У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Нафта і газ є найважливішими видами паливо-енергетичних ресурсів і вони зберігатимуть це ведуче місце в структурі задоволення енергетичних потреб людства і в найближчому майбутньому. Забезпечення держави цими видами ресурсів в значній мірі залежить від геолого розвідувальних робіт і їх ефективності.

Геологія і розвідка надр є самостійною галуззю народного господарства. Основна її задача забезпечення мінеральною сировиною всіх народногосподарських потреб. Геолого-розвідувальні роботи віднесені до невиробничої сфери матеріального виробництва.

Нові умови розвитку економіки геологорозвідувальних підприємств передбачають зростаючі вимоги до структури і технічного рівня виробництва, використання діючих виробничих потужностей, трудових і матеріальних ресурсів.

Економічна частина дипломних проектів має свою специфіку, але для всіх об'єктів дослідження оцінка базується на критеріях і показниках кінцевої економічної ефективності, головними показниками якої є:

- чистий дисконтова ний дохід

- індекс доходності

- внутрішня норма рентабельності

- термін окупності

Геолого - економічна оцінка передбачає розрахунок сукупного економічного ефекту (прибутку) у грошовому виразі, який очікується отримати від видобутку та реалізації запасів вуглеводнів, які плануються приростити на конкретному об'єкті геологорозвідувальних робіт (ГРР).

Геолого - економічна оцінка використовується для вирішення доцільності проведення подальших робіт і оптимізації процесу підготовки прогнозних та перспективних ресурсів, визначення черговості геологорозвідувальних робіт на об'єктах досліджень та отримання можливого сукупного прибутку у грошовому виразі.

Головним критерієм економічної ефективності інвестицій проектів є сумарний економічний ефект (прибуток), який очікується отримати в результаті реалізації готової продукції в процесі видобутку.

Сумарний економічний ефект (прибуток) розподіляється на три частини:

1. дохід держави, який дорівнює сумі всіх видів платежів і податків підприємства;

2. дохід підприємства, який дорівнює добутку договірної норми доходності на розмір їх доходності на розмір їх капіталовкладень;

3. дохід власника запасів у надрах, що дорівнює різниці між загальним доходом і сумою перших двох складових.

Для приведення різночасових витрат і результатів до визначення часу використовуються обґрунтована величина " дисконту".

Термін реалізації проекту геологорозвідувальних робіт при розрахунках дисконтного множника (ДМ) визначається від часу проведення пошукових робіт до межі рентабельного видобутку. Інвестиційний проект геологічного вивчення перспективних об'єктів вважається ефективним, якщо ЧДД - позитивний.

Між ЧДД та індексом дохідності (ІД) тісний взаємозв'язок. Якщо ЧДД - позитивний, то ІД > 1, і навпаки, при ІД > 1 проект вважається доцільним та ефективним.

Термін окупності інвестицій (Ток) - це мінімальний термін в роках, кварталах чи місяцях від початку проведення геологорозвідувальних робіт на перспективному об'єкті, за межами якого ефект (дохід) стає більшим і в подальшому освоєнні запасів залишається позитивним.

Знаючи значення сумарних витрат отриманого ефекту (доходу) по роках, термін окупності (Т) можна визначити відношення сумарних витрат до річного доходу.

Вартісна оцінка (цінність продукції) результатів розраховується в базових, прогнозних або світових цінах на сиру нафту, природний газ та супутні корисні копалини.

Базовою вважається діюча оптова ціна на сиру нафту, газ, конденсат для споживачів без відрахувань податку на додані вартість (ПДВ) і рентних платежів, що склалися на ринку, або передбачається на очікуваний період часу. Базова ціна приймається однаковою протягом всього розрахункового періоду.

Сумарні витрати на освоєння майбутніх родовищ складається з наступних витрат:

- щорічні витрати на пошуки і розвідку майбутніх родовищ, які передбачаються виявити в умовах реалізації проекту;

- щорічні витрати на видобуток нафти (газу), які включають капітальні вкладення та експлуатаційні витрати (без амортизаційних відрахувань);

- щорічні податки та платежі;

Щорічні витрати визначаються у відповідності з прогнозними техніко -технологічними показниками.

Окремі показники при геолого - економічній оцінці проектів геологорозвідувальних робіт, такі як витрати, податки та інші, можуть бути розраховані як з урахуванням фактору часу (дисконтування), так і в окремих ситуаціях без нього.

Метою економічної частини теми " Пошуки і розвідка нафтових і газових родовищ (покладів)" с визначення доцільності і ефективності комплексу геологорозвідувальних робіт.

Досягнення цієї мети здійснюється шляхом співставлення всіх витрат на виконання комплексу робіт з геологічними результатами.

В основному визначення основної суми витрат базового варіанту на виконання комплексу робіт покладена кошторисна вартість типової свердловини.

Показники зведеного кошторису на будівництво типової свердловини по розділах і статтях витрат збирається на підприємстві.

Геолого-економічна оцінка доцільності проведення розвідувального буріння

Економічна оцінка окупності коштів проводиться у двох варіантах-з позиції нафтогазовидобувного управління і з позиції держави - за формулами: з позиції нафтогазовидобувного управління:

З позиції держави:

Де:

Qn - граничний економічно-необхідний видобуток нафти за амортизаційний термін окупності, тис.т. /свердловину;

К- капітальні вкладення, тис.грн.;

E'им-post - умовно-постійні витрати по видобутку нафти і розчиненого газу, тис.грн. /свердловину;

E'um-posl - умовно-змінні витрати, грн. /т;

Eqrr- ставка відрахувань на геологорозвідувальні роботи, грн. /нафти; Тх„ - плата за користування надрами, грн. /тис нафти; ЕІГ- умовно-змінні витрати, грн. /тис.м3 газу;

G- газовий фактор, тис.м3/т нафти;

Т- амортизаційний термін видобутку, років;

РnРq - ціна нафти та розчиненого газу без ПДВ і ренти, тобто ціна виробництва нафти і газу, грн. /т нафти, грн. /тис.м3;

Pn,Pq- ціна реалізації нафти і газу, грн. /т нафти, грн. /тис.м3;

Вартість 1 метра буріння - 3886 грн.

Капітальні вкладення:

Свердловина №1- Богрівська - 6994800 тис.грн.

Свердловина №2 - Богрівська - 6994800 тис.грн.

Свердловина №3 - Богрівська - 7733140 тис.грн.

Свердловина № 4 - Богрівська - 7849720 тис.грн.

Свердловина № 2 -Богрівська і №3 - Борівська є газовими. Економічну оцінку окупності коштів проводимо за такими ж формулами що й нафтових свердловин.

Вхідні дані для розрахунку;

Eим-hjst,=796.176 тис.грн../ свердл.

Еqrr=19.303 грн. /тис.м3

Тхn=3.2 грн. /тис.м3.

Еtr=51.0608 грн. /тис.м3

Т=11 років.

Рґq =277.11 грн./тис.м3

Рґґq =369.25 грн./тис.м3.

Економічна оцінка окупності коштів (свердловина №1- Борівська) з позиції нафтогазовидобувного управління

грн../тис.м3

Економічна оцінка окупності коштів (свердловина № 1- Борівська) з позиції держави

Економічна оцінка окупності


Сторінки: 1 2