У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





3

Дипломний проект

на тему

Реконструкція електропостачання та електрообладнання основного виробництва ВАТ „Промприлад

Вступ

Найбільшими споживачами електроенергії в країні є промислові підприємства, для чого вся система розподілу і споживання електроенергії, що отримується з енергосистеми, складається таким чином, щоб задовольняти основні вимоги електроприймачів, що знаходяться у споживачів.

Надійність електропостачання можна досягти завдяки безперебійній роботі всіх елементів енергосистеми із застосуванням ряду технічних пристроїв як в системі, так і в споживачів: пристрої релейного захисту і автоматики, автоматичного вводу резерву і повторного ввімкнення (АПВ і АВР), контролю і сигналізації.

Якість електроенергії можна досягти завдяки підтриманню на встановленому рівні значень напруги і частоти, а також обмеженням значень в мережі вищих гармонік і несинусоїдальності і несиметричності напруги.

Економічність електропостачання досягається шляхом розробки досконалих систем розподілу електроенергії, використання раціональних конструкцій комплектних розподільних пристроїв і трансформаторних підстанцій і оптимізації системи електропостачання.

На економічність роботи системи впливає вибір раціональних значень напруги, оптимального перерізу проводів і кабелів, числа і потужності трансформаторних підстанцій, засобів компенсації реактивної потужності і їх розміщення в мережі.

Реалізація цих вимог забезпечує зменшення втрат при спорудженні і експлуатації всіх елементів системи електропостачання. Також раціональним є розподіл електроприймачів по надійності електроспоживання, на декілька категорій з врахуванням їх значення в технологічному процесі виробництва виробів, безаварійності його роботи і безпеки обслуговування.

Основним завданням даного дипломного проекту є реконструкція електропостачання та електрообладнання основного виробництва ВАТ “Промприлад”, повиннен забезпечувати необхідну надійність електропостачання, високу якість електричної енергії та економічність, бути зручним в експлуатації, а також передбачити можливість для її подальшого розвитку.

В даному дипломному проекті проведемо реконструкцію електропостачання корпусу у зв’язку із розширенням виробництва, а також переходом на сучасні системи електропостачання з метою надійності, полегшенням в експлуатації, збільшенням терміну служби.

При реконструкції електричної мережі корпусу на основі заданих потужностей, категорії надійності і розміщення споживачів вибираємо схему електропостачання, номінальну напругу, поперечний переріз кабелів, визначаємо потужність і розміщення компенсувальних пристроїв, необхідні засоби захисту та автоматику.

В основному електроприймачами, які задіяні в виробничому процесі є асинхронні двигуни, які споживають з мережі активну та реактивну потужності.

Дуже актуальним сьогодні є питання енергозбереження. Енергозбереження в Україні визнано одним із пріоритетних напрямків державної політики і розглядається не як чергова компанія, а як довгострокова і чітко спланована програма дій.

РОЗДІЛ 1

Розрахунок електричних навантажень та силових

Трансформаторів

1.1 Загальна характеристика підприємства та технологічного процесу

Відкрите акціонерне підприємство “Івано-Франківський завод ”Промприлад” є одним з основних в Україні виробників контрольновимірювальних приладів та газового обладнання – лічильників газу (РГ-К-Ех, ЛГ-К-Ех, G-10, G-16, G-25), кореторів об’ємної витрати газу з модемним зв’язковим (ОКВГ), фільтрів (ФГ), діафрагм, з яких при потребі комплектуються вузли обліку газу, а також перетворювачі різниці тиску (ДМТ), манометри (МП), мазутомірів та інше обладнання. На заводі є власна метрологічна база.

Вся продукція сертифікована, занесена в Держреєстер України та країн, що імпортують прилади. Експорт продукції за межі України займає значну частку в загально обсягу реалізації. Вироби підприємства відповідають європейським аналогам і є значно дешевшими в ціні. Підприємство має значний досвід у виготовленні парасоль, які є надійними в експлуатації . Крім того, завод надає послуги з металообробки (розточування, фрезерування, шліфування ), проекування та виготовлення оснащення, в тому числі пресформ, гальванопокриття, виготовлення виробів з пластмаси, деревини, надає автотранспортні послуги . Висококваліфіковані спеціалісти проводять ремонт обладнання.

В перспективі підприємство планує освоювати нові види продукції, проводити модернізацію вже існуючих приладів , запроваджувати передові технології.

1.2 Розрахунок електричних навантажень

Електричні навантаження систем електропостачання розраховують для вибору кількості та потужності силових трансформаторів, потужності та місця увімкнення компенсувальних пристроїв, вибору та перевірки струмоведучих елементів за умовою допустимого нагрівання, розрахунку втрат та коливань напруги і вибору захисту.

Максимальним (розрахункове) навантаження – це найбільше значення навантаження елементів систем електропостачання (СЕП), усереднення на півгодинному інтервалі часу, за який температура цих елементів досягає усталеного значення.

При визначенні максимального навантаження в (СЕП) розглядають шість основних рівнів електропостачання, які розрізняються за характером електроспоживання і, як наслідок, способом розрахунку електричних навантажень:

- 1 рівень – це лінії електричної мережі, які зв’язують окремі ЕП з розподільним пунктом, до якого вони приєднані;

- 2 рівень – це лінії розподільної мережі напругою до 1 кВ, які забезпечують зв’язок силових розподільних пунктів, щитів, а також магістральні шинопроводи;

- 3 рівень – це шини 0,38 кВ цехової трансформаторної підстанції;

- 4 рівень – це шини РП 10(6)кВ та лінії, які підходять до них;

- 5 рівень – це шини нижчої напруги ГЗП (ПГВ, опорної підстанції району);

- 6 рівень – це границя балансової при належності мереж енергосистеми та промислового підприємства.

У даному дипломному проекті розраховуємо навантаження на перших чотирьох рівнях електропостачання (в межах підприємства).

Електричні навантаження системи електропостачання визначаємо для вибору кількості та потужності силових трансформаторів, потужності та місця приєднання компенсувальних пристроїв.

Розрахунок навантаження на першому рівні розрахуємо згідно формул:

; (1.1)

, (1.2)

де KЗ Я – коефіцієнт завантаження й-го електроприймача;

Рном Я – номінальна потужність й-го електроприймача кВт.

Для безцентро-шліфувального верстата “3B182”

= 30 0,82= 24,6 кВт;

= 24,6 tg(arccos0, 5) = 24,6 1,73 = 42,6 кВАр;

кВА .

Результати розрахунку навантажень на першому рівні для інших електроприймачів наведені в таблиці1.1.

Таблиця 1.1-Розрахункові електричні навантаження на першому рівні першого,

другого та третього цехів ВАТ “Промприлад”

№ шинопровода | Тип обладнаня | Кількість електроприймачів | Коефіцієнт завантаження | Коефіцієнт реактивної потужності | Номінальна потужність, кВт | Розрахункова активна потужність на


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20