У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

Монтажні дроти і кабелі.

Монтажні дроти і кабелі служать для з'єднання між собою різних компонентів PEA.

Дріт - це один неізольований або декілька ізольованих провідників (жил),які мають обмотку або обплетені волокнистим матеріалом, поверх яких накладається ізоляційна оболонка.

Кабель - це одна або декілька ізольованих жил, заключених в металеву або неметалеву оболонку, поверх якої може бути той або інший захисний шар з бронею або без неї.

Крім дротів і кабелів при монтажі PEA використовують шнури, тобто два або більше ізольованих жил перерізом 1,5 мм ,скручених або вкладених паралельно, поверх яких може бути захисний шар.

По конструкції струмопровідні дроти поділяються на одножильні, негнучкі або багатожильні ,гнучкі, еластичні. У гнучких дротів центральна струмопровідна жила скручена з тонких мідних дротиків і зв'язаних між собою нитками.

Переріз монтажних дротів вибирають для довготривалого режиму роботи в залежності від значення проходячого струму і допустимого нагріву. При великому струмі переріз струмопровідної жили вибирають виходячи з його щільності (- 4 А/мм ).

Дроти для монтажу PEA і приладів виготовляють з поліетиленової, по-лівінілхлоридної, скловолокнистої, гумової і фторопластової ізоляції.

Дроти з поліетиленової ізоляції. Поліетилен (поліолефін) низької щільності (ПЕРШ) отримують полімеризацією етилена при високому тиску, а поліетилен високої щільності (ПЕВП) - при низькому тиску з використанням комплексних металоорганічних каталізаторів.

Монтажні дроти марок НП і НПК з поліетиленової ізоляції призначені для роботи при напрузі до 500 В, частоті 5 кГц. їх виготовляють з жилами перерізом 0,08 - 2,5 мм2.Дроти з ізоляцією з опроміненого поліетилена МПО,МПОЕ,МПОУ і МПОУЕ призначені для роботи при напрузі 220 В і температурі від -60 до +100 °С.

Дроти МЛП,МЛПГ і МЛПЕ виготовляють з 16 і 19 жил мідного дроту, які обмотують лавсаном, накладають ПЕ і опромінюють. Такі дроти призначені для роботи при температурі до 100 °С.

Дроти з ізоляцією з полівінілхлоридного пластика. Полівініл-хлоридні ( ПВХ ) пластикати - це суміш полівінілхлориду з різними пласти-фікаторами, стабілізаторами і іншими домішками.

Пластифікатори роблять ПВХ більш гнучким і полегшують процес його переробки,зате погіршують його хімічну стійкість, нагрівостійкість і електроізоляційну стійкість.

Під дією температури, сонячної радіації і різних середовищ ПВХ-пластикати за рахунок випаровування пластифікатора старіють, тобто знижується пластичність та холодостійкість.

Дроти серії НВ призначені для роботи при напрузі 500 і 1000 В, частоті 5 кГц або на постійній напрузі 700 і 1400 В при температурі від -50 до +70"С.

Монтажні дроти МЛІВ і МГШВ з комбінованою і волокнистою і ПВХ-ізоляцією перерізом 0,08 - 0,14 мм 2 призначена для роботи постійній напрузі до 500 або 380 В, частоті до 2 кГц.

Монтажні дроти складаються з електроізоляційного шовку або плівки і ПВХ-пластикату різного кольору. Ізольовані жили дротів МГШВЕ і МГШВЕВ складають паралельно або скручують, обплітають лудженим мід-ним дротом, а поверху екрану накладають ПВХ-оболонку.

Кабель КМВ призначений для роботи на постійній напрузі до 500 В або змінному струмі частотою 50 Гц і напругою 380 В.

Струмопровідні жили перерізом 0,5 і 0,75 мм кабелю КМВ виготовляють з лудженого мідного дроту діаметром 0,2 мм з ізоляцією з

лавсану або триацетатного волокна. На скручені ізольовані жили накладають ПВХ-оболонку.

Монтажні дроти з волокнистою ізоляцією. їх використовують для внутрішньоприладового монтажу електричних приладів, працюючих при температурі від -60 до + 80 °С і відносній вологості 95%. Тому що волокниста ізоляція гігроскопічна, що понижує її електроізоляційні власти-вості, для збереженя її від дії вологи проводять додатково покриття поверхні лакованою плівкою.

Ізоляція дроту МШВ складається з капронової обмотки ,дротів МГШД, МГШДО,МГШДОП - обмотки і капронової плівки. Дроти МГШДЛ,МШДЛ і МЕШДЛ мають двошарову капронову обмотку, покриту електроізоляційним лаком. Дріт МГШ призначений для роботи на змінній напрузі 24 В,МГШД - 60В,дріт МГШДО,МГШДОП - 127 В і МГШДЛ,МШДЛ і МЕШДЛ - 220В.

Дроти з гумовою ізоляцією. Основою любої гуми є каучуки, які розділяють на натуральні і синтетичні. Гумові суміші на основі натурального каучуку володіють добрим склеюванням, малою усадкою і високими термопластичністю і механічною стійкістю, але мають низький опір до теплового старіння, швидко руйнуються під дією кисню і горючі.

В кабелях і дротах з гумовою ізоляцією використовують сепаратори з поліетилентерефталатної або паперової смужки, або бавовнопаперового прядива між струмопровідною жилою і ізоляцією.

Сепаратор запобігає струмопровідну жилу від окислення і проникнення гуми в проміжки між дротами жил, що забезпечує їх більшу гнучкість і менші витрати матеріалів, а також полегшую зачистку кінців дроту.

Кремнійорганічні гуми виготовляють на основі каучуку, який має спеціальний наповнювач - аморфну кремнійкислоту, яку отримують в газопаровому середовищі. Ці гуми мають невисоку механічну стійкість, зате стійкі до дії температури від -60 до +200 С.

Дроти МРП і МРПЕ призначені для монтажу і експлуатації щ» змінній напрузі до 380 В або постійнім 800 В.

Дроти МРК і МРКЕ мають струмопровідні жили, виготовлені : мідного дроту. На жили цих дротів накладають ізоляцію з кремнійорганічної гуми. Дріт МРК обплітають лавсаном і покривають кремнійорганічним лаком, дріт МРКЕ обмотують.

Дроти і кабелі з фторопластовою ізоляцією. Фторопласт, або політетрафторетилен (ПТФЕ) стійкий до більшості хімічних речовин. В межах робочих температур на нього діють розплавлені натрій , калій а також: деяк, фтористі з'єднанням широкому діапазоні температур ПТФЕ володіє високими механічними властивостями і дійсний для використання при температурах від -90 до + 250 С.

При температурі вище 400 °С фторопласт розкладається з високим виділенням токсичних газів.

Ізоляція з фторопласту може бути накладена на


Сторінки: 1 2