У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Датчики
9



Міністерство освіти і науки України

Реферат

на тему:

Датчики

Вступ

Людина очима сприймає форму, розміри і колір навколишніх предметів, вухами чує звуки, носом відчуває запахи. Зазвичай говорять про п'ять видів відчуттів, пов'язаних із зором, слухом, нюхом, смаком і дотиком. Для формування відчуттів людині необхідне зовнішнє роздратування певних органів - "датчиків відчуттів". Для різних видів відчуттів роль датчиків грають певні органи чуття:

Зір......Очі

Слух........Вуха

Смак........Мова

Нюх....Ніс

Дотик....Шкіра

Проте, для отримання відчуття одні тільки органів чуття недостатньо. Наприклад, при зоровому відчутті зовсім не означає, що людина бачить тільки завдяки очам. Загальновідомо, що через очі роздратування від зовнішнього середовища у вигляді сигналів по нервових волокнах передаються в головний мозок і вже в нім формується відчуття великого і малого, чорного і білого і т.д. Ця загальна схема виникнення відчуття відноситься також до слуху, нюху і інших видів відчуття, тобто фактично зовнішні роздратування як щось солодке або гірке, тихе або гучне оцінюються головним мозком, якому необхідні датчики, що реагують на ці роздратування.

Аналогічна система формується і в автоматиці. Процес управління полягає в прийомі інформації про стан об'єкту управління, її контроль і обробку центральним пристроєм і видачі ним сигналів, що управляють, на виконавчі пристрої. Для прийому інформації служать датчики неелектричних величин. Таким чином, контролюється температура, механічні переміщення, наявність або відсутність предметів, тиск, витрати рідин і газів, швидкість обертання і т.п.

Принцип дії і класифікація

Датчики інформують про стан зовнішнього середовища шляхом взаємодії з нею і перетворення реакції на цю взаємодію в електричні сигнали. Існує безліч явищ і ефектів, видів перетворення властивостей і енергії, які можна використовувати для створення датчиків. У табл. 1 приведений порівняно скромний перелік.

При класифікації датчиків як основа часто використовується принцип їх дії, який, у свою чергу, може базуватися на фізичних або хімічних явищах і властивостях.

Основні види

Температурні датчикия. З температурою ми стикаємося щодня, і це найбільш знайома нам фізична величина.

Серед інших датчиків температурні відрізняються особливо великою різноманітністю типів і є одним з самих распространненых.

Скляний термометр із стовпчиком ртуті відомий з давніх часів і широко використовується в наші дні. Терморезистори опору яких змінюється під впливом температури, використовуються досить часто в різноманітних пристроях завдяки порівняно малій вартості датчиків даного типу. Існує три види терморезисторів: з негативною характеристикою (їх опір зменшується з підвищенням температури), З позитивною характеристикою (з підвищенням температури опір збільшується) і з критичною характеристикою (опір збільшується при пороговому значенні температури). Звичайний опір під впливом температури змінюється досить різко. Для розширення лінійної ділянки цієї зміни паралельно і послідовно терморезистору приєднуються резистори.

Термопари особливо широко застосовуються в області вимірювань. У них використовується ефект Зєєбека: у спаї з різнорідних металів виникає ЭДС, приблизно пропорційна різниці температур між самим спаєм і його виводами. Діапазон вимірюваних термопарою температур залежить від вживаних металів. У термочувствительных феритах і конденсаторах використовується вплив температури відповідно на магнітну і діелектричну проникність, починаючи з деякого значення, яке називається температурою Кюрі і для конкретного датчика залежить від вживаних в нім матеріалів.

Термочувствітельниє діоди і тиристори відносяться до напівпровідникових датчиків, в яких використовується температурна залежність провідності p-n-переходу (зазвичай на кристалі кремнію). Останнім часом практичне застосування знайшли так звані інтегральні температурні датчики, що є термочувствительный діодом на одному кристалі з периферійними схемами, наприклад підсилювачем і ін.

Оптичні датчикия. Подібно до температурних оптичні датчики від личаются великою різноманітністю і масовістю застосування. Як видно з табл. 3, за принципом оптико-електричного перетворення ці датчики можна розділити на чотири типи: на основі ефектів фотоелектронної емісії, фотопровідності, фотогальванічного і піроелектричних.

Фотогальванічна емісія, або зовнішній фотоефект, - це випускання електронів при падінні світла фізичне тіло. Для вильоту електронів з фізичного тіла їм необхідно подолати енергетичний бар'єр. Оскільки енергія фотоелектронів пропорційна hc/л (де h - постійна Планка, з - швидкість світла, л - довжина хвилі світла), то, чим коротше довжина хвилі опромінюючого світла, тим більше енергія електронів і легше подолання ними вказаного бар'єру.

Ефект фотопровідності, або внутрішній фотоефект, - це зміна електричного опору фізичного тіла при опромінюванні його світлом. Серед матеріалів, що володіють ефектом фотопровідності, - ZNS, CDS, GaAs, Ge, PBS і ін. Максимум спектральної чутливості CDS доводиться приблизно на світло з довжиною хвилі 500-550 нм, що відповідає приблизно середині зони чутливості людського зору. Оптичні датчики, що працюють на ефекті фотопровідності, рекомендується використовувати в експонометрах фото- і кінокамер, в автоматичних вимикачах і регуляторах світла, обнаружителях полум'я і ін. Недолік цих датчиків - сповільнена реакція (50 мс і більш).

Фотогальванічний ефект полягає у виникненні ЭДС на виводах p-n-переходу в опромінюваному світлом напівпровіднику. Під впливом світла усередині p-n-переходу з'являються вільні електрони і дірки і генерується ЭДС. Типові датчики, що працюють за цим принципом, - фотодіоди, фототранзистори. Такий же принцип дії має оптико-електрична частина двомірних твердотільних датчиків зображення, наприклад датчиків на приладах із зарядовим зв'язком (ПЗС-ДАТЧИКОВ). Як матеріал підкладки для фотогальванічних датчиків найчастіше використовується кремній. Порівняно висока швидкість відгуку і велика чутливість в діапазоні від ближньої інфрачервоної (ГИК) зони до видимого світла забезпечує цим датчакам широку сферу застосування.

Піроелектричні ефекти - це явища, при яких на поверхні фізичного тіла унаслідок змін поверхневого температурного "рельєфу" виникають електричні заряди, відповідні цим змінам. Серед матеріалів, що володіють подібними властивостями: і множина інших так нызываемых піроелектричних матеріалів. У корпус датчика вбудований польовий транзистор, що дозволяє перетворювати


Сторінки: 1 2