У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Причини виникневня фонтанів нафти.

Пластовий тиск нафти та газу врівноважується стовпом промивної рідини в свердловині. Якщо рівень рідини в свердловині знижується, пластовий тиск може перевищити тиск стовпа рідини, внаслідок чого можливе виникнення нафтогазопроявів та відкритого фонтанування.

Причини зниження рівня рідини в свердловині:

1) несвоєчасне доливання розчину в свердловину в процесі підіймання бурильної колони;

2) поглинання бурового розчину поглинаючими пластами під час буріння;

3) насичення бурового розчину газом;

4) використання нафтових ванн при ліквідації прихоплення колони.

 

Заходи попередження виникнення фонтану:

1) в процесі підіймання бурильної колони необхідно неперервно доливати буровий розчин в свердловину;

2) при бурінні в поглинаючих пластах необхідно додавати в буровий розчин тирсу, пісок та інше;

3) необхідно використовувати буровий розчин з питомою вагою згідно геолого-технічного наряду та використовувати обважнювачі при перших ознаках нафтогазопроявів;

4) при використанні нафтових ванн необхідно обладнати свердловину превентором.

Основні ознаки появи нафтогазопроявів

- вихід на поверхню пачок глинистого розчину, насичених газом;

- кипіння бурового розчину в свердловині. Має місце при обмеженому надходженні газу з пласта, що спостерігається у випадку незначної в'язкості і статичної напруги зсуву глинистого розчину;

- слабке переливання розчину з свердловини;

- підвищення рівня рідини в приймальних ємностях бурових насосів без додавання рідини в циркуляційну систему;

- поява газу за показами газокаротажної станції.

3.3 Забезпечення нормальних умов праці та

безпеки технологічних процесів

Підготовчі і вишкомонтажні роботи можуть бути розпочаті за наявності затвердженого проекту на будівництво свердловини і видачі вишкомонтажній бригаді порядку на їх проведення.

Під час будівництва свердловин на родючих землях і землях активного сільгоспвикористання в процесі проведення підготовчих робіт до монтажу бурового устаткування необхідно знімати і окремо зберігати родючий шар для наступної рекультивації відповідно до вимог охорони родючого шару ґрунту. Площадки для бурової установки слід планувати з урахуванням природного ухилу місцевості і забезпечення руху стічних вод у систему їх збору. До демонтажу бурової установки на електроприладі дозволяється приступати після від'єднання кабелів і повітряних ліній електропостачання, на які може бути подана напруга та одержання письмового підтвердження працівника відповідального за експлуатацію електроустаткування, про відключення її від електромережі.

Проект на транспортування великого блоку з вишкою чи окремо вишки у вертикальному положенні затверджується керівництвом підприємства, що здійснює вишкомонтажні роботи, після узгодження траси з зацікавленими організаціями. Робота виконується під керівництвом відповідального фахівця - вишкомонтажника.

У проекті повинні бути:

- зазначені способи транспортування устаткування;

- визначена траса пересування устаткування і шляхи руху підтримуючої техніки;

- передбачені способи для подолання ровів, ярів, вирубки лісу, вирівнювання траси, переходу через дороги, лінії електропередач;

- визначена кількість техніки - основної і допоміжної;

- визначена кількість і розміщення членів бригади, що беруть участь у транспортуванні устаткування, передбачена участь представника організації, що експлуатує ЛЕП (у випадку її перетинання).

Забороняються роботи на висоті з монтажу, демонтажу і ремонту вишок, і щогл, а також пересування вишок у вертикальному положенні в нічний час, при вітрі понад 8 м/с, під час грози, зливи і сильного снігопаду, при ожеледі, тумані з горизонтальною видимістю менше 100 м, при температурі повітря нижче меж, Ідо встановлені відповідно до Правил.

Забороняється одночасно знаходитися на різній висоті вишки робітникам, які не зайняті виконанням спільної роботи. Забороняється на час перерви монтажно-демонтажних робіт залишати в підвішеному стані вузли і частини обладнання. Монтаж, демонтаж бурової вишки за наявності тиску на усті свердловини забороняється. Пересування вишко-лебідочного блоку на чергову позицію при кущовому бурінні здійснюється відповідно до інструкії з одночасного виконання бурових робіт, освоєнню і експлуатації свердловини на кущі.

Методи захисту від потенційно-небезпечних факторів приведені в таблиці 4.4

Таблиця 4.4 - Методи захисту від потенційно-небезпечних факторів

Потенційно-небезпечний фактор |

Методи захисту

Забруднення ґрунтів |

Знімання робочого шару

Забруднення водних ресурсів |

Регламентований ухил площадки

Електронебезпека |

Попереднє відключення

Падіння вишки при переміщенні |

Регламентований устрій траси Контроль метеорологічних умов

Падіння предметів зверху |

Захисні сітки

Застосування нерегламентованих перехідників |

Опресування та маркування перехідників

Небезпека нафтогазопроявів |

Кульові крани бурильної труби

Важкість доступу до посвенторів |

Твердий настил під буровою

Висока працемісткість робіт з ліквідації фонтана |

Фланцева котушка, лійка і жолоб

При різнорозмірному інструменті на містках необхідно мати спеціальну опресовану бурильну трубу з перевідником і кульовим краном, що за діаметром і міцносною характеристикою відповідає верхній секції бурильної колони, що використовується. Бурильна труба, перевідник і кульовий кран офарблюються в червоний колір. При спуску обсадних колон у свердловини з розкритими високонапірними пластами (аномальний пластовий тиск) і невідповідності встановленого універсального превентора очікуваним гирловим тискам плашки одного з превенторів заміняються на плашки, що відповідають діаметру обсадної колони, що опускається, або на прийомних містках повинна знаходитися спеціальна (сталева, з відповідними міцносними характеристиками) бурильна труба з перевідником під обсадну трубу і кульовим краном у відкритому положенні, що опресовані на відповідний тиск. Для безперешкодного доступу обслуговуючого персоналу до встановленого на усті противикидного устаткування під буровою повинен бути зроблений твердий настил. Усі схеми противикидної обв'язки устя свердловини у верхній частині повинні включати фланцеву котушку і рознімні лійку і жолоб для полегшення робіт з ліквідації відкритих фонтанів. У випадку вимушених простоїв на свердловині з розкритими продуктивним.: горизонтами бурильна колона повинна бути спущена в башмак проміжної колони або кондуктора, а гирло свердловини загерметизовано. Тривалість простоїв, після ллих необхідно спускати бурильну колону, а також періодичність промивок зі спуском колони на вибій встановлюється керівництвом підприємства (УБР).

Викидні лінії після кінцевих засувок опресовуються водою на тиск:

- 50 кгс/см2 (5 Мпа) - для противикидного устаткування, розрахованого

на тиск до 210 кгс/см2 (21 Мпа);

- 100


Сторінки: 1 2 3