У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Сертифікація та випробування

КУРСОВА РОБОТА

Метрологічні аспекти розробки та сертифікації вимірювально-обчислювальних та керуючих систем

ЗМІСТ

МЕТРОЛОГІЧНІ СЛУЖБИ

Основні завдання забезпечення єдності вимірювань і метрологічного обслуговування систем вирішуються метрологічними службами.

До складу державної метрологічної служби входять державні наукові метрологічні центри (метрологічні НДІ Держстандарту України) і органи Державної метрологічної служби (територіальні центри стандартизації, метрології й сертифікації Держстандарту України).

У державних органах керування, а також на підприємствах, в організаціях і установах, що є юридичними особами, можуть створюватися метрологічні служби. При виконанні робіт у сферах поширення державного метрологічного контролю й нагляду створення метрологічних служб або інших організаційних структур по забезпеченню єдності вимірі є обов'язковим.

Державні наукові метрологічні центри у відповідності зі спеціалізацією по видах вимірювань зберігають державні еталони одиниць величин, розробляють методи й засоби перевірки засобів вимірювань, проводять випробування для цілей підтвердження типу й метрологічну атестацію як окремих засобів вимірювань, так і систем, атестують методики виконання вимірювань, виконують метрологічну експертизу технічної документації й інші роботи в області метрологічного забезпечення.

Органи Державної метрологічної служби здійснюють перевірку засобів вимірювання, у тому числі еталонів і вимірювальних каналів систем, державний метрологічний нагляд за випуском, станом і застосуванням засобів вимірювання, атестованими методиками виконання вимірювань, дотриманням метрологічних прав". і норм.

Метрологічні служби організацій і підприємств, що розробляють і виготовляє системи і їхні компоненти, здійснюють метрологічну експертизу проектної, конструкторської й технологічної документації, калібрування засобів вимірювань, включаючи вимірювальні канали, атестують методики виконання вимірювань, виконують метрологічний нагляд. Метрологічні служби підприємств і організацій беруть участь у виборі засобів вимірювань, методів і засобів їхньої перевірки (калібрування), розробці систем, підготовці й проведенні їхніх випробувань для цілей підтвердження типу й метрологічної атестації.

ОСНОВНІ КОМПОНЕНТИ ВИМІРЮВАЛЬНИХ КАНАЛІВ ТА ЇХ МЕТРОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Для реалізації функцій більшості вимірювально-обчислювальних і керуючих систем використовується вимірювальна інформація (результати вимірювань).

Треба мати на увазі, що результати будь-яких вимірювань завжди супроводжуються погрішністю. Це Об'єктивна реальність. Ніякі міри не можуть повністю виключити погрішність вимірювань; її можна тільки певними прийомами зменшити до значень, практично не істотних для виконання конкретного завдання, розв'язуваною системою.

Погрішність вимірювань - одна з головних причин зниження ефективності систем. Її негативна роль проявляється у втратах, що виникають через:

неоптимальності нормативів (уставок), що розраховуються системою за результатами недостатньо точних вимірювань; відхилення дійсного значення вимірюваної величини від нормативного значення (уставки) при гаданому збігу обмірюваного значення з уставкою; неточності прогнозу ходу процесу, у результаті чого приймаються неоптимальні рішення; браку вимірювального контролю (визнання придатним у дійсності негідного виробу й визнання негідним у дійсності придатного виробу).

Ці причини викликають необхідність об'єктивного оцінювання погрішності вимірювань при розробці систем і вживання заходів по зниженню погрішності вимірювань до припустимого рівня.

Крім того, при розробці систем повинні бути передбачені процедури періодичного контролю погрішності вимірювань у процесі експлуатації системи. Цей контроль необхідний, тому що зовнішні фактори, нестабільність метрологічних характеристик засобів вимірювань і характеристик об'єкта керування можуть викликати погрішності вимірювань, що перевищують допустимі значения.

Для систем характерні вимірювальні канали - сукупності засобів вимірювань і інших технічних засобів, що використовувються для вимірювань, включаючи засобу від точки "відбору" інформації про вимірюваний параметр до засобів подання інформації (шкали, табло, екрана дисплея, діаграми приладу, що реєструє).

Датчики, лінії зв'язку, вимірювальні перетворювачі, вимірювальні комутатори, засоби відображення результатів вимірювань становлять основні компоненти вимірювальних каналів. Їхня метрологічна характеристики відіграють важливу роль у забезпеченні якості реалізації інформаційних і керуючих функцій систем і їхньої працездатності.

Основні метрологічні вимоги до засобів вимірювань установлені правилами законодавчої метрології. Вихідним документом законодавчої метрології є Закон України " Про метрологію та метрологічну діяльність".

Єдність вимірювань забезпечується двома найважливішими умовами:

результати вимірювань повинні представлятися в узаконених одиницях; повинна бути відома погрішність вимірювань.

Для виконання умов забезпечення єдності вимірювань у країні створені нормативна база, що відповідають технічні засоби й метрологічна служба.

Нормативна база сконцентрована в державних стандартах і інших нормативних і рекомендаційних документах.

До технічних засобів забезпечення єдності вимірювань насамперед ставляться державні еталони, що служать для відтворення розмірів одиниць вимірювань з найвищою точністю. Інші еталони використаються в системі передачі розмірів одиниць від державних еталонів всім засобам вимірювань.

Закон "Про метрологію та метрологічну діяльність" установив сфери діяльності, у яких повинен здійснюватися державний метрологічний контроль і нагляд (охорона здоров'я; охорона навколишнього середовища; забезпечення безпеки праці; розрахунки між покупцем і продавцем; забезпечення оборони держави; банківські, податкові, митні й поштові операції; державні облікові операції; геодезичні й гідрометеорологічні роботи; випробування й контроль якості продукції на відповідність обов'язковим вимогам державних стандартів; обов'язкова сертифікація продукції й послуг; реєстрація національних і міжнародних спортивних рекордів).

Засоби вимірювань, вимірювальні канали систем, використовувані в сферах поширення державного метрологічного контролю й нагляду, повинні відповідати певним вимогам. Насамперед типи таких засобів вимірювань повинні бути затверджені Держстандартом України й внесені до Державного реєстру. На засоби вимірювань затвердженого типу видається сертифікат Держстандарту України. Крім того, кожний екземпляр засобів вимірювань цього типу при випуску з виробництва або ремонту, при ввозі по імпорті й експлуатації піддають перевірці (контролю метрологічних і інших характеристик) в органах Державної метрологічної служби. Продаж і видача напрокат таких засобів вимірювань можуть здійснюватися тільки після їхньої перевірки. Ці положення повністю ставляться до вимірювальних каналів систем, використовуваним у сферах поширення державного метрологічного контролю й нагляду.

Діяльність по виготовленню, ремонту, продажу й прокату засобів вимірювань, застосовуваних у сферах поширення державного метрологічного контролю й нагляду, може здійснюватися лише при наявності відповідної ліцензії.

Частина засобів вимірювань, вимірювальних каналів систем використовується відповідно до


Сторінки: 1 2 3