У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Венера – планета сонячної системи

Зміст

I. Вступ

ІІ. Вивчення Венери

III. Атмосфера планети

IV. Форма і розміри. Рельєф поверхні

V. Додатки

VI. Висновок

VII. Використана література

Вступ

Венера - друга від Сонця велика планета Сонячної системи. Одна з планет земної групи, по своїй природі подібна до Землі, але менша за розміром. Як і Земля, вона оточена досить щільною атмосферою. Венера наближається до Землі ближче за будь-яку іншу планету і являє собою найяскравіший небесний об'єкт (після Сонця і Місяця). Світло Венери настільки яскраве, що якщо на небі немає ні Сонця, ні Місяця , воно змушує предмети відкидати тіні. Однак при погляді в телескоп, Венера розчаровує, і не дивно, що до останніх років її вважали "планетою таємниць". Древні греки дали цій планеті ім'я своєї кращої богині Афродіти, римляни ж потім переінакшили по своєму, і назвали планету Венерою, що, загалом , те саме . Однак сталося це не відразу. Деякий час вважалося, що в небі знаходиться відразу дві планети. Вірніше, тоді вважалося, що зірки, одну - сліпучо яскраву, можна було спростерігати вранці, іншу, таку ж - увечері. Їх навіть називали по-різному, поки астрономи після довгих спостережень і ще більш довгих міркувань не прийшли до висновку , що зірка все-таки одна.

Розташована ближче до Сонця, ніж наша планета, Венера одержує від нього в два рази більше світла і тепла, ніж Земля. Проте з тіньової сторони на планеті панує мороз більш 20 градусів нижче нуля, тому що сюди не потрапляють сонячні промені впродовж довгого часу.

Поверхня Венери постійно закрита щільними шарами хмар, через які майже не помітно поверхневих деталей, хоча фотографії в ультрафіолеті показують смугасту структуру, у тому числі характерну Y- подібну деталь.

Вивчення Венери

У 1930 році про Венеру з'явилася деяка інформація. Було встановлено, що її атмосфера взагалі складається з вуглекислого газу, що здатний діяти як покрив, затримуючи сонячне тепло. Були популярні два зображення планети. Одне змальовувало поверхню Венери майже цілком вкритою водою, у якій можливо були розвинені примітивні форми життя, - як це було на Землі мільярди років тому. Інше показувало Венеру як розпечену, суху і курну пустелю.

Перші прямі виміри складу й інших характеристик атмосфери Венери були зроблені радянським космічним апаратом "Венера-4"(1967р), а перші виміри температури і тиску на поверхні планети - "Венерою -7"(1970р). Потім протягом кількох років у нашій країні була здійснена серія запусків космічних апаратів ("Венера-8-14", "Вега-1,2"), за допомогою яких було продовжене вивчення характеристик атмосфери, у сімох місцях посадки було виміряно хімічний склад матеріалу поверхні, у чотирьох - отримано телевізійні панорами в місцях посадки. Учені США тричі проводили зондування атмосфери Венери з космічних апаратів, ("Маринер-2", 1962р ; "Маринер-5", 1967р ; "Маринер-10", 1973р), а потім направили до Венери два космічних апарати "Піонер-Венера" (1978р), що несли на собі чотири зонда для вивчення атмосфери і супутник з радіолокатором для виміру висот і визначення радіофізичних властивостей поверхні.

У 1962 році "Маринер-2" пройшов поблизу Венери і передав інформацію, що підтвердила, що її поверхня дуже гаряча. Було встановлено також, що період обертання Венери навколо осі - тривалий , близько 243 земної доби, - більше , ніж період обертання навколо Сонця (224,7 діб) тому на Венері "доба " довше року і календар зовсім незвичайний.

"Маринер-10" наблизився до Венери в лютому 1974 року і передав перші знімки верхнього шару хмар. Цей апарат тільки один раз пройшов біля Венери - його основною метою була сама внутрішня планета - Меркурій . Однак знімки були високої якості і показали смугасту структуру хмар. Вони також підтвердили, що період обертання верхнього шару хмар усього лише 4 доби, тому будова атмосфери Венери не схожа на земну.

Наступний важливий крок був зроблений у жовтні 1975 року, коли два радянських апарати - "Венера-9" і "Венера-10", здійснили керовану посадку на поверхню планети і передали на Землю знімки. Це був тріумф радянських вчених, навіть незважаючи на те, що і "Венера-9" і "Венера-10" вели передачі усього лише не більше години , поки не перестали раз і назавжди діяти через занадто високі температури і тиск. Виявилося, що поверхня Венери була посипана гладкими скельними уламками, по складу схожими на земні базальти, багато з них мали близько 1 м у поперечнику. Поверхня була добре освітлена , як у хмарний літній полудень, тому навіть не знадобилися прожектори апаратів. Виявилося до того ж, що атмосфера не має надмірно високі заломлюючі властивості, як очікувалося і всі деталі ландшафту були чіткими.

Як відомо, метою польотів перших автоматичних міжпланетних станцій (АМС) "Венера-4,5,6,7" було головним чином дослідження атмосфери, її складу, будови властивостей. З моменту першої м'якої посадки АМС "Венера-8", відкрилася можливість вивчення поверхні і кори планети. Втім ключовою проблемою було визначення хімічного складу порід Венери. Одержання перших зображень поверхні Венери на АМС "Венера-9,10" і визначення змісту в породі планети природних радіоактивних елементів на АМС "Венера-8,9,10" значною мірою стимулювали рішення цієї проблеми. До її рішення наблизилися також і технічні можливості посадкових апаратів і досвід створення складної наукової апаратури, здатної здійснити аналіз складу породи Венери в суворих умовах, що існують на планеті.

В результаті експериментів, проведених на посадкових апаратах, уперше був визначений хімічний склад породи в районах посадки. Райони посадок були обрані в гладкій низовині і


Сторінки: 1 2 3 4 5