У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика УМГ «Прикарпаттрансгаз»

Характеристика умов проведення діяльності

Управління магістральних газопроводів (УМГ) «Прикарпаттрансгаз» створене шляхом реорганізації дочірнього підприємства «Прикарпаттрансгаз» акціонерного товариства «Укргазпром». На сьогоднішній день УМГ «Прикарпаттрансгаз» є філією дочірньої компанії (ДК) «Укртрансгаз» Національної акціонерної компанії (НАК) «Нафтогаз України», створеної на виконання Постанови кабінету Міністрів України від 24 липня 1998 року №1173 «Про розмежування функцій з видобування, транспортування, зберігання і реалізації природного газу». Управління діє на основі Положення про філію без права юридичної особи.

Основними напрямками діяльності УМГ «Прикарпаттрансгаз» є: транспортування природного газу та його підземне зберігання.

УМГ «Прикарпаттрансгаз» розташоване в м. Івано-Франківськ. Основний комплекс робіт проводиться у Івано-Франківській області, площа якої складає 13.9 тис.кв.км. Створення УМГ «Прикарпаттрансгаз» саме на території Івано-Франківської області частково було обумовлено її вигідним географічним положенням. Івано-Франківська область розташована на південному заході України на стику двох великих природно-географічних областей – Східно-Європейської рівнини та Українських Карпат. На території області виділяються три природні райони (зони). Це – рівнинне Придністров'я, Передкарпаття та гірські Карпати.

На Івано-Франківщині залягають основні запаси нафти і газу Карпатської нафтогазової провінції. Найбільшим за запасами серед газових родовищ є Богородчанське, а серед нафто-газових – Битків-Бабчинське.

Економіка області має індустріально-аграрний характер, тут сконцентровано понад 300 промислових підприємств, на яких працює 99.6 тисячі чоловік. В області присутні практично всі галузі виробництва, крім видобутку вугілля. Розвинута широка мережа залізничного та автомобільного транспорту.

У територіальному поділі праці область спеціалізується на видобутку нафти і газу, виробництві електроенергії, мінеральних добрив, нафтопродуктів, хімічного обладнання, приладів контролю, трубопровідної арматури, місцевих будівельних матеріалів.

В унікальному поєднанні на Івано-Франківщині різноманітних галузей промисловості головне місце належить паливно-енергетичному комплексу. В останні роки він набув динамічного розвитку, на його частку припадає більше половини обсягів продукції, яка виробляється в області.

Найбільшими підприємствами паливно-енергетичного комплексу області є: Бурштинська ТЕС – єдина потужна електростанція України, яка має технічні можливості і постачає електроенергію на експорт в країни Західної Європи; Долинський газопереробний завод з потужністю переробки газу 792 млн. куб. м. газу на рік і відбензинений газ якого транспортує УМГ «Прикарпаттрансгаз»; НГВУ «Долинанафтогаз» і «Надвірнанафтогаз» основним видом діяльності яких є видобуток нафти і газу, транспортуванням газу з яких займається УМГ «Прикарпаттрансгаз» (газоконденсатні родовища Космач і Розсільна); ВАТ «Прикарпаттяобленерго», яке спеціалізується на передачі електроенергії і є централізованим постачальником електроенергії в тому числі і для УМГ «Прикарпаттрансгаз».

1.2 Техніко-технологічна характеристика виробництва та виконуваних робіт

УМГ «Прикарпаттрансгаз» - багатогалузеве підприємство, головним предметом діяльності якого є транспорт природного газу з Росії, через територію України в країни Східної і Західної Європи, до Молдови, Одеської, Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської областей. Крім цього предметом діяльності підприємства є зберігання газу в підземних сховищах, розвиток підсобного сільського господарства, забезпечення своїх працівників товарами та продуктами харчування, а також інша діяльність, яка не суперечить Положенню про філію на основі якого діє підприємство.

Основним завданням УМГ «Прикарпаттрансгаз» є: безперебійне постачання газу на підприємства, в міста та інші населені пункти згідно господарських договорів; експлуатація та ремонт лінійних споруд, компресорних та газорозподільних станцій магістральних газопроводів; централізоване обслуговування ліній і засобів зв'язку, телемеханіки; покращення техніко-економічних показників; підвищення економічної ефективності обладнання.

До функцій підприємства належать: експлуатація сітки магістральних газопроводів (МГ), компресорних станцій (КС); будівництво нових об'єктів виробничого і культурного призначення; забезпечення природним газом промислових підприємств і побуту Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Вінницької, Тернопільської, Одеської областей; подача газу на експорт в ряд європейських країн.

Оскільки підприємство займається транспортом газу, то доцільно буде виділити деякі особливості газопровідного транспорту: по-перше, газопровідний транспорт є вузькоспеціалізованим – він використовується для переміщення речовини в газоподібному стані і для її переміщення необхідні компресорні станції; по-друге, газопровідний транспорт тісно пов'язаний з джерелами видобутку газу і споживачами і таке явище, як сезонність, має вплив на роботу підприємств цієї галузі; по-третє, не відбувається створення ніяких нових продуктів і діяльність газотранспортних підприємств являється безпосередньо самою продукцією галузі, яка не існує відокремлено від процесу транспортування.

Магістральні газопроводи, газопроводи-перемички та газопроводи-відгалуження до газорозподільних станцій (ГРС), що експлуатуються УМГ «Прикарпаттрансгаз» територіально пролягають в 7-ми областях України і, з одного боку пролягають по рівнинній місцевості південно-західного регіону України, що характеризується значною кількістю протяжних дюкерних переходів через великі водні перешкоди (водосховища, лимани, рр. Дунай та Дністер), а з другого боку по геологічно та геоморфологічно складному рельєфу передгірних та гірських районів Карпат, з абсолютними відмітками до 1600 м над рівнем моря, що характеризується значною кількістю повітряних та балкових переходів, активними ерозійними та зсувними процесами, труднодоступністю окремих дільниць траси. Це в свою чергу впливає на специфіку методів експлуатації лінійної частини магістральних газопроводів, кількість трудових та матеріальних затрат для підтримання газопроводів в технічно справному та безпечному стані. Газопроводи також мають цілий ряд пересічень з транспортними магістралями. Загалом це 138 пересічень з залізницями, 105 пересічень з автомобільними дорогами І-ї і ІІ-ї категорій та 466 пересічень через решту автомобільних доріг. Обслуговування газотранспортної системи здійснюють п'ять лінійно-виробничих управлінь магістральних газопроводів, які забезпечують безпечну та ефективну експлуатацію 4996,28 км газопроводів, крім того 78,59 км газопроводу АІ-ІІ (який не числиться на балансі УМГ "Прикарпаттрансгаз"), а також 195 ГРС, з яких дві (ГРС Шустов та ГРС Теплодар) знаходяться на балансі споживача.

Станом на 01.01.07р. на балансі підприємства знаходиться 27 магістральних газопроводи, які за їх функціональним застосуванням можна розподілити на наступні групи :

Магістральні
Сторінки: 1 2 3 4 5 6