У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Збірка

Шатунно-поршнева група особливості пристрою

ЗБІРКА. Перед збіркою підберіть палець до поршня. Для правильного сполучення необхідно, щоб поршневий палець, змазаний моторним маслом, входив в отвір поршня від простого натиснення великого пальця руки (мал. 2-41) і не випадав з нього, якщо тримати поршень як показано на мал. 2-42.

Випадаючий палець заміните іншим, наступної категорії. Якщо в поршень вставлявся палець третьої категорії, то заміните поршень з пальцем.

Оскільки палець вставляється у верхню головку шатуна з натягом, необхідно нагрівати шатун для розширення його головки. Тому помістите шатуни на 15 хв в електропіч, нагріту до 240' С. Для кращого прогрівання покладете шатуни верхніми головками всередину печі.

Для правильного з'єднання пальця з шатуном, запресовуйте палець якнайскоріше, оскільки шатун швидко охолоджується і після охолоджування не можна буде змінити положення пальця.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ

Якщо на нижній головці шатуна є отвір для виходу масла, то поршень з шатуном повинен з'єднуватися так, щоб стрілка на днищі поршня була направлена у бік отвору для виходу масла на нижній головці шатуна (див. мал. 2-39).

Вилучений із печі шатун швидко затисніть в лещатах. Надягаючи поршень на шатун, стежте, щоб отвір під палець співпадав з отвором верхньої головки шатуна. Закріплений на пристосуванні поршневий палець проштовхніть в отвір поршня і у верхню головку шатуна (мал. 2-44) до кінця заплечика пристосування в поршень.

Під час цієї операції поршень повинен притискатися бобишкою до верхньої головки шатуна у напрямі запресовки пальця (показано стрілкою на мал. 2-44). Тоді палець займе правильне положення.

Після охолодження шатуна змажте палець моторним маслом через отвори в бобишках поршня.

Змажте моторним маслом канавки на поршні і поршневі кільця і встановіть кільця на поршень. Орієнтуйте поршневі кільця так, щоб замок верхнього компресійного кільця розташовувався під кутом 30-45' С до осі поршневого пальця, замок нижнього компресійного кільця - під кутом приблизно 180' С до осі замка верхнього компресійного кільця, а замок маслознімального кільця - під кутом 30-45' С до осі поршневого пальця між замками компресійних кілець.

Нижнє компресійне кільце встановлюйте виточкою вниз (див. мал. 2-38). Якщо на кільці нанесена помітка «Верх» або «ТОР», то кільце встановлюйте поміткою вгору (до днища поршня).

Перед установкою маслознімального кільця перевірте, щоб стик пружинного розширювача розташовувався зі сторони, протилежній замку кільця.

ПЕРЕВІРКА ТЕХНІЧНОГО СТАНУ

Очистіть поршень від нагару і видаліть всі відкладення із змащувальних каналів поршня і шатуна.

Ретельно огляньте деталі. Тріщини будь-якого характеру на поршні, поршневих кільцях, пальці, на шатуні і його кришці не допустимі. Якщо на робочій поверхні вкладишів є глибокі ризики, то замініть вкладиші новими.

Проміжок між поршневими кільцями і канавками перевіряйте набором щупів, як показано на мал. 2-45, вставляючи кільце у відповідну канавку. Номінальний (розрахунковий) проміжок для верхнього компресійного кільця складає 0.04-0.075 мм, для нижнього - 0.03-0,065 мм і для маслознімального - 0.02-0.055 мм. Гранично допустимі проміжки при зношенні - 0.15 мм.

Блок циліндрів відлитий із спеціального низьколегованого чавуна. Діаметри циліндрів розбиті на п'ять класів через 0,01 мм, позначених буквами А, В, С, D, Е. Клас циліндра таврується на нижній площині блоку циліндрів (мал. 2-35).

Передбачена можливість розточування циліндрів під ремонтні поршні, збільшені по діаметру на 0,4 і 0,8 мм.

Кришки корінних підшипників обробляються в збірці з блоком циліндрів. Тому вони невзаємозамінні і для відмінності мають ризики на зовнішній поверхні (див. мал. 2-22).

ПЕРЕВІРКА ТЕХНІЧНОГО СТАНУ Й РЕМОНТ

Перевірка. Ретельно вимийте блок циліндрів і очистіть масляні канали. Продувши і просушивши стислим повітрям, огляньте блок циліндрів. Тріщини в опорах або інших місцях блоку циліндрів не допустимі.

Якщо існує підозра на потрапляння охолоджуючої рідини в картер, то на спеціальному стенді перевірте герметичність блоку циліндрів. Для цього, заглушивши отвори охолоджуючої сорочки блоку циліндрів, нагнітайте в неї воду кімнатної температури під тиском 0,3 МПа (3 кгс/см2). Протягом двох хвилин не повинне спостерігатися витоки води з блоку циліндрів.

Якщо спостерігається попадання масла в охолоджуючу рідину, то без повного розбирання двигуна перевірте чи немає тріщин в блоку циліндрів в зонах масляних каналів. Для цього злийте охолоджуючу рідину з системи охолодження, зніміть головку циліндрів, заповніть сорочку охолодження блоку циліндрів водою і подайте стисле повітря у вертикальний масляний канал блоку циліндрів. У разі появи пухирців повітря у воді, що заповнює сорочку охолодження, замініть блок циліндрів.

Перевірте площину роз'єму блоку циліндрів з головкою за допомогою лінійки і набору щупів. Лінійка встановлюється по діагоналях площини і в середині в подовжньому напрямі і упоперек. Допуск площинної складає 0,1 мм.

Ремонт циліндрів. Перевірте, чи не перевищує зношення циліндрів максимально допустимий -0,15 мм.

Діаметр циліндра вимірюється нутроміром (мал. 2-36) в чотирьох поясах, як в подовжньому, так і в поперечному напрямку двигуна (мал. 2-37). Для установки нутроміра на нуль застосовується калібр А.96137.

В зоні пояса 1 циліндри практично не зношуються. Тому по різниці вимірів в першому і інших поясах можна судити про величину зношення циліндрів.

Якщо максимальна величина зношення більше 0,15 мм - розточіть циліндри до найближчого ремонтного розміру, залишивши припуск 0,03 мм на діаметр під хонінгування. Потім відхонінгуйте циліндри, витримуючи такий діаметр, щоб при установці вибраного ремонтного поршня розрахунковий проміжок між ним і циліндром був 0,025-0,045 мм.

ШАТУННО-ПОРШНЕВА ГРУПА

ОСОБЛИВОСТІ ПРИСТРОЮ

Основні розміри шатунно-поршневої групи подані на мал. 2-38.

Поршень - алюмінієвий литий. По зовнішньому діаметру поршні розбиті на п'ять класів (А, В, С. D. Е) через 0,01 мм. Зовнішня поверхня поршня має складну


Сторінки: 1 2