У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ.

Будова механізму.

Можливі несправності. Т.О. і ремонт.

Інструмент і пристосування.

Охорона праці.

Висновки і пропозиції.

Використана література.

Тема: Газорозподільчий механізм ВАЗ – 2108.

2. Будова механізму.

Основні розміри голови циліндрів і деталей механізму привода клапанів дані на мал. 2.1. Головка циліндрів вилита з алюмінієвого сплаву, має запресовані чавунні сідла і направляючі втулки клапанів. Верхня частина втулок ущільнюється метало гумовими оливо-відображаючими ковпачками 7 (мал. 2.2)

В запасні частини направляючі втулки поставляються з збільшеним на 0,02 мм зовнішнім діаметром.

В верхній частині головки циліндрів розміщені п’ять опор під шийки розподільного вала.

Механізм привода клапанів. Клапани 2 приводяться в дію кулачками розподільного вала. В гнізді штовхача находиться шайба 6 для регулювання зазорів в механізмі привода клапанів.

Мал. 2.2. Механізм привода клапанів.

1 – головка циліндрів; 2 – клапан; 3 – штовхач; 4 – корпус підшипників розподільного вала; 5 – розподільний вал; 6 – регулююча шайба; 7 – ковпачок. А – зазор між кулачком і регулюючою шайбою.

Регулювання зазорів в механізмі привода клапанів.

Зазор А (див. мал. 2.2) між кулачками розподільчого вала і регулюючими шайбами на холодному двигуні повинен бути (0,2±0,05) мм для впускних клапанів і (0,35±0,05) мм для випускних. Зазор регулюється підбором товщини регулюючих шайб. 6.

В запасні частини поставляються регулюючі шайби товщиною від 3 до 4,5 мм з інтервалом через кожні 0,05 мм. Товщина шайби маркується на її поверхності.

Розподільний вал і його приводи.

Розподільний вал чавунний, литий. З задньої сторони вал має ексцентрик для привода паливного насоса. Робочі поверхні кулачків ексцентричні і поверхність під сальник відбілюється для збільшення зносостійкості.

Для виключення основного переміщення розподільного вала у нього з задньої сторони передбачений фланець, який фіксується між головкою циліндрів (з корпусом підшипників) і корпусом допоміжних агрегатів. Привід розподільного вала забезпечується зубчастим ремнем 6 (мал. 2.3) від зубчастого шківа 1, встановленого на калінчастому валую. Цим же ремнем приводиться в обертання і шків 2 насоса охолодної рідини. Він крутиться на ексцентричній осі 7, яка прикріплена до головки циліндрів. Обертаючи вісь відносно шпильки можна змінити натягування ремня.

З 1989 року замість зубчастого ремня з напівкруглими зубами застосовується пас з канавками на вершинах зуб’їв (зуби трапецевидної форми). Відповідно змінився і профіль впадин на зубчастих шківах (мал. 2.4). Ці паси повністю заміняються, на шківи з півкруглими впадинами може встановлюватись пас з канавками на зубах і на оборот.

З 1995 року на двигуні може бути встановлений ролик з пластмасовим ободом. Такий ролик встановлюється без осі 7 (див. мал. 2.5).

Щоб встановити новий ролик взамін старого потрібно поставити нове дистанційне кільце 5 з слідуючими розмірами: товщина 7±4 мм, зовнішній діаметр 28 мм і внутрішній діаметр 19,1 мм. Крім того, необхідно або підложити під гайку кріплення ролика, більш товстішу шайбу, щоб ставало довжини різьби на шпильці для затягування гайки, або замінити шпильку більш короткою з довжиною виступаючої частини 40 мм.

Мал. 2.1. Основні розміри головки циліндрів і деталей механізму приводу клапанів.

Мал. 2.3. Схема привода розподільного вала.

1 – зубчастий шків колінчастого вала; 2 – зубчастий шків насоса охолодної рідини; 3 – натяжний ролик; 4 – задня захисна кришка; 5 – зубчастий шків розподільного вала; 6 – зубчастий пас; 7 – вісь натяжного ролика; А – установчий виступ на задній захисній кришці; В – матка на шківі розподільного вала; С – мітка на кришці оливного насоса, D – мітка на шківі колінчастого вала.

Мал. 2.4. Профіль зубів шківів привода розподільчого вала:

а) шків для ремня з півкруглими зубами;

б) шків для ремня з трапецевидними зубами.

Мал. 2.5. Зняття привода розподільного вала.

1 – передня захисна кришка; 2 – гумовий ущільнювач; 3 – зубчастий пас; 4 – шків розподільного вала; 5 – дистанційне кільце; 6 – натяжний ролик; 7 – вісь натяжного ролика; 8 – зубчастий шків колінчастого вала.

3. Можливі несправності. Технічне обслуговування і ремонт.

Регулювання натяжного привода розподільного вала.

Натяжний пас регулюється в такому порядку:

зняти передню кришку зубчастого пасу;

повернути колінчастий вал за гвинт кріплення шківа привода генератора за годинниковою стрілкою в таке положення, щоб мітка на маховику видима була в люці картера зцеплення, находилась против середнього поділу шкали. При цьому мітка В (див. мал. 2.3) на шківі розподільного вала повинна находитись навпроти встановленої мітки А на задній захисній кришці зубчастого паса;

повернути колінчастий вал за гвинт кріплення шківа привода генератора против годинникової стрілки в таке положення, щоб мітка В на шківі розподільного вала перемістилась від мітки А на два зуба;

перевірити натяжного паса, воно рухається нормальним, якщо в середній частині між шківами розподільчого і колінчастого валів пас закручується на 90° силою пальців 15-20 Н (1,5-2 кг/см2);

якщо сила нижче норми, повернути колінчастий вал за годинниковою стрілкою до зміщення міток А і В, послабити гайку кріплення натяжного ролика, повернути його вісь за шестигранну головку на 10-15° навпроти годинникової стрілки і затягнути гайку кріплення осі;

знову повернути колінчастий вал за годинниковою стрілкою на два обороту до співпадання міток А і В, потім против годинникової стрілки до зміщення мітки В на шківу розподільчого вала на два зуба вниз від мітки А і перевірити натяжний пас;

якщо натягування недостатнє, то повторити операцію по натягуванні паса;

якщо натягування нормальне, то затягнути гайку кріплення осі натяжного ролика манометром 39,2 Н/м (4 кг/см2) і встановити передню захисну кришку зубчастого ремня.

Після завершення регулювання перевірити затяжку кріплення


Сторінки: 1 2 3 4 5