У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Частина III Механічне обладнання

Механічне обладнання експлуатація ваговимірювального обладнання

Класифікація торгових вагівниць та вимоги до них

Вагівниця — це вимірювальний прилад, який призначений для визначення маси товарів. Вагівниці, які використовують у торгівлі класифікують за певними ознаками.

1. За місцем та способом встановлення - настільні, пересувні, стаціонарні.

До настільних відносяться вагівниці настільні звичайні, за-криті, циферблатні, лоткові та електронні. Їх встановлюють на при-лавку, робочому столі та застосовують для зважування в границях від 20 г до 20 кг в магазинах, для попереднього фасування і відпус-кання товарів покупцям.

Для точного визначення ваги дорогоцінних каменів та металів застосовують настільні лабораторні технічні вагівниці І-го класу.

До пересувних відносяться платформові вагівниці, які при-значені для зважування великих вантажів. Встановлюють їх на підлозі, а у випадку необхідності пересувають їх до місця прийому та відпускання товарів.

Стаціонарні вагівниці встановлюють на постійному місці в спеціальних поглибленнях. Платформа повинна бути на рівні підло-ги, що забезпечує процес зважування.

Пересувні та стаціонарні вагівниці називають товарними. До стаціонарних відносяться також автомобільні та вагонні вагівниці.

2. За видом вказівного (лічильного) пристрою розрізняють: вагівниці гирні, шкальні, шкально-гирні, циферблатні та цифрові електронні.

На гирних вагівницях масу зваженого товару визначають, підраховуючи вагу гир; на шкальних - додають значення шкали за місцем розміщення пересувних вмонтованих гир; на шкально-гирних за значенням гир, розміщених на гиротримачі, і шкалі коро-мисла, за якою для досягнення рівноваги пересувається рухома гиря; на циферблатних вагівницях - за шкалою визначають масу товару при зважуванні в границях вагівниці; на електронних вагівницях при розміщенні товару на вантажопіднімальному пристрої на циф-ровому табло загоряються цифри, які показують ціну одного кіло-грама, його вагу й вартість.

3. За видом відліку показань зважування розрізняють вагів-ниці з візуальним відліком та з докуметальною регістрацією. При візуальному відліку робітник підраховує показання з табло, цифер-блата, шкали або підраховує масу гир. На вагівницях з докумен-тальною регістрацією значення ваги та вартості товару друкують на чеках та стрічках.

4. За способом зняття показань вагівниці бувають з місцевим (робітник знаходиться біля вагівниці) та дистанційним (робітник знаходиться на відстані) способами зняття показань.

5. За принципом дії вони бувають важільними та електронними.

В торгівлі більше використовують важільні вагівниці. Важіль -це твердий стержень, який має точку опори і точку прикладення сили. Важелі бувають рівноплечими та нерівноплечими. У рівно-плечого важеля точки прикладення сил знаходяться на рівній відстані від точки опори.

Для досягнення рівноваги на обидва плеча необхідно подіяти однаковою масою гир та вантажу. У нерівномірного важеля точка опори прикладення сил знаходиться на рівній відстані від точки опори. Співвідношення малого та великого плеча важеля може бути 1:2; 1:4; 1:5, 1:10 тощо. Щоб наступила рівновага, необхідно на обидва плеча подіяти масою вантажу, оберненопропорційною дов-жині плечей.

Сучасні важільні вагівниці, які застосовуються в торгівлі, ма-ють більш складну конструкцію. Замість простого коромисла за-стосовують систему важелів - важільний механізм. Для зручності експлуатації вагівниці мають вантажоприймальний та вказівний пристрої; пристрої для встановлення та регулювання. Всі частини вагівниці змонтовані на загальній основі - корпусі, конструкція якого залежить від типу, галузі використання вагівниць.

Робота електронних вагівниць основана на принципі автома-тичного перетворення зусилля від зважуючого товару через силовимірювальний датчик в електричні сигнали, які поступають в елект-ронний блок. Із електронного блоку інформація вводиться на блок індикації та блок виводу інформації. На цифровому табло загоря-ються цифри, які показують вартість, масу, ціну.

Для характеристики основних технічних та експлуатаційних даних кожному типу і кожній моделі вагівниць присвоєне буквено цифрове позначення:

- вид платформового пристрою: важільно-механічний;

- спосіб встановлення вагівниць на місці експлуатації: Н - настільні, П - пересувні, С - стаціонарні;

- тип вказівного лічильного пристрою: Г - гирно-коромисловий, Ш - шкально-коромисловий, ІД - циферблатний;

- галузь використання : А - автомобільні, В - вагонні;

- вид відліку та спосіб зняття показань зважування: 1 - візуальний, 2 - документальна регістрація, 3 - місцевий, 4 - дистан-ційний.

Наприклад, РН-10Ц13 - вагівниці важільні, настільні, з най-більшою границею зважування 10 кг, циферблатні, з візуальним відліком та місцевим способом зняття показань зважування.

ВНЗ-10 - вагівниця настільна, звичайна, з найбільшою грани-цею зважування 10 кг.

ВНЗ-5 - вагівниця настільна закритого типу, з найбільшою межею зважування 5 кг.

ВЦЛ-10М - вагівниця циферблатна, лоткова, з границею зва-жування 10 кг, модернізована.

РП-500Ш13 -вагівниця важільна, пересувна, з найбішою гра-ницею зважування 600 кг, шкальна, з візуальним відліком та знят-тям показань.

До ваговимірювальних приладів ставлять вимоги - метро-логічні, торгово-експлуатаційні та санітарно-гігієнічні.

Метрологічні вимоги:

а) точність зважування;

б) стійкість;

в) чутливість;

г) постійність показань.

Торгово-експлуатаційні та санітарно-гігієнічні вимоги:

а) міцність, тривалість;

б) максимальна швидкість зважування;

в) наочність показань;

г) відповідність призначення вагівниць до роду зважуючих товарів;

д) нейтральність матеріалів, із яких виготовлені вагівниці; е) зручність догляду за ними.

Вагівниці настільні циферблатні

Вагівниця настільна циферблатна РН-10Ц13 ви-пускається з найбільшими границями зважування 2, 3, 10 кг. Вона широко застосовується в торгівлі, так як при зважуванні товару в границях шкали не потрібно гир, вона швидко приходить до стану рівноваги, а двосторонній циферблат дозволяє продавцю та покуп-цю бачити результат зважування. Вагівниця складається із вантажоприймального при-строю з двома площадками -малої гарної і великої вантажної. Основною частиною є рівнопле-чий важіль, який складається із двох однакових дугоподібних стрічок. В центрі головного ва-желя є дві опорні призми, за до-помогою яких він опирається на подушки, вмонтовані в корпус вагівниці. На кінцях важеля роз-міщені чотири вантажоприймальні призми, на які


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12