У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Управління енергетикою міста
93



Управління енергетикою міста

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………….4

1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ МІСТОМ ТА ЕНЕРГЕТИКОЮ МІСТА………………………….……………………………...6

1.1. Поняття та напрями управління містом та енергетикою…….…..6

Управління енергією - мета, завдання, методика………………..11

1.3. Державний статус управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації………………………………32

2. АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИКОЮ МІСТ УКРАЇНИ…………………………40

2.1. Поняття та аналіз структури енергетичного менеджменту в Україні…………………………………………………………………………..…40

2.2. Основні перешкоди для розробки та впровадження енергоефективних проектів в містах України……………………………….47

2.3. Шляхи підвищення ефективності муніципальної енергетики…..52

ВИСНОВКИ ТИ ПРОПОЗИЦІЇ..…………………………………………..74

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………..…………77

ДОДАТКИ…………………………………………………………………….79

ВСТУП

Актуальність дослідження. В останні десятиліття інтерес до проблем енергетики, до ії майбутнього різко зріс.

Людству необхідно точно знати на який період вистачить органічного палива, яким чином можна буде отримувати енергію в майбутньому.

Широкий розвиток енергетики, а також автомобільного транспорту різко негативно впливає на навколишнє середовище – атмосферу, грунт, водоймища. У зв’зку з цим все більшого значення набуває проблема захисту навколишнього середовища від шкідливих викидів, розв’язанню якої сприятеме проведення у всіх сферах діяльности людини екологічно цілеспрямованої енергозберігаючої політики.

Виконання такої задачі можливо при комплексному розвитку всіх напрямів енергетики, підвищенні ії економічної та екологічної ефективності.

Необхідно зробити наголос на застосування енергозберігаючих технологій, заміну рідкого палива газом і вугіллям, використання альтернативних видів палива в транспортних двигунах. Все більшої актуальності набуває створення установок для отримання енергії на відновлюваних природних ресурсах – енергії сонця, вітру, приливів та ін.

Вирішенню багатьох енергетичних проблем сприяє проведення активної енергозберігаючої політики у всіх галузях народного господарства.

Муніципальна енергетика забезпечує населення, підприємства та організації необхідними комунальними послугами та суттєво впливає на розвиток соціально-економічних взаємовідносин у регіонах і країні загалом. Між тим у муніципальній енергетиці України існує багато проблем, що останнім часом особливо загострилися. З-поміж ключових чинників цих проблем чільне місце посідають низька енергоефективність у теплоенергетичному секторі та низька якість комунальних послуг, що своєю чергою обумовлені моральним і фізичним зношенням теплового обладнання і теплових мереж та браком коштів на їх модернізацію.

Мета та задачі дослідження.

Основною метою бакалаврської роботи є дослідження управління енергетикою міст України.

Реалізація поставленої мети зумовила вирішення таких задач:

визначити суть поняття управління енергією, основні завдання та методика;

розкрити поняття та напрями управління містом та енергетикою;

дослідити основні перешкоди для розробки та впровадження енергоефективних проектів в містах України;

проаналізувати стан та проблеми комунальної теплоенергетики, зарубіжний досвід з їх вирішення;

визначити основні шляхи покращення стану та підвищення ефективності;

проаналізувати структуру енергетичного менеджменту в Україні;

запропонувати заходи підвищення ефективності комунальної енергетики.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є теоретико-методологічні і прикладні проблеми управління енергетикою міста.

Методи дослідження базуються на системному загальнотеоретичному осмисленні об’єктивних історичних процесів виникнення та застосування системи управління містом, в тому числі енергетикою. При вирішенні поставлених завдань у роботі використано ряд загальнонаукових і специфічних методів дослідження, взаємопов’язаних та послідовно застосованих у загальній логіці аналізу. Теоретичною і методологічною основою дослідження стало вивчення та творче переосмислення основних досягнень зарубіжної та вітчизняної економічної науки з проблем управління енергетикою міста, механізму застосування її основних важелів у процесі формування ринкової моделі господарювання та макроекономічної стабілізації економіки України.

Робота складається із вступу, двох глав, висновку, списку використаної літератури, додатків в яких послідовно розкриваються основні завдання дослідження.

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ МІСТОМ ТА ЕНЕРГЕТИКОЮ МІСТА

Понятття та напрями управління містом та енергетикою.

Сучасна планетарна енергетика, значна частина якої зосереджена у містах, поглинає паливні ресурси у мільйони разів швидше аніж природа виробляє їх. За оцінками експертів, доступної до видобутку нафти на Землі вистачить лише до 2030 року (за песимістичним прогнозом) чи аж до 2050-го (за прогнозами оптимістів), газу — до 2070—2090 років. До 2015 року барель сирої нафти (159 л) на світовому ринку коштуватиме більш як 100 доларів США., а 1000 кубометрів газу — понад 200 доларів США. Дешева енергія з газу, нафти, кам’яного вугілля є сьогодні невід’ємною складовою технології створення комфортних умов проживання у сучасних містах. Вона лежить в основі сучасного промислового виробництва, та безперебійного функціонування транспортних систем. Лише відчайдухи готові всерйоз розглядати ядерну енергетику, що продукує високотоксичні для всього живого відходи, як прийнятну заміну для сучасної енергетики горючих копалин. Серйозні екологічні, економічні та соціальні потрясіння загрожують планеті та людству, якщо традиційні енергоресурси закінчаться раніше, аніж альтернативні джерела енергії стануть доступні більшості населення земної кулі. Тому байдужих до проблем виробництва та використання енергії не повинно бути взагалі [4, c.9-28]

Міста сьогодні займають не більше двох відсотків земної поверхні, однак вони використовують близько 75% усіх енергетичних ресурсів планети. Людство переживає «урбаністичну еру», а тому особливої гостроти набуває проблема ефективного управління процесами споживання природних ресурсів та утилізації відходів. Найбільшим викликом 21 століття для людства у цілому та для України зокрема є формування людських поселень на засадах сталого розвитку, які забезпечать максимальну ефективність використання енергії, води та інших природних ресурсів як на виробництві так і у побуті. Щоб втілити ці амбітні плани в Україні необхідно зробити дуже багато: створити затишні, комфортні, енергоефективні та екологічні житлові будівлі, скоротити потреби мешканців у переїздах з місць праці додому, відродити громадський транспорт і скоротити потребу у використанні приватного автотранспорту. А також знайти відповіді на ряд проблемних питань: Як піднести на новий рівень продуктивність використання в Україні ресурсів, які ми черпаємо від природи? Як ми можемо розширити присутність природи у життєвому просторі міста? Чи можна створити людські поселення із «замкнутим метаболічним циклом», відходи життєдіяльності яких не перевантажують і не нищать


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22