У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Книжкова палата України – це наукова неприбуткова установа у сфері видавничої справи та інформаційної діяльності, заснована на загальн одержавній власності і підпорядкована Державному комітету телебачення і радіомовлення України, яка керується у своїй дія

Книжкова палата України – це наукова неприбуткова установа у сфері видавничої справи та інформаційної діяльності, заснована на загальнодержавній власності і підпорядкована Державному комітету телебачення і радіомовлення України, яка керується у своїй діяльності законодавчими та нормативними актами України, наказами Державного комітету телебачення і радіомовлення України та Статутом.

Книжкова палата України є Національним агентством України Міжнародної стандартної нумерації книг (ISBN) та Міжнародної стандартної нумерації нотних видань (ISMN).

Книжкова палата України створена з метою забезпечення інтересів держави у нарощенні інтелектуального та інформаційного потенціалу, сприяння розвитку національної культури, науки, освіти, книговидавничої та бібліографічної справи; повного статистичного обліку, комплектування й зберігання всієї друкованої продукції – документальної пам’яті України; проведення наукознавчих, книгознавчих та бібліографічних досліджень; створення автоматизованої інформаційно-бібліографічної мережі України, баз даних бібліографічної й реферативної інформації; видання бібліографічних покажчиків, реферативних журналів й науково-аналітичних оглядів.

Наукова діяльність—

бібліографічна реєстрація видань України, систематизація, індексація документів, створення інформаційного ресурсу поточної та ретроспективної бібліографії;—

статистичний облік видань України, формування відомостей, що характеризують динаміку та тенденції у видавничій справі;

Ї комплектування й зберігання недоторканого фонду Державного архіву друку, що нараховує понад 13 млн. одиниць зберігання, починаючи з 1917 року;—   

розроблення та обґрунтування короткострокових і довгострокових прогнозів розвитку видавничої та бібліографічної справи; розроблення організаційних і методичних принципів державної бібліографії; —   

актуалізація і оптимізація Універсальної десяткової класифікації українською мовою й адаптування до інформаційних потреб України;—   

створення стандартів у галузі видавничої й бібліотечної справи; —   

вивчення книжкового ринку, його регіональних особливостей, впровадження міжнародної стандартної нумерації видань;—

створення і введення довідково-пошукового апарату, ведення системи каталогів, —

формування баз даних довідкової інформації, впровадження нових інформаційних технологій.  

Історія

24 січня 1919 року головою Ради Народних Міністрів УНР В.Винниченком за поданням Міністра Народної Осві-ти проф. І.Огієнка ухвалено Закон про утворення Головної Книжної Палати в м. Києві.

1920 року в Харкові при Всеукраїнському державному видавництві засновано Бібліографічний відділ.

3 серпня 1921 року НКО УСРР затвердив тимчасове положення про Центральний бібліографічний відділ Всеукраїнського державного видавництва.

27 червня 1922 року постановою Ради Народних Комісарів УСРР організовано Українську книжкову палату в Харкові при Державному видавництві УСРР.

1 серпня 1934 року постановою ВУЦВК і Ради Народних Комісарів УСРР Українська книжкова палата отримує права і назву Державного бібліографічного інституту.

27 червня 1938 року постановою ВУЦВК УРСР Державний бібліографічний інститут перейменовано в Книжкову палату УРСР.

23 червня 1972 року за заслуги в розвитку науки й культури Книжкову палату УРСР нагороджено Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

23 січня 1974 року постановою Ради Міністрів УРСР Книжковій палаті України присвоєно ім’я Івана Федорова.

25 серпня 1989 року в зв’язку з закінченням будівництва комплексу Книжкової палати УРСР у м. Києві наказом Державного комітету УРСР у справах видавництв, по-ліграфії і книжкової торгівлі на базі видавництва "Реклама", Книжкової палати УРСР та її друкарського цеху створено Республіканське бібліографічно-видавниче об’єднання "Книжкова палата УРСР  ім. Івана Федорова".

25 лютого 1992 року наказом Державного комітету України по пре-сі РБВО "Книжкова палата УРСР ім. Івана Федорова" перейменована в Національне науково-виробниче об’єднання "Книжкова палата України".

25 березня 1996 року наказом Міністерства України у справах преси та інформації об’єднання реорганізовано в державну науково-культурну установу "Книжкова палата України".

5 червня 1997 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про видавничу справу", в якому статтею 27 визначено функції Книжкової палати України.

10 грудня 2003 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України Книжковій палаті надано статус державної наукової установи.

Книжкова палата України розпочинає розроблення концепції проекту "Автоматизована система централізованого обслуговування бібліотек України електронною державною бібліографією" (АС "Елдербі").

Проект є подальшим розвитком проекту "Централізована каталогізація" і передбачає надання бібліотекам повного бібліографічного опису видань України в електронному вигляді у міжнародних комунікативних форматах, сумісних з програмним забезпеченням автоматизованих інформаційно-бібліотечних систем (АІБС), використовуваних бібліотеками.

Метою проекту є універсалізація та підвищення наукового рівня бібліографічного опису в каталогах (як електронних, так і карткових) бібліотек України, уникнення дублювання процесів бібліографічної реєстрації та систематизації видань кожною бібліотекою.

У перспективі передбачається створити зведений електронний каталог бібліотек України з ідентифікатором місцезнаходження кожного видання та об'єднати бібліотеки в національну інформаційно-бібліотечну мережу.

Першим етапом роботи над проектом є збирання інформації про АІБС, у яких працюють бібліотеки, та визначення форматів обміну бібліографічною інформацією, необхідних для імпорту записів до АІБС.

Виходячи з вищезазначеного, звертаємося до бібліотек з проханням заповнити , вказавши об'єктивні відомості про електронні каталоги, бази даних й АІБС та надіслати її до Книжкової палати України на ім'я керівника проекту — заступника директора з наукової роботи , тел. (044) 292-01-84, 292-64-73, поштою на адресу: 02660, Україна, м. Київ, просп. Ю. Гагаріна, 27 або електронною поштою на адресу: (тема повідомлення — Проект "Елдербі").

Самоцінність цієї колоритної наукової структури України визначається дуже просто: збереження і збільшення нагромаджених людством знань, їх поширення у просторі й часі. Орієнтир діяльності — інформаційні потреби кожного окремо взятого індивідуума. Мета — збільшення інтелектуального та інформаційного потенціалу нації, збереження національної бібліографії, централізована каталогізація видань. Таким є «нестандартний» бік життєдіяльності Книжкової палати України ім. Івана Федорова — тієї самої наукової установи, з ім’ям якої пов’язані хрусткі цифри статистики на газетних шпальтах і «розуміння» українського книговидавця.

Історія нашої Книжкової палати нерозривно пов’язана з історією розвитку видавничої справи та бібліографії України. Можливо, саме тому, пильніше


Сторінки: 1 2 3