У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

“Розміщення продуктивних сил Чехії”


План

Вступ

1. Економіко-географічне і політико-географічне положення чехії

2. Природні умови і природні ресурси чехії

3. Населення чеської республіки

4. Загальна характеристика народного господарства чехії

5. Зовнішньоекономічні зв'язки чеської республіки

Використана література

Вступ

Чеська Республіка розташована в центрі Європи на порівняно невеликій території – близько 79 тис.кв.км. і є однією з розвинутих, індустріальних країн світу. Чехія має загальні границі з Німеччиною, Словаччиною, Австрією і Польщею. Чисельність населення Чеської Республіки - 10,3 млн. чоловік. Офіційна мова – чеська.

Столиця держави – місто Прага. Найбільш великі міста Чехії – Брно, Острава, Пльзен, Усті-Над-Лабем, Градец Кралове.

Чехію часто називають серцем європейського континенту. Мандрівникам між Пльзенем і Хебом з гордістю показують гранітний обеліск із написом "Центр Європи". Країна немов створена для туризму. У Чехії нараховується 2500 стародавніх замків і містечок. Немає, здається такого архітектурного стилю, що не був би представлений у Чехії - романський, готичний, ренесанс, чеське бароко.

Дослідження розміщення продуктивних сил Чехії є досить цікавим і повчальним для перенесення окремих принципів і положень на вітчизняну – українську – дійсність.

1. Економіко-географічне і політико-географічне положення Чехії

Історично знаходячись на перетині численних торгово-економічних шляхів, у середині "європейського будинку", володіючи високим ступенем територіальної контактності (більш половини європейських держав є для Чехії найближчими сусідами) Чеська Республіка має великі можливості для переносу на свій ґрунт передових досягнень науки і техніки, культури виробництва, прогресивних форм організації праці, методів підготовки кваліфікованих кадрів.

Це дозволило країні ще до другої світової війни міцно ввійти в першу десятку індустріально розвинутих країн світу, досягти досить високого життєвого рівня населення.

Чехія розташована на Богемському плато, яке простягнулося через усю країну із заходу на схід. Західна частина країни з трьох сторін обрамлена гребенями гір, що огинають Чеський масив. У Північній Моравії знаходиться гірська група Бескид. Мальовнича, не дуже висока Чешсько-Моравська височина відокремлює Чехію від Моравії.

Чеський масив – сильно зруйновані средневисотні гори, складені в основному твердими кристалічними породами. Їхні підняті краї, що майже збігаються з державним кордоном країни, лише в окремих місцях перевищують 1000 метрів: на північному сході – це Йызерські гори і Крконоше, на північно-заході – Крушніе гори, на південно-заході – Чеський ліс і Шумава. На сході і південно-сході Чеський масив обмежений невисокою (до 800 метрів) горбкуватою Чешсько-Моравською височиною, що відрізняється родючими ґрунтами.

Йізерські гори – це великий гірський масив висотою до 1100 метрів. Великі високостовбурні ліси, кришталево чисті струмки з піщаним дном, торфовища з невеликими озерцями і достаток дичини – усе це характерно для описуваного району.

У Південній Чехії простирається Шумава – широкий пояс невисоких гір з мальовничими льодовиковими озерами. Гори в основному складені гнейсами і гранітами. У долинах багато торф'яних боліт, де беруть початок численні струмки і річки, зокрема ріка Влтава. У лісах, що покриває схили Шумави, переважає ялина і ялиця. Вони багаті звіром, дичиною і лісовими ягодами, зокрема чорницею і лісовою ягодою, які йдуть навіть на експорт. У гірських районах одним з головних занять населення здавна були заготівля і сплав лісу. На базі значних запасів деревини на Шумаві склалася деревообробна промисловість, а також велике паперове виробництво.

Чехія – країна, що знаходиться усередині європейського континенту. Таке економіко-географічне положення держави з однієї сторони дає багато переваг для розвитку взаємовигідного співробітництва із сусідніми країнами, а з іншої сторони має і негативні наслідки тому що країна відрізана від світового океану і не має виходів у жодне з морів.

До 1993 року, коли відбувся поділ Чехословаччини на дві суверенних держави, політика країни і її економічний потенціал були спрямовані на зміцнення соціалістичного табору. Основними партнерами Чехії були соціалістичні країни Східної Європи і Радянський Союз. Після розпаду соціалістичного табору уряд Чехії взяло новий політичний курс і основну ставку зробило на розвиток двосторонніх відносин із країнами Західної Європи і на залучення в країну іноземних інвестицій у чеську економіку (в основному Німеччині, Франції й Італії). Чехія входить до складу багатьох міжнародних організацій – Організації Об'єднаних Націй (ООН), Європейської Ради (ЄС), НАТО.

2. Природні умови і природні ресурси Чехії

Чехія – країна різноманітних і мальовничих ландшафтів. Рівнини тут перемежовуються пагорбами, відкриті простори – лісовими масивами, уся країна немов проткана незліченними нитками рік і річечок. Окраїнні гірські хребти західної частини країни надять своєю дикою красою.

Чеська Республіка має гарні природні умови і природні ресурси як для розвитку сільського господарства і промисловості, так і для розвитку туризму.

Клімат Чехії визначається географічним положенням країни і формується переважно під впливом повітряних мас, що рухаються з Атлантичного океану. Клімат Чехії в загальному помірковано континентальний, з чітко вираженими сезонами року. У силу переваги гірничо-горбкуватого рельєфу велике значення має місцева циркуляція повітря. Рельєф тут впливає на температурний режим і на просторовий розподіл опадів. Оскільки Чехія витягнута по широті, те кліматичні розходження її окремих областей визначаються різницею не між північчю і півднем, а між заходом і сходом.

Середньорічна температура – плюс 8-10 С. Для більшої частини території типова нехолодна зима із середніми температурами самого холодного місяця (січня) від –2 С до –4 С. Зрідка узимку середньодобова температура повітря падає до –20 С, що зв'язано з вторгненнями холодного арктичного повітря. Часті відлиги, особливо на заході країни. Діапазон температурних розходжень улітку більше, тому що сильніше позначається континентальність, що


Сторінки: 1 2 3 4