У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДЕЯКІ ПОБІЧНІ НАСЛІДКИ ХЛОРУВАННЯ ПИТНОЇ ВОДИ

Останнім часом в епоху науково-технічного поступу антропогенні впливи на довколишнє середовище стають дедалі інтенсивнішими й масштабнішими. Серйозну небезпеку являють собою забруднення природних середовищ – атмосфери, літосфери й особливо гідросфери. Сьогодні постановка питань про можливі знезараження та очищення питної води стає найбільш актуальною. Провідні вчені не тільки України, але й інших країн світу, шукаючи нові ефективні способи дезинфекції питної води, дійшли висновку, що для знезараження води з метою подальшого її вживання залишається хлорування. Проте неоднозначним є твердження про безпеку для здоров`я людини питної води, очищеної в такий спосіб.

До середини 70-х років минулого століття вважалося, що споживання хлорованої питної води не викликає негативного впливу на здоров`я населення. Однак у 1974 – 1975 роках американські вчені-хіміки виявили в питній воді побічні продукти дезинфекції – хлорорганічні сполуки, в тому числі тригалометани, а вчені-токсикологи – наявність у них канцерогенних, тератогенних та мутагенних властивостей. На цей час завдяки застосуванню сучасних методів дослідження у хлорованій питній воді виявляють понад 300 летких та нелетких токсичних хлорорганічних сполук. Інтенсивність хлорування та спектр продуктів, що утворюються у воді залежать від природи органічної речовини та дози хлоруючого агента з його типами.

Усього на території України нараховується 73 тис. рік; і все ж Україна залишається наймаловоднішою країною в Європі. Сьогодні в небезпеці знаходиться головний постачальник питної води та найбільша ріка в Україні – Дніпро, третя в Європі після Дунаю та Волги.

Серед можливих наслідків шкідливої дії на людину водного чинника, як елементу навколишнього середовища, особливе місце посідають злоякісні утворення. Увагу вчених в усьому світі привертають канцерогенні галогенвмісні сполуки, які є побічними продуктами хлорування питної води. У зв`язку з високою ступінню забруднення поверхневих вод на Україні навіть найсучасніші закордонні технології не дозволяють досягати потрібної якості питної води. Серед природних органічних домішок у вихідній воді виділяють високомолекулярні (гумінові та фульвокислоти, білки, аміноцукри тощо) та низькомолекулярні (амінокислоти, пігменти тощо) речовини, а серед антропогенних – феноли, пестициди та ін.

Узагальнюючи результати наукових досліджень, слід констатувати, що, незважаючи на накопичені відомості щодо впливу різних факторів та умов на процес утворення хлорорганічних сполук при хлоруванні природної води, не всі питання вивчено ще з достатньою глибиною. Деякі з них потребують уточнення та подальшого дослідження, оскільки хлорні технології підготовки питної води продовжують залишатися найбільш розповсюдженими не тільки в Україні, а й в усіх країнах світу.