У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Розрахунок електропостачання цехових відділень

ТзОВ ”Галпласт”

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………. | 5

1 Загальна характеристика технологічного процесу і споживачів

електроенергії……………………………………………………………........ |

7

2 Розрахунок електричних навантажень ……………………………….. … | 9

3 Компенсація реактивної потужності……………………………………... | 14

4 Розрахунок картограми навантажень ……………………………………. | 20

5 Вибір потужності трансформатора……………………………………….. | 22

6 Розрахунок силової розподільної мережі ……………………………….. | 24

6.1 Розрахунок і вибір силової мережі 10 кВ ………………………….. | 24

6.2 Розрахунок перерізу кабелів, що живлять ЩСУ ……………….. | 26

6.3 Вибір перерізу кабелів, що живлять окремих споживачів напругою

0,38 кВ ………………………………………………………………… |

27

7. Розрахунок електроосвітлювальної мережі……………………………… | 32

8. Розрахунок струмів короткого замикання ………………………………… | 39

8.1 Розрахунок струмів короткого замикання в установках напругою 6 кВ. | 39

8.2 Розрахунок струмів короткого замикання в низьковольтній мережі…… | 41

9 Вибір основних електричних апаратів ….………………………………... | 44

9.1 Вибір вимикачів і роз’єднувачів напругою 6 кВ…………………….. | 44

9.2 Вибір трансформаторів струму та напруги…………………………… | 47

9.3 Вибір апаратури з боку низької напруги трансформаторної

підстанції …………………………………………………………………. | 52

9.4 Вибір апаратури до окремих електроприймачів напругою 0,38 кВ | 57

Висновки…………………………………………………………………… | 58

Перелік посилань на джерела……………………………………………… | 59

Вступ

Важливу роль в умовах сучасного розвитку всіх галузей народного господарства нашої країни відіграє енергетика та електрифікація, яка є одним із основних напрямків науково-технічного прогресу.

Енергосистеми є основними джерелами електропостачання споживачів електроенергії в тому числі найбільш енергоємних, якими є промислові підпртємства.

Прискорення науково-технічного прогресу диктує необхідність вдосконалення промислової електроенергетики, зокрема підготовки умов для широкого переведення її на енергозберігаючий процес розвитку.

Розвиток і удосконалення систем електропостачання, зростаючі вимоги до економічності та надійності їх роботи, широке впровадження пристроїв управління розподілом та споживанням електроенергії на базі сучасної обчислювальної техніки ставлять проблему підготовки висококваліфікованих інженерів. Економічність електропостачання досягається шляхом розробки досконалих систем розподілу електроенергії, використання раціональних конструкцій комплектних розподільних пристроїв і трансформаторних підстанцій і оптимізації системи електропостачання.

На економічність роботи системи впливає вибір раціональних значень напруги, оптимального перерізу проводів і кабелів, числа і потужності трансформаторних підстанцій, засобів компенсації реактивної потужності і їх розміщення в мережі.

Реалізація цих вимог забезпечує зменшення втрат при спорудженні і експлуатації всіх елементів системи електропостачання. Також раціональним є розподіл електроприймачів по надійності електроспоживання, на декілька категорій з врахуванням їх значення в технологічному процесі виробництва виробів, безаварійності його роботи і безпеки обслуговування.

Основною метою, що переслідувалась при розробці курсового проекту було створення і забезпечення економічних та надійних умов електропостачання для проведення необхідного технологічного процесу.

Дуже актуальним сьогодні є питання енергозбереження. Енергозбереження в Україні визнано одним із пріоритетних напрямків державної політики і розглядається не як чергова компанія, а як довгострокова і чітко спланована програма дій.

1 Характеристика ТзОВ «Галпласт» та його споживачів.

На сьогоднішній час виробництво досягло неабияких широт. В результаті цього створюються все нові і нові устаткування, прилади та верстати для забезпечення науково-технічних потреб людства. В загальному технічний прогрес вимагає надійного та якісного обладнання, яке здатне не тільки виробляти певний вид продукції, але й забезпечити надійність та безпеку роботи людини на даному виробі в цілому.

На сучасному етапі розвитку науки і техніки великих досягнень здобула галузь машино- та верстатобудування та розробка електрообладнання: трансформаторів, компенсуючи пристроїв реактивної потужності, комутаційного обладнання, розрядників, що привело до збільшення випуску деталей та інших технічних одиниць різного роду. А це в свою чергу привело до швидкого зростання матеріально-технічного рівня життя людей.

Метою даного проекту є модернізація електропостачання на одному з підприємств – ТзОВ Галпласт. Дане підприємством займається розливом мінеральних і солодких вод. ТзОВ Галпласт було створено в 1998р. За час свого існування завод постійно вдосконалює виробництво мінеральних і солодких вод, що свідчить про швидкі темпи його розвитку. На початку 2000 р підприємство розливало 32000 пляшок за добу. На даний час на підприємстві розливається 65000 пляшок за добу. Крім того підприємство дбає і про інтенсивний розвиток. Зокрема, минулого року було вдосконалено формі пляшки, яка стала більш зручною і підвищила попит покупців.

На даному етапі розвитку перед підприємством постала велика проблема – застаріле електрообладнання. При купівлі нових машин великих потужностей почала псуватися ізоляція і кабелях. Звісно ж потрібно і копменсуючий пристрій який би компенсував реактивну потужність(до цього часу реактивна потужність не компенсувалася). Потрібно замінити кабелі, які живлять розподільчі пристрої і електроустановки, а також автомати які знаходяться безпосередньо в розподільчих мережах.

В обов’язковому порядку потрібно розрахувати грозозахист і заземлення для безпеки виробничого цеху і здоров’я робочих людей.

Особливо актуальною є модернізація електропостачання саме на початку літнього періоду, оскільки за річними спостереженнями найбільш високий попит спостерігається саме у літній період. Тобто, підприємству потрібно працювати на всі 100%, щоб задовольнити попит покупців.

2 Розрахунок електричних навантажень

Електричні навантаження системи електропостачання ми розраховуємо для вибору кількості та потужності силових трансформаторів, потужності та місця підключення компенсуючих пристроїв. Під максимальним (розрахунковим) навантаженням розуміють найбільше значення навантаження елементів схеми електропостачання (СЕП). Визначення максимальних навантажень проводиться в два етапи.

На першому етапі розрахунку припускаємо відсутність джерел реактивної потужності в СЕП. Результати першого етапу використовуємо як вихідні дані для вибору кількості та потужності силових трансформаторів з одночасним визначенням потужності та місць підключення компенсуючих пристроїв.

На другому етапі розраховуємо електричні навантаження всієї мережі СЕП з врахуванням потужності та місця підключення компенсуючи пристроїв (КП) в СЕП.

При визначенні максимального навантаження в системі електропостачання розглядають шість основних рівнів, які розрізняються за характером електроспоживання, та як наслідок, способом розрахунку електричних навантажень.

В системі


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9