У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Безпритульні знову без домівки
3



Безпритульні знову без домівки

Безпритульні знову без домівки

Попри те, що питання розташування майбутнього притулку остаточно не вирішили, надія вберегтися від морозів для безпритульних майже зникла.

Вчора в обідню пору працівники МНС розпочали згортати один із трьох наметів неподалік стадіону “Україна”, в яких грілися безпритульні міста. Паралельно до дій рятувальників санстанція проводила дезінфекцію тимчасового помешкання.

Як розповіла “Газеті” лідер товариства взаємодопомоги “Оселя” Олеся Саноцька, більшість мешканців намету в той час були на роботі, тому ліквідовувати помешкання було нескладно. Однак вона зауважила, що процедура відбувалася ледь не таємно та без попередження. “Я була там уранці, ніхто не повідомив про те, що намет зноситимуть, – наголосила вона. – Все розпочалося після того, як я звідси поїхала. Речі людей поскидали на землю, двох жіночок вигнали, піддони спалили. Я навіть не могла передбачити, що до людей так поставляться, сподівалася, що влада зважить на їхні проблеми”. За словами пані Саноцької, представники “Оселі” намагатимуться підселити мешканців розібраного намету до інших безпритульних, однак це дасть їм притулок ненадовго.

Причини згортання табору були ще минулого тижня, отож виселення не є наслідком ініціативи МНС. Як розповів “Газеті” керівник прес-служби головного управління МНС області Павло Василенко, згідно з розпорядженням ЛОДА, підписаним ще 3 лютого, намети мали розібрати до 10 лютого. Робитимуть це поступово – по одному в день, відтак до п’ятниці від табору нічого не залишиться. Представники МНС зауважили також, що вчора вранці в наметах перебували 72 особи без постійного місця проживання.

Під час наради в ЛОДА, де було визначено терміни існування табору безпритульних, продумували кроки щодо подальшої долі мешканців наметів. Нагадаємо, попри обіцянки сприяти, аж доки не спадуть морози та негайно вирішити це питання, створити банк даних безпритульних людей, обстежити їх, а також визначитися з місцем, де бездомні могли б отримати бодай тимчасовий прихисток, останній пункт наразі залишився невирішеним.

Після медвитверезника, де, як виявилося, не лише протестують сусіди, а й не дозволяють норми, влада запропонувала іншу будівлю – за адресою вул. Дублянська, 11. Саме туди мали поселити бездомних після згортання наметового табору. Та після того, як представники “Оселі” та Громадського форуму Львова відвідали пропоновану будівлю, зникла надія на те, що притулок таки знайшов місце розташування.

“Ми були шоковані, – розповів голова координаційної ради Громадського форуму Львова Олег Мацех. – Це приміщення є занедбаним, вже вісім років його ніхто не використовує, немає даху, вікон і дверей, перекриття зруйновані, стіни в глибоких тріщинах. Це не будинок, а руїни, які скоріше підлягають зносу, ніж відновленню”.

За його словами, будівлю свого часу віддали Фонду Архістратига Михаїла, однак вона не надається до ремонту. “Приміщення недоцільно, навіть неможливо відновлювати. Використати його для потреб притулку не дозволяє мала площа – 89 метрів квадратних. Схоже, що влада зумисне виділила це приміщення лише для того, щоб відтермінувати час до виборів, – зауважив він у зверненні. – Ми надзвичайно засмучені ситуацією, що склалася. Кожен день дії влади приносять нам невідомість і нерозуміння. З нами не хочуть співпрацювати. Вирішення цього питання практично лягло на наші плечі. Ми не маємо що сказати людям, у яких з’явилася надія. Цинізм влади не має меж. Уже третій тиждень влада не може розв’язати такого важливого для міста, а водночас простого для влади питання. Адже мова лише про виділення приміщення для безпритульних, для тих, хто цього найбільше потребує. Натомість замість його розв’язувати, чиновники викручуються, затягують час, вигадують усілякі відмовки. Причому відбувається це під тиском громадськості, під контролем ЗМІ та в передвиборний період”.

У свою чергу, представники міської ради наголошують, що іншого приміщення немає. Так само, як і достатніх коштів для забезпечення такого закладу. Зважаючи на те, що для притулку необхідний новий одноповерховий будинок із двома залами, приміщенням для дезінфекції та душем, влада залишилася безпорадною у вирішенні цього питання. Громадським організаціям заборонено вкладати кошти в будівництво, тож вони закликають львів’ян посприяти створенню притулку для знедолених. Звісно, проблему можна було б усунути разом із наметами, однак навряд чи забути, особливо напередодні виборів.

Богдан Юрочко