У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЛЕГЕНДА ПРО «ВЕЛИКЕ БІЛЕ БРАТЕРСТВО»

Незабаром після того, як на Майдані Незалежності (який ще в ті часи називався Площа "Жовтневої революції") почав стихійно утворюватися своєрідний "Гайд-парк", там з'явилися люди в незвичайному білому одязі. Вони називали себе членами "Великого Білого Братерства". У той час на цьому місці збиралися послідовники різних політичних, економічних, релігійних переконань. Саме там зароджувався плюралізм в Україні. Люди вчилися культурі полеміки, і в дискусії йшов пошук істини.

Через деякий час, вже в 1993 році, поповзли страшні чутки про "Велике Біле Братерство". Ці чуток було багато, вони були різноманітними і розраховані на різні верстви населення. Деякі з цих чуток померли, і про них вже забули, а деякі з них розповсюджуються до цих пір. Частину цих чуток створюють нудьгуючі журналісти в періоди, коли немає свіжій "смаженій" інформації, а також, коли необхідно відвернути увагу населення від інших, актуальніших, але небажаних для певних кругів фактів і роздумів, і подають плоди своєї невгамовної фантазії разом з численними сенсаціями про НЛО, "барабашках", "паралельних світах". Частково ці міфи і легенди про "жахи "Велікого Білого Братства"" поширює колишній слідчий у цій справі пан Шокин, який не може зупинитися, навіть досягнувши значних висот, ставши заступником генерального прокурора. Користуючись тим, що широкі круги читачів і телеглядачів не читали ні вироку, ні обвинувального висновку, він чомусь упевнений, що ніхто не запитає його: а чому всіх цих "страстей-мордастей" не було в обвинувальному висновку і матеріалах кримінальної справи?

Згідно створеному "міфу про "Великий Білому Братстве"", якась подружня пара - Юрій Крівоногов і його дружина (яку в більшості випадків називають по прізвищу її першого чоловіка, що свідчить про відсутність бажання "сектологов" реально вивчити цю проблему, а головна мета — створити міф), згідно версії слідства, нібито "з метою самовозвеличивания", заснували "секту", метою якої було продовжити дослідження над людьми по розробці наукової методики впливу на свідомість людей з метою підпорядкування їх своїй владі за допомогою новітніх досягнень фізики. З цією метою вони нібито залучали до цієї секти дітей, потім, нібито хотіли зробити масове самогубство шляхом самоспалення в Софійському Соборі (варіанти: принести в жертву Марію ДЕВІ Хрістос, або інший варіант — спалити учасників молебня в музеї "Софійський Собор"). У газетах описували, як "злобні сектанти" нібито тягали за бороду батечка в Софійському Соборі (хоча Софійський Собор - це музей і там немає батюшек, а є екскурсоводи, наукові співробітники доглядачі і директор заповідника, а "батечки" були потрібні журналістові для більшої душещипательности). Пан Шокин зазвичай описує в інтерв'ю, як Юрій Крівоногов і його дружина нібито проносили каністри з бензином в Софійський Собор, щоб підпалити його, і нібито підступно продумали шляхи відходу.

Цікаво, що ці чутки не знаходять свого підтвердження в матеріалах кримінальної справи.

Як виявляється з Обвинувального висновку, Кримінальна справа №55-118 по звинуваченню Крівоногова Юрія Андрійовича по ст. старого УК України: 187-5 (Захоплення державних або суспільних споруд або споруд), 71 ч.1, 2 (Масові безлади), 101 ч. (Умисне тілесне ушкодження), 209 (Посягання на здоров'ї громадян під виглядом здійснення релігійних обрядів); Ковальчука Віталія Володимировича по ст. старого УК України: 187-5 — (Захоплення державних або суспільних споруд або споруд), 71 ч. 1, 2 — (Масові безлади), 101 ч. — (Умисне тілесне ушкодження), 209 — (Посягання на здоров'ї громадян під виглядом здійснення релігійних обрядів); Крівоногової Марини Вікторівни по ст. ст. старого УК України: 187-5 (Захоплення державних або суспільних споруд або споруд), 209 (Посягання на здоров'ї громадян під виглядом здійснення релігійних обрядів), 101 ч. (Умисне тілесне ушкодження) було збуджено прокуратурою Залізничного району м. Києва 30 мар-та 1992г.

1 квітня 1992г. (вельми символічна дата!) ця справа була прийнята до виробництва Начальником відділу нагляду за виконання законів спеціальним підрозділом по боротьбі з організованою злочинністю прокуратури м. Києва, старшим радником юстиції паном Шокиним Віктором Миколайовичем.

Обвинувальний висновок складений був в м. Києві з 5/12 по 27/12 1994г. і напрямлено прокуророві м. Києва, державному радникові юстиції 2-го класу панові Лотюку для його затвердження і напряму по підсудності. Воно було затверджене його заступником 28 грудня 1994 року.

Привертає увагу вже той факт, що заст. прокурора м. Києва вистачило доби, щоб не тільки ознайомитися з обвинувальним висновком (а це 286 сторінок машинописного тексту!), але і прийняти на себе відповідальність за затвердження його, за те, що цей висновок відповідає матеріалам справи, не порушує зобов'язань України у сфері прав людини, відповідає Законам України. Цікаво, що пан Лотюк не узяв на себе цю відповідальність особисто, а передоручив підписати своєму заступникові, прізвище якого не вказане, підпис друком прокуратури не скріпляє, а по незрозумілому розчерку встановити особу, утвердившее це висновок, вельми проблематично.

Непросто зрозуміти, що послужило причиною порушення кримінальної справи відносно саме "Великого Білого Братерства", а не проти будь-якої іншої конфесії.

Хронологія подій, передуючих подіям, під час яких були арештовані керівники даної релігійної общини, подається в ув'язненні таким чином:

Лютий 1990г. — Юрій Крівоногов створив Центр самопізнання і вищої йоги "Атма" при Київському відділенні фонду милосердя і здоров'я, призначивши себе його директором.

Травень 1990г. — перейменування Центра "Атма" у Всесоюзний Інститут душі "Атма", перейменування посади, яку займав Ю.Крівоногов, — генерального директора.

Залучення до роботи в Інституті Душі "Атма" Марії ДЕВІ Хрістос, що у той час носила цивільне ім'я


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11