У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фонд «Варнава» повертає надію безпритульним

Фонд «Варнава» повертає надію безпритульним

14.08.2006, [12:25] // Благодійність //

КИЇВ — 2006 рік проголошений в Україні роком дитини. Це знайшло своє відображення в засобах масової інформації, у проведенні різних заходів для дітей на державному рівні. МБФ «Варнава», що існує в Києві з 1993 р., підійшов до вирішення проблеми дитячої безпритульності серйозно і конструктивно. Про це 11 серпня повідомив сайт «Новини християнського світу».

«Дитяча душа – дуже чуттєвий індикатор морального, соціального й економічного стану будь-якого суспільства, у тому числі й нашого. Сьогодні тисячі дітей щоночі несуть свій біль у підвали і люки, де проходить їхнє життя, – говорить Валерій Решетинський, президент фонду, – Під нашими ногами, у каналізаційних люках, підвалах, на горищах проживає ціла кримінальна республіка. В основному це не фізичні сироти. Це діти, викинуті на вулицю. Це справді соціальна хвороба».

Відкриття притулку не вирішувало проблеми (у той час діти могли перебувати у притулку тільки 30 діб, потім термін збільшився до 90 діб, але це теж мало що змінювало). Інших же типів дитячих установ, які могли б допомогти безпритульним дітям, забравши їх з вулиці, не було, — повідомила Християнському магапорталу InVictory Ірина Матвієнко, студія "VitaGraf".

Пройшовши через багато труднощів, фонд «Варнава» відкрив приватний дитячий соціально-реабілітаційний центр «Дитяча надія». В Україні установа такого типу організована вперше. Дітей у центр приводили кримінальна міліція, служба у справах неповнолітніх, волонтери, які проводили роботу з дітьми на вулиці. Нерідкими були випадки, коли діти приходили самі.

В основному це були діти, батьки яких залишили їх з різних причин, наприклад, перебували у в'язниці або зловживали алкоголем, наркотиками. Діти, які були піддані фізичному, психічному насильству, або просто схильні до того, щоб тікати з дому. Здебільшого це були педагогічно запущені діти з виснаженою нервовою системою. Вони не знали і не вміли елементарного, не мали навичок самообслуговування. Діти різного віку, з різними розумовими здібностями і можливостями вимагали до себе індивідуального підходу.

На допомогу «Дитячій надії» прийшли вчені. Інститут педагогіки Академії педагогічних наук України на базі дитячого центру заснував школу-лабораторію для знаходження нових шляхів роботи з такими дітьми. Так розпочався п'ятирічний експеримент.

Центр «Дитяча надія» визначили як інноваційну дитячу освітню установу приватної форми власності для дитят-сиріт і тих, хто залишився без опікунів. У результаті експерименту була підтверджена необхідність існування такої установи, де забезпечується комплексна соціальна реабілітація, виховання в національних, християнських і демократичних традиціях, надаються освітні послуги в школі. Була створена для цього і необхідна нормативна база.

Християнська етика, індивідуальні програми навчання і виховання, самовіддана праця вихователів і педагогів дитячого центру дозволили побачити корінні зміни в дітях. За три роки діти освоювали програму семи класів і продовжували навчання у загальноосвітній школі. У них мінявся характер, поведінка, ставлення до навчання, до друзів, до усього.

На сьогоднішній день експеримент завершився, підведені підсумки. Результати вразили досвідчених педагогів.

«Досягнуті результати з реабілітації безпритульних дітей можна пояснити плідним співробітництвом нашого суспільства в особі держави, педагогічної служби, адміністративної служби з християнською ідеєю. Я вважаю, що така співпраця потрібна й в інших проблемах, що існують у нашому суспільстві, тому що це дасть позитивні результати», –заявив Валерій Решетинський, президент МБВ «Варнава