У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Меблеві вироби
17



ВСТУП

Вступ

РОЗРАХУНКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНА

ЧАСТИНА

ОХОРОНА ПРАЦІ

Меблеві вироби повинні бути зручними, красивими і недорогими.

В наш час квартири без меблів уявити не можливо. Меблі – це основне в обладнанні приміщення. Для виготовлення меблів служить деревина. А в окремих випадках для виготовлення меблів служить замінник. Вони можуть бути з металу, скла, пластмаси, та інших матеріалів.

Конструкція виробу повинна забезпечувати якість і міцність, надійність, естетичність, зручність і вигідність у користуванні та технологічність при виготовленні.

Сучасні меблі – це продукція індустріального виробництва і народного споживання, одне із найдавніших видів прикладного мистецтва. Усі меблі класифікуються по призначенню конструктивно технічних ознак, характеру виробництва.

По призначенню меблеві вироби поділяються на дві групи: для житлових приміщень (для столової, спальні, гостинної, дитячої, прихожої, ванни, кухні тощо), для громадських приміщень (для адміністративних, медичних, дошкільних і шкільних закладів, гуртожитків, готелів, будинків відпочинку, санаторіїв, туристичних комплексів, кафе, барів, ресторанів, тощо).

По конструкції меблі поділяються на щитові, брускові, мішані. Крім того меблі поділяються на розбірні, нерозбірні, складні, стелажні. По конструктивно-технічним ознакам столярні, гнуті, гнутосклеєні, корпусні, м’які, напівм’які.

Тумба приліжкова призначена для зберігання білизни. Нерозбірної щитової конструкції виготовленої з ДСП.

В склад входять дві вертикальні стінки, три горизонтальні, полиця, шухляда, дверка, плінтусна планка. Облицьовані з двох сторін струганим шпоном. З лівої сторони бук, з правої дуб. Обличковані на крайках крайковим рулонним пластиком. Стінка вертикальна, дверка і передок шухляди естетично оздоблені. Всі деталі тумби при ліжкової опоряджені поліефірним лаком (крім шухляди).

Шухляда тумби виготовлена із деревини хвойних порід, деталі якої з’єднані між собою на відкритий ящиковий шип „ластівчин хвіст”. Дно шухляди ДВП прикріплено нерухомо шурупами. Вертикальні стінки, горизонтальні стінки, плінтусна планка, стінка горизонтальна з’єднана між собою за допомогою дерев’яних шкантів та клею. Задня стінка тумби (нерухома) з ДВП прикріплена до корпусу тумби нерухомо шурупами в накладку. Для виготовлення тумби при ліжкової застосовують такі ще стандартні вироби як: завіси, ручки, магніти, полкотримачі, шурупи, шканти.

Розміри тумби приліжкової 610 х 410 х 350 мм

Основною частиною для виготовлення меблів є деревина. Для виготовлення стінки вертикальної тумби при ліжкової застосовуються слідуючі матеріали.

1. Деревинно-стружкова плита – це композиційний матеріал який отримують шляхом гарячого пресування дрібних частинок дерева які змішані із зв’язуючими матеріалами.

Дерев’яні частини це є технологічна стружка. Як зв’язуючи матеріали використовують карбомідні та фенолоформальдегідні клеї. Відповідно, до якості поверхні плита може бути шліфованою або не шліфованою.

Розміри плит по довжині від 1830 мм до 5680 мм (існує 18 стандартних розмірів), ширина від 1720 мм до 2500 мм (існує 9 стандартних розмірів), товщина від 0,8 до 28 мм з градацією перед 1 мм. Відповідно до фізикомеханічних властивостей, плиту випускають двох марок П-А, П-Б, (кращі показники плити П-А). В залежності від кількості і величини дефектів на поверхності плити є два сорти якості 1 і 2.

За виділенням вільного формальдегіду у атмосферу плита поділяється на три класи (Е1, Е2, Е3) найменший вміст формальдегіду в плиті Е1. Поверхня плити може бути дрібнозернистою (м) або великозернистою.

Плита може бути підвищеної вологості стійкості (В), або звичайна маркується плита П-АМШВЕ1 – (розмір).

2. Шпон струганий (ДСТУ 2977-82) служить для личкування правих сторін деталей ціпкими породами, для лівих шпоном менш цінних порід.

Шпон струганий – це такий лист деревини який має красиву текстуру. Получають його шляхом стругання брусу впоперек волокон на фанеростругальних верстатах. Його виготовляють товщиною від 0,6 до 1 мм, вологістю 1.

3. Синтетичний клей застосовують для личкування плазів в гідравлічних пресах. Вони поділяються на карбомідні фенолоформальдегідні і резорциноформальдегідні КФ-БЖ-карбомідні клеї. В’язкість 60-80 С. Для личкування плити застосовується клей гарячого твердіння. Синтетичний клей складається із смоли і затверджувача, який викликає хімічну реакцію з смолою. Характеризується з великою швидкістю твердіння. Затверджувач для гарячого твердіння є хлорид амонію (№NH4Cl) якого беруть 0,2-1,5% від даної маси.

4. Клей-розплав “крус” (ДСТУ 13-540-80) використовують для личкування крайок щитів, як шпоном твердих порід і крайками пластину на основі пропитаного паперу.

5. Пластик рулонний декоративний у меблевій промисловості використовується для личкування крайок. Це личкувальний матеріал на основі просоченого паперу. Пластик в сучасному виробництві має добру адгезію з клеєм-розплавом. Його ще використовують як дешеву сировину.

6. Термоплавка нитка (КН34ТУ13-215-75). Клеюча нитка, яка використовується для ребросклеювання листів шпону. В процесі ребросклеювання листів, клеєву нитку розігрівають до розплаву поліамідної смоли. Нитка за допомогою спеціального пристрою викладається зігзагом на поверхні шпону, а потім її прилажують холодним полином.

7. Шліфшкурка – це приклеєний на основу зернистий абразив. Абразивні зерна виготовляються з твердих матеріалів алмазу скла. Шліфшкурки служать для підготовки поверхні під опорядження. Для шліфування щитів застосовується шліфшкурка на паперовій основі (ДСТУ 10054-75) і на полотняній основі (ДСТУ 5009-75).

Величина абразивних зерен вимірюється в сотих міліметрах і являється номером шліфкурки №8-0,08 мм №4-0,04 мм №12-0,12 мм №20-0,20 мм.

І. 1. Обчислюємо розхід ДСП на деталь. Визначаємо розміри деталі в чистоті по кресленню х х Н (мм) 410 х 350 х 17 (мм).

2. Визначаємо розміри деталі з припуском на обробку

3 х 3 х Н (мм) 424 х 364 х 16 (мм)

3. Визначаємо об’єм деталі в заготовці

V2 = 3 х 3 х Н (м3) = 0,24 х 0,364 х 0,016 = 0,0024 (м3)

4. Визначаємо об’єм ДСП враховуючи % корисного виходу

5. Визначаємо об’єм з врахуванням % технічних відходів

ІІ. 1. Обчислюємо розхід шпону струганого дуба на плаз

х х


Сторінки: 1 2 3 4