У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Проект “Біосфера-2”

Життя як особливе, дуже складне явище природи здійснює на навколишній світ найрізноманітніший вплив. Існуючи у виді різних проявів, життя (“жива природа”) не тільки виробляє продукти своєї життєдіяльності, але і докорінно перетворює природу. У природознавстві вивчення життя як цілісного феномена в його тісному зв'язку з навколишньою природою одержало назву навчання про біосферу.

У 1984 році американська фірма «Спейс біо-сферес венчес» у штаті Арізона приступила до реалізації проекту «Біосфера - 2».

Мета проекту — створити на площі в один гектар замкнуту інформаційно-екологічну систему з регенерацією відходів. Передбачається, що саморегулюючі властивості біосфери незабаром не в змозі будуть компенсувати зростаюче теплове навантаження, що може виявитися граничним і згубним для Землі.

Усугубляє положення реальна можливість зменшення вмісту кисню в атмосфері і збільшення концентрації вуглекислого газу; небезпечна ситуація з ядерною зброєю й атомними станціями; концентрація в значних кількостях і застосування небезпечних хімічних речовин у харчових кормах для худоби і харчових продуктів для людей; порушення озонного шару і багато чого іншого.

У 1986 році серед великих прерій Арізони (США) у підніжжя крутих пагорбів у передгір'я Санта-Каталіна, у 60-ти кілометрах до півночі від міста Тусона було розпочате будівництво незвичайної споруди — комплексу «Біосфера-2», можливого прообразу майбутніх поселень людини на планетах Сонячної системи.

26 вересня 1991 року в герметично закритий світ «Біосфери-2» («Біосфера-1» — це наша планета), куди ззовні через прозоре покриття одержують доступ лише сонячні промені, увійшли вісім добровольців (чотири чоловіки і чотири жінки). Двері за «біосферянами» — офіційно їх називали «еконавтами» — закрилися, були ретельно задраєні люки, усі щілини, усі пази, відрубані всі нитки, що з'єднують випробувачів із Землею. Вони повинні були провести в «Біосфері-2» у повній ізоляції два роки, прожити їх так, ніби знаходилися увесь цей час десь на Місяці чи на Сатурні. Людство хоче зробити новий крок — готується до колонізації космосу. Збирається вийти за тісні межі рідної планети, розширити сферу свого життєвого ареалу, дати ще один доказ своєї могутності і кмітливості.

У спорудженні «Біосфери-2» — ініціатором цього широкомасштабного експерименту став колектив Колумбійського університету (штат Нью-Йорк), а виконавцем стала американська фірма «Space Biospheres Ventures» (спочатку проект фінансував техаський мультимільйонер Е.Басс, що виділив 30 мільйонів доларів) — брали участь інженери, архітектори, біологи, гідробіологи, ботаніки, бактеріологи і представники ще дуже багатьох наук і професій. На площі в 9 тисяч квадратних метрів (біля гектара) під скляними ковпаками (а «дно» було ізольовано від землі герметично звареними сталевими аркушами) була зведена зменшена копія Землі. У 5-6­поверхових «будинках» зі скла і сталі розмістилися сім екологічних систем у мініатюрі: вологий тропічний ліс, савана, болото, солоне море, пустеля. Крім того, там були басейни для риб, інсектаріум з 250 видами комах, сільськогосподарська ферма (тут повинні були жити приблизно 4 тисячі видів рослин і тварин) і житлова частина — кімнати для співробітників, майстерні, інформаційно-обчислювальний центр для контролю за всіма процесами. Кожна сфера, кожна з цих екологічних ніш була відділена від інших і мала свій особливий клімат.

Приміром, випаровування води з «моря» здійснювалося за допомогою вентиляторів. Пара, що утворювалася, надходила в «джунглі», де підтримувалася визначена вологість, імітувалися «хмари» і «туман». Керовані комп'ютерами захисні екрани дозволяли мати в кожнім відсіку відповідні температурні і світлові умови.

У цьому штучному світі продукти харчування, кисень і вода безупинно регенерувалися, усі процеси носили циклічний характер. Вуглекислий газ, який видихали люди, поглинався рослинами. А виділюваний ними кисень використовувався для подиху людини. Відходи життєдіяльності забезпечували родючість ґрунту і служили кормом для водоростей, бактерій і водяних рослин, який, у свою чергу, харчувалися риби...

«Біосферянам» не треба було відмовляти собі й у м'ясі. «Ми розробляємо комплексну систему харчування, — розповідав один з наукових керівників проекту Карл Ходжес, — люди не зобов'язані їсти водорості, у них будуть кози, кури, риби та інше. У такому виді модель біосфери (разом з людиною тут знаходилися близько 500 видів рослин і тварин) у принципі могла б існувати, розвиватися і підтримувати свою рівновагу і на Марсі».

Хоча людям, які знаходяться в цій величезній повітронепроникній конструкції, і був створений максимальний психологічний і біологічний комфорт, вимоги до них були дуже жорсткими. Зокрема, екологічний тип мислення повинен був стати для них неодмінним законом. «Якщо хто-небудь кине що-небудь шкідливе для здоров'я людини у водостік системи, він знайде це через пару тижнів у себе в чашці з кавою», — говорив Ходжес.

При створенні цього своєрідного варіанту «Ноєвого ковчегу» — дехто розглядає подібні спорудження і як «бункер» на випадок атомної війни, як «модулі життя», де можна було б схоронитися при настанні «ядерної зими» чи у випадку настання якихось інших всесвітніх катастроф — був вирішений ряд складних технічних проблем. Особливо багато турбот завдало повітря, що під палючим сонцем Арізони в закритому скляному приміщенні за день розширювався, а вночі знову стискалося. Довелося конструкторам створювати спеціальні механічні «легені», вони підтримували необхідний рівень тиску і склад повітря.

Багато винахідливості, спритності, знань, технічного уміння виявили творці «Біосфери-2», однак дійсну оцінку їхні праці могли б отримати тільки тоді, коли, пройшовши дворічне випробовування, перші еконавти «повернулися» на рідну Землю.

На жаль, уже через півтора місяці після початку експерименту з «Біосфери-2» стали надходити тривожні звістки. В атмосфері скляного будинку, де жили еконавти, почали накопичуватися надлишки вуглекислоти.


Сторінки: 1 2 3