У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Токарно-гвинторізний верстат

Токарно-гвинторізний верстат

Пристрій і класифікація.

Складальні одиниці (вузли) і механізми токарно-гвинторізного верстата: 1 - передня бабця, 2 - супорт, 3 - задня бабця, 4 - станина, 5 і 9 - тумби, 6 - фартух, 7 - ходовий гвинт, 8 - ходовий вал, 10 - коробка подач, 11 - гітари змінних шестерень, 12 - електро -пуськовая апаратура, 13 - коробка швидкостей, 14 - шпіндель.

Токарно-гвинторізні верстати призначені для обробки, включаючи нарізування різьблення, одиничних деталей і малих груп деталей. Проте бувають верстати без ходового гвинта. На таких верстатах можна виконувати всі види токарних робіт, окрім нарізування різьблення різцем. Технічними параметрами, по яких класифікують токарно-гвинторізні верстати, є найбільший діаметр D оброблюваної заготівки (деталі) або висота Центрів над станиною (рівна 0,5 D), найбільша довжина L оброблюваної заготівки (деталі) і маса верстата. Ряд найбільших діаметрів обробки для токарно-гвинторізних верстатів має вигляд: D = 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 630, 800, 1000, 1250, 1600, 2000 і далі до 4000 мм. Найбільша довжина L оброблюваної деталі визначається відстанню між центрами верстата. Верстати, що випускаються, при одному і тому ж значенні D можуть мати різні значення L. По масі токарні верстати діляться на легені - до 500 кг (D = 100 - 200 мм), середні - до 4 т (D = 250 - 500 мм), крупні - до 15 т (D = 630 - 1250 мм) і важкі - до 400 т (D = 1600 - 4000 мм). Легкі токарні верстати застосовуються в інструментальному виробництві, приладобудуванні, годинній промисловості, в експериментальних і досвідчених цехах підприємств. Ці верстати випускаються як з механічною подачею, так і без неї. На середніх верстатах виробляється 70 - 80% загального об'єму токарних робіт. Ці верстати призначені для чистової і напівчистової обробки, а також для нарізування резьб різних типів і характеризуються високою жорсткістю, достатньою потужністю і широким діапазоном частот обертання шпінделя і подач інструменту, що дозволяє обробляти деталі на економічних режимах із застосуванням сучасних прогресивних інструментів з твердих сплавів і надтвердих матеріалів. Середні верстати оснащуються різними пристосуваннями, що розширюють їх технологічні можливості, полегшуючими працю робітника і дозволяючими підвищити якість обробки, і мають достатньо високий рівень автоматизації. Крупні і важкі токарні верстати застосовуються в основному у важкому і енергетичному машинобудуванні, а також в інших галузях для обробки валів прокатних станів, залізничних колісних пар, роторів турбін і ін. Всі складальні одиниці (вузли) і механізми токарно-гвинторізних верстатів мають однакову назву, призначення і розташування. Дивися малюнок вгорі. Типовий токарно-гвинторізний верстат 16К20 заводу "Червоний пролетар" показаний на малюнку внизу.

Загальний вигляд і розміщення органів управління токарно-гвинторізного верстата мод. 16К20:

Рукоятки управління: 2 - що блокується управління, 3,5,6 - установки подачі або кроку нарізуваного різьблення, 7, 12 - управління частотою обертання шпінделя, 10 - установки нормального і збільшеного кроку різьблення і для нарізування многозаходних резьб, 11 - зміни напряму нареза-нія різьблення (льово- або правозаходной), 17 - переміщення верхніх санчат, 18 - фіксації пінолі, 20 - фіксації задньої бабці, 21 - штурвал переміщення пінолі, 23 - включення прискорених переміщень супорта, 24 - включення і виключення гайки ходового гвинта, 25 - управління зміною напряму обертання шпінделя і його зупинкою, 26 - включення і виключення подачі, 28 - поперечного переміщення санчат, 29 - включення подовжньої автоматичної подачі, 27 - кнопка включення і виключення головного електродвигуна, 31 - подовжнього переміщення санчат; Вузли верстата: 1 - станина, 4 - коробка подач, 8 - кожух ремінної передачі головного приводу, 9 - передня бабця з головним приводом, 13 - електрошафа, 14 - екран, 15 - захисний щиток, 16 - верхні санчата, 19 - задня бабця, 22 - супорт подовжнього переміщення, 30 - фартух, 32 - ходовий гвинт, 33 - направляючі станини.

Головний привід. Механізм подач. Коробка подач

Головний привід верстата. У передній бабці розміщені коробка швидкостей і шпіндель, які приводять в обертання оброблювану деталь при вибраних глибині різання і подачі. На малюнку показаний пристрій коробки швидкостей, яка працює таким чином. Заготівка затискається в кулачковому патроні, який кріпиться до фланця шпінделя 13. Обертання від електродвигуна 1 через ремінну передачу 2 і муфту включення 3 передається на вал 5.

Блок з трьох шестерень 7, 8 і 9, розташований на валу 5, за допомогою рейкової передачі пов'язаний з рукояткою 17. Цією рукояткою блок шестерень вводиться в зачіпляюче із зубчатим колесом 4 (або 10, або 11), жорстко закріпленим на валу 6. Колеса 4 і 12 зв'язані відповідно з колесами 15 і 16, які передають момент, що крутить, шпінделю через зубчату муфту 14, сполучену з рукояткою 18. Якщо муфта пересунута управо, то шпіндель одержує обертання через зубчате колесо 16, а якщо вліво - через зубчате колесо 15. Таким чином коробка швидкостей забезпечує шість ступенів частоти обертання шпінделя. Механізм подач. Зв'язок шпінделя і супорта верстата для забезпечення оптимального режиму різання здійснюється за допомогою механізму подач, що складається з реверсуючого пристрою (трензеля) і гітари, які здійснюють зміну напряму і швидкості переміщення супорта.

Привід цього механізму здійснюється від коробки швидкостей через трензель (дивися малюнок справа), який складається з чотирьох зубчатих коліс а, би, в, г, пов'язаних з рукояткою 19, перемиканням якої здійснюється реверс (тобто зміна


Сторінки: 1 2 3