У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1. Загальна характеристика ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття"

Підприємство будь-якої галузі призначено для випуску продукції з мінімальними витратами виробництва. Розвиток техніки в підприємстві накладає суттєвий відбиток на організацію, планування управління підприємством. Особливість нафтопереробного заводу в тому, що ь процесі виробництва проходить зміна складу, структури і властивостей сировини, яка використовується для випуску широкого асортименту продукції. На заводі, який є акціонерним товариством під назвою ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" переробляють нафту та газовий конденсат, які поступають з різних нафтовидобувних районів як України, так і ближнього зарубіжжя.

Основні виробничі процеси на нафтопереробних заводах мають ряд особливостей, які відрізняють дану галузь промисловості від інших і впливають на форми і методи організації виробництва.

Для нафтопереробних процесів характерне наступне:

виробничі процеси відносяться до апаратурних процесів (так як проходять в закритих апаратах); в основному процеси безперервні, тільки незначна частина їх періодична, але і їх робота організована за безперервним циклом (коксова установка); багато із процесів мають комплексний характер. Із одного виду сировини отримують декілька продуктів, цільових і побічних. Одну і ту ж установку можна використовувати для переробки різних видів сировини (крекінг-установку можна використовувати для переробки нафти, в режимі AT та для переробки мазуту після АВТ і AT). основні види продукції отримують шляхом змішування (різні марки бензину:
А-80, А-92, А-95). . окремі технологічні процеси, також як і процеси в цілому, відрізняються
складністю. Це пов'язано з високими температурами, високими тисками, при яких проходять процеси, високими швидкостями реакцій, необхідністю використання каталізатора (установка риформінг), як ініціатора нормального протікання процесу реакцій. Особливими є вимоги до чистоти сировини. Складність процесів збільшується по мірі зростання вимог до якості продукції або покращення використання сировини;

- для процесів характерний короткий виробничий цикл, час реакції вимірюється
хвилинами, а часто і долями секунди, причому зміна реагуючих мас, їх
динаміка і лабораторний контроль проходять одночасно під час роботи
технологічних установок;

- основні процеси протікають в закритих апаратах, тому предмети праці
віддалені від виконавця. Контроль за ходом виробництва проходить за
показами контрольно-вимірювальних приладів і даних періодичних аналізів
якості продукції і сировини лабораторії;

для виробничих процесів характерна велика потреба в енергії та транспорті; багато процесів відносяться до категорії пожежо-вибухонебезпечних.

Короткий цикл, неперервність процесів, велика потреба в продукції галузі дозволяє організовувати на підприємстві великотоннажне масове, безперервне виробництво. Для нафтопереробних заводів характерна висока потужність як самих заводів, так і окремих технологічних установок. Потужності заводів залежать від багатьох факторів і в першу чергу від потреб району в продукції галузі, ресурсів сировини і палива, а також від розміщення інших нафтопереробних заводів.

Коротка історія підприємства.

Нафтопереробний завод в місті Надвірна засновано в 1897 році

приватною особою. Завод призначався для перегонки нафти місцевих родовищ

(Битків, Пасічна, Космач).

В 1927 році завод переробляв 450 тонн нафти в рік, працював тільки

літом. На заводі працювала кубова установка періодичної дії.

В 1930 році встановлено ще два великих куби з дефлегматорами для

одержання парафінового масла і побудовано парафіновий цех потужністю 40

тонн парафіну за місяць. В 1937 - 1938 pp. завод переробляв 750 тонн нафти за місяць. В 1938 році потужність заводу досягла 1000 тонн за місяць.

В 1940 р., 1945р. та 1949 р. на заводі було встановлено по одному кубу з підігрівачем. В такому виді завод працював до 1954 року. В 1954 - 1955 pp. було проведено реконструкцію. Кубову установку було демонтовано і побудовано атмосферно-трубчату установку потужністю 200 тонн нафти за добу. До 1958 року було доведено потужність заводу до 224 тис. тонн нафти за рік.

В 1961 році була введена в експлуатацію комбінована установка ЕЛОУ-АВТ продуктивністю 600 тис. тонн/рік, бітумна установка продуктивністю 88 тис. тонн/рік. У липні 1963 року введено в експлуатацію парафіновий цех.

У серпні 1964 року введено в експлуатацію установку термічного крекінгу потужністю 450 тис. тонн/рік. У 1967 році введена установка по виробництву електродного коксу продуктивністю 300 тис. тонн/рік, а в 1968 році - цех по виробництву синтетичних жирних кислот.

В 1970 році введено в експлуатацію установку каталітичного риформінгу з виробництва високооктанового бензину продуктивністю 300 тис.тон / рік.

В кінці 1983 року введена в експлуатацію установка ЕЛОУ-АТ-3 з потужністю 1 млн.тонн/рік.

В грудні 1985 року став до ладу комплекс з виробництва низькомолекулярних кислот потужністю 1093 тонн/рік. Максимальна потужність заводу по переробці нафти складала 3,5 млн. тонн/рік. На сьогоднішній рік з врахуванням структурних змін потужність по первинній переробці нафти становить 2,4 млн. тонн за рік.

Бурхливий розвиток нафтопереробної промисловості неможливий без удосконалення і реконструкції обладнання нафтопереробної промисловості. Куби були замінені на ректифікаційні колони, а все інше обладнання піддавалось модернізації. Сучасний завод представляє собою потужне виробництво з сучасним технологічним процесом, що призводить до зростання споживання продуктів нафтопереробної промисловості.

Споживачами продукції нафтопереробних заводів є нафтохімічні комбінати, транспорт, народне господарство та населення.

Однак, ефективне використання наявних виробничих потужностей неможливе без оптимально сформованої технологічної схеми переробки нафти.

1.2 Характеристика технологічної схеми переробки нафти

ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" працює в єдиному народногосподарському комплексі України з переробки нафти. Для переробки сировина поступає з західноукраїнських та східноукраїнських родовищ. Особливі вимоги до нафти - вміст сірки до 0,6%. Російська експортна суміш (нафта і газовий конденсат), яка транспортується трубопроводом "Дружба" (наливний пункт Броди),


Сторінки: 1 2