У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

Документальне оформлення вантажів у ЗЕД

Митним кодексом України передбачається, що суб’єкти ЗЕД у разі переміщення товарів через митний кордон України “ зобовязані в належних випадках надавати митниці необхідні для митного контролю документи”, перелік та порядок представлення яких визначається ДМСУ(ст.25). Подання необхідних документів виконується одна з вимог ст.22МКУ, яка визначає форми митного контролю.

У Класифікаторі документів, затвердженому наказом Держмитслужби України Про затвердження інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації, визначено основні групи документів, які використовуються при декларуванні та митному оформленні товарів та транспортних засобів:

- митні документи ( вантажні митні декларації, попередні декларації, листи узгодження );

- транспортні документи ( коносаменти, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, автомобільні, авіаційні та залізничні накладні );

- угоди та контракти (зовнішньоекономічні контракти та доповнення до них, внутрішні угоди );

- комерційні документи ( рахунки-фактури, пакувальні листи, страхові поліси );

- ліцензії, сертифікати, дозволи та погодження уповноважених органів;

- інші документи.

Точний перелік документів, які повинні бути надані декларантом до оформлення, може залежати від ряду обставин. Із документів, наведених у зазначеному Класифікаторі, можна виділити ті, які супроводжують товари постійно ( товаротранспортні,комерційні документи ), а також ті документи, потреба подання яких митниці залежить від вимог державного регулювання ЗЕД. Тут йдеться про дозвільні документи державних органів, які є підставою для переміщення товарів через митний кордон України.

Відповідно до порядку здійснення митного контролю й митного офорлення товарів і транспортних засобів із застосуванням вантажної митної декларації, встановлено, що для здійснення митного оформлення декларант подає митниці такі документи:

а) документи, що підтверджують повноваження декларанта на декларування товарів і транспортних засобів;

б) вантажну митну декларацію, заповнену згідно з обраним митним режимом;

в) облікову картку суб’єкта ЗЕД;

г) товаротранспортні та інші товаросупровідні документи;

д) дозволи та сертифікати уповноважених державних органів;

е) реєстр документів, завірений підписом і печаткою декларанта;

є) аркуш проведення митного тконтролю й митного оформлення товарів.

Отже, основним документом для оформлення вантажів у ЗЕД є Вантажна митна декларація ( далі- ВМД ).

ВМД- це письмова заява встановленої форми, яка подається митному органу та містить відомості:

про товари й транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України;

митний режим, у який вони заявляються;

іншу інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, а також нарахування податків і зборів.

У ВМД міститься інформація, необхідна для нарахування митних платежів. ВМД підтверджує права та обов’язки зазначених у ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових операцій з майном, переміщеним через митний кордон держави.

За ВМД нараховуються мито ( ввізне та вивізне ), ПДВ, акцизний збір, митні збори. Нарахування платежів проводиться декларантами у графі 47 ВМД.

Для заповнення за допомогою комп’ютера використовується державна мова. Під час заповнення ВМД іноземна мова може застосовуватися тоді, коли переклад державною мовою назв суб’єктів або фірмового( комерційного ) найменування товару недоцільний і не впливає суттєво на застосування заходів митно-тарифного або нетарифного регулювання.

Оформлена ВМД є підтвердженням надання особі права на розміщення товарів та/ або транспортних засобів у заявленому митному режимі й підтвердженням прав та обов’язків зазначених у ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних фінансових, господарських та інших операцій з товарами.

Суб’єкти підприємницької діяльності, юридичні та фізичні особи, які здійснюють митне оформлення за ВМД, є платниками митних платежів, об’єкти оподаткування визначаються за кожним із видів платежів.

Крім класичної ВМД існує два різновиди ВМД: попередня і загальна. Якщо на момент надходження транспортних засобів, товарів та інших предметів подання належним чином оформленої ВМД з об’єктивних причин неможливе, оформлюється попередня ВМД і здійснюється випуск вантажів у вільне використання під зобов’язання керівника підприємства про подання ВМД, оформленої за правилами, у термін до десяти днів. При регулярному переміщенні через митний кордон тією самою особою однорідних товарів за одним контрактом у незмінному режимі видається загальна ВМД, що діє впродовж місяця. Після закінчення термінів подається ВМД, оформлена в повному обсязі, на вантаж, випущений у вільне використання за повний період.

Існують також певні правила заповнення Вантажної митної декларації для різних випадків переміщення товарів та інших предметів через митний кордон України: експорт товарів, експорт майна, експорт комплектного об’єкта, ордерні поставки, транзит іноземних товарів через територію України, імпорт товарів комплектного об’єкта.

В окремих випадках при розмитненні вантажів з експортно-імпортних операцій мають бути пред’явлені такі документи:

- дозвіл на переміщення через митний кордон зброї, боєприпасів, вибухових, сильнодіючих та отруйних речовин, який видаэться урядовою комісіэю з експортного контролю;

- дозвіл на імпорт радіоелектронних засобів та високочастотних пристроїв;

- дозвіл на переміщення через митний кордон України ліків, медичних препаратів та джерел іонізуючого випромінювання;

- дозвіл на вивезення за кордон історико0культурних цінностей. Видається закладами Міністерства культури і мистецтв України;

- сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання іноземного сертифіката на продукцію, що підлягає обов’язковій сертифікації;

- документ, що підтверджує повноваження суб’єкта ЗЕД при експорті окремих видів товарів. Видається з метою захисту державних економічних інтересів;

- документ, що підтверджує повноваження реєстрації контракту на експорт окремих видів товарів у Міністерстві ЗЕЗ і торгівлі України;

- довідка про декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України і перебувають за її межами. Необхідна з метою контролю за вчасним надходженням на територію України валютних коштів за експортними контрактами;

- сертифікат походження товару. Необхідний для визначення країни походження товару, що імпортується, та відповідного надання


Сторінки: 1 2