У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





28-29 жовтня 2004 року у Відні (Австрія) відбулася 9 щорічна конференція Адама Сміта „Целюлознопаперова промисловість Росії та СНД”. Вперше за всю історію цього Міжнародного форуму українську целюлознопаперову галузь представляла Асоціація „Укрпапір”, у котру входять виробники і торгові компанії галузі.

Вступним словом відкрила конференцію управляючий директор компанії Pyrabelisk Маргарет Ліч. Ця компанія уже понад 10 років займається аналізом ринку в целюлозно-паперовій промисловості Росії і країн СНД. У ході конференції було заслухано п’ять доповідей про стан і перспективи целлюлозно-паперової промисловості України.
Концерн „Основа” на конференції представляли президент Асоціації „Укрпапір” Сергій РУБАН, віце-президент, технічний директор Концерну „Основа” Петро КОРОЛЬ, генеральні директори Жидачівського ЦПК та Ізмаїльського ЦКК Олександр ПІТУЛА і Володимир КЕМАРСЬКИЙ.

На конференції в центрі уваги були презентації провідних гравців ЦПП. З доповіддю „Про особливості розвитку целлюлозно-паперової промисловості України на сучасному етапі виступив президент Концерну „Основа” Сергій Рубан, який відмітив, що характерною рисою нинішнього періоду розвитку України є зміна ситуації в її економіці. В перші роки незалежності наша країна пережила економічну кризу, яка була однією з найбільш тривалих і складних у Європі. На думку економістів, причини кризи наступні: нова держава не мала самостійної економічної системи, її економіка була складовою частиною економіки СРСР; висока питома вага військово-промислового комплексу в структурі промисловості, успадкованої від Радянського Союзу; майже повна орієнтація української промисловості на внутрішній ринок СРСР.

На початок 1999 року ВВП України знизився до 40,8% від рівня 1990 року.
Підйом економіки України почався з 2000 року. Протягом останніх чотирьох років середньорічний ріст ВВП склав 7,4%. На початок 2004 року ВВП складав 54,3% від рівня 1990 р., на кінець 2004 року — уже 63%. Прогноз росту ВВП на 2005 р. — 8,6%, 2006 р. —6,8%, 2007 р. — 6,5%, 2008 р. — 7,5%, 2009 р. — 8%. У 2009 році ВВП України досягне рівня 1990 р.

Ще динамічніше розвивається промисловість, обсяги виробництва якої за останні чотири роки зросли на 60,3%, тобто середньорічне зростання промислового виробництва склало 12,5%. Ріст інвестицій в основний капітал за цей період збільшився в 1,9 раза. Зміцнюються позиції української економіки на світовому ринку. Сформувалася стійка тенденція до збільшення українського експорту — за чотири роки його обсяги зросли майже на 70%. Таким чином, економіка України відновлює свій потенціал, демонструє стабільно високі темпи росту. У 2000-2004 рр. за темпами зростання макроекономічних показників Україна ввійшла в групу світових країн-лідерів. Взаємозв’язок між ВВП і розвитком целюлозно-паперової промисловості відомий. В Україні протягом 1990-2004 років відбувалися одночасно зміни рівня як виробництва, так і споживання паперової продукції. Українська паперова промисловість, як і вся економіка України, після 1990 року також пережила період кризи. Але в нашій галузі перелом наступив трохи раніше, ніж в інших галузях. Ріст обсягів виробництва в ній почався у 1998 році, і в наступні роки паперова про мисловість розвивалася більш високими темпами, ніж економіка країни в цілому. У 2004 році в Україні буде зроблено 700 тис. т паперу і картону, що складе 77% від рівня 1990 року. Виробництво паперу і картону рівня 1990 р. досягне до 2007 р., у той час, як за обсягами виробництва товарної продукції на цей рівень наша галузь вийде вже у наступному році. Одним з чинників високих темпів розвитку паперової галузі є зміна структури власності. До 1996 року всі целлюлозно-паперові підприємства України були перетворені в акціонерні товариства. У державній власності залишалися заблоковані пакети акцій восьми основних підприємств, які були передані в управління спеціальноствореної для координації їх діяльності державній акціонерній холдинговій компанії - ДАХК „Укрпапірпром”. Сьогодні сім пакетів продані. Таким чином, приватизація галузі в Україні практично завершена.

У червні 2003 року найбільші целлюлозно-паперові підприємства об’єдналися в Асоціацію „Укрпапір”. До складу Асоціації, крім провідних підприємств виробників, увійшли також найбільші трейдери паперової продукції та компанії, які забезпечують галузь сировиною. Склад засновників відбиває реальну структуру паперового ринку України, де роль трейдерів картонно-паперової продукції в найближчому майбутньому залишиться досить значною.

Загальне споживання картонно-паперової продукції в Україні протягом 2000-2004 рр. зростало в середньому на 18% у рік. За період з 1998 р. обсяг споживання збільшився вдвічі й у 2004 р. складе 1050 тис. т, з яких 46% припадає на імпорт. Ця тенденція збережеться й у майбутньому. За нашими розрахунками, до 2010 року споживання паперової продукції в Україні перевищить 2 млн. т, з яких понад 1 млн. т складе імпорт.
Відповідно до Статуту новоствореної Асоціації головними напрямами в її роботі є аналіз проблем, які виникають перед галуззю, формування підходів до їх вирішення та консолідація зусиль для їхньої реалізації. Як керуючий орган Асоціації в період між зборами обрана президія в складі 11 осіб — найбільш авторитетних фахівців і керівників української паперової промисловості.

На найближчу перспективу головне завдання Асоціації — розробка та затвердження на державному рівні програми розвитку целлюлозно-паперової промисловості на п’ятнадцятирічний період.

Зараз проводяться переговори з фірмою Jakko Poyry та Інститутом економіки України про їхню спільну участь у розробці цієї програми. Планується, що розроблена програма буде розглянута і затверджена Верховною Радою України з відповідним корегуванням законодавчої бази. У програмі передбачається довести рівень споживання паперової продукції в Україні до 50-55 кг на одного жителя, з них не менше 70% — за рахунок


Сторінки: 1 2