На компресорній станції №39 Богодчани постійно в роботу включені всі 6 циклонних пиловловлювачі.

Блок має одну ступінь очистки. Вона складається з шести вертикальних скруберів. Робочий режим посудин передбачений в умовах

місце установки - відкрита площадка; робочий тиск - 50-70 кгс/см2; температурний діапазон роботи стінок посудини - 45,5 - +148,8 °С; об'єм посудини - 9 м3.

Технологічна характеристика скрубера:

- перепускна здатність одного апарата - 21 млн.н.м3/год;

- діапазон об'ємних витрат (фактичний) - мін. - 5060 н.м3/год; - макс- 18375 н.м3/год;

- ефективність очистки - 100% при забрудненні газу частинками від 15 мікрон і більше;

перепад тиску не більше 1 гс/см2.
Технологічна обв'язка скрубера така.

На вхідному і вихідному трубопроводах скрубера встановлені ручні відсічні крани Ду=700 мм, Ру=76 кгс/см2 № 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12. Час закриття

(відкриття) одного крана - 10 хв.(середній). Байпасні крани - Ду=50 мм,

Ру=76 кгс/см2 № 1а,3а,5а,7а,9а,11а. Кожен скрубер має дві дренажні лінії:

- робочу, яка складається з трубопроводу Ду=150 мм і ручних кранів Ду=50мм Ру=76 кгс/см № 2а,4а,6а,8а,10а,12а. Час закриття (відкриття) одного крана - 3 хв. Лінія з'єднана з дренажним колектором Д=1020 мм. Режим роботи - постійно відкрита;

- аварійну, яка складається з трубопроводу Ду=50 мм і пневматичних і ручних кранів № 26,46,66,86,106,126. Аварійна лінія з'єднана з підземною ємкістю.

Контрольно-вимірювальні, регулюючі і запобіжні прилади скрубера:

манометр з діапазоном вимірювання 0-100 кгс/см2; рівнемір розташований на скрубері; датчик сигналізації високого рівня в скрубері (дренажні колектори мають електрообігрів у вибухобезпечному виконанні. Діапазон підтримання температури +5 - +12 °С);

-запобіжний клапан (тиск спрацювання - 90 кгс/см2).

Особливості роботи вертикального скрубера полягають в наступному.

У внутрішній порожнині скрубера розташований пакет вертикальних циклонів - труб спеціальної конструкції, з'єднаних в верхній частині загальною пластиною, привареною до корпусу посудини.

Газ з дрібними механічними домішками і рідиною потрапляє в трубу по дотичній, при цьому створюється велика відцентрова сила, відкидаючи тверді і рідкі частинки на стінки труби. Потік очищеного газу міняє напрям, потрапляє в верхню частину і проходить по концентричній вихідній трубі до вихідної порожнини. Потік забруднень стікає вниз.

Пакет труб має конструкцію, яка дозволяє пропускати по трубі однакову кількість газу, що забезпечує по всій трубі постійний і мінімальний перепад тисків.

Внаслідок того, що ефективність являється величиною, яка залежить від перепаду тиску і об'єму труби, кількість труб визначається так, щоб забезпечити оптимальну ефективність при вказаних характеристиках потоку.

Апарати для очистки газу фірми "Пирлес" розраховані на визначену швидкість потоку газу в трубах, яка в свою чергу являється функцією об'єму газу, який протікає по трубі. Продуктивність розраховується на основі фактичного об'єму газу в трубі, який є функцією перепаду тиску. Підвищення встановлених об'ємів подачі і особливо падіння робочого тиску може створити значне підвищення швидкості, що при наявності в газі абразивних частинок окислів заліза, піску, може привести до руйнування обладнання.

Технічна характеристика вертикального скрубера:

тип - мультициклонний вертикальний, сухий; розрахунковий тиск - 76 кгс/см2; розрахункова температура - -45 - +148,8 °С; допуск на корозію - немає; перепад тиску - 0,6 кгс/см2 при 61100 н.м3/год;

-ефективність відділення - 100% часток більше 10 мкн (при норм, розході), 95% часток від 5 до 10 мкн, 91% часток менше 5 мкн;

- кількість циклонних труб - 19;

розмір циклонних труб - 2"; засоби для витягнення внутрішніх вузлів - циклонні труби з'єднані в з'ємний пучок. Посудина обладнана верхнім глухим фланцем для видалення всього трубного пучка; ізоляція - посудина має зовнішній обігрів і ізольована в нижній частині; прилади КВПіА - рівнемір рідини, аварійне реле високого рівня, індикатор рідини, манометр, запобіжний клапан.

Розрахунок пиловловлювачів проводиться, виходячи з добової продуктивності компресорної станції, пропускної здатності циклонних пиловловлювачів по типах і питомих металозатратах.

Оптимальне рішення в забезпеченні заданої продуктивності компресорної станції мінімальною кількістю апаратів із максимальною мірою їх завантаження. Загальна кількість пиловловлювачів має бути не менше двох (робочий і резервний). Якщо кількість пиловловлювачів становить чотири і більше, то резерв не потрібний, так як допустиме перевантаження 33% дає змогу компенсувати дефіцит продуктивності. При кількості пиловловлювачів менше чотирьох необхідно прийняти один резервний.