У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Виробнича програма і основні показники.

Рівень різноманітності продукції, що виготовляється окремими підприємствами, визначається за допомогою показників її номенклатури та асортименту. Товарна номенклатура – це систематизований перелік усіх асортиментних груп і товарних одиниць, що пропонуються виробником для реалізації. Основними показниками номенклатури продукції окремого підприємства є його ширина, насиченість, глибина і гармонічність. Показник ширини дає чисельну оцінку різноманітності продукції фірми. Він свідчить скільки окремих за призначенням або іншими властивостями видів продукції виготовляє підприємство. Насиченість номенклатури дає змогу визначити загальну кількість товарів, що її складають. Кількість пропонувань кожного із окремих видів продукції визначає глибину номенклатури продукції підприємства. Рівень подібності товарів різних асортиментних груп за призначенням, технологією виготовлення, організацією оборот у оцінюється показником гармонічності. Основні показники номенклатури дають кількісну оцінку можливостям підприємства адаптуватися до мінливих та неконтрольованих факторів ринку. Глибшу якісну оцінку товарного пропонування можна отримати, вивчаючи асортимент продукції підприємства. Під товарним асортиментом здебільшого розуміють набір (підбір) однойменної продукції (послуг), конкретизований назвами, видами, ґатунками, розмірами, артикулами. Така група товарів тісно пов’язана подібністю функціонально корисних властивостей, особливостей виготовлення, обороту і споживання в рамках однакового діапазону цін. Між товарною номенклатурою і асортиментом має місце зв'язок цілого і часткового. Водночас, номенклатура характеризує виробничу діяльність на вищому організаційному рівні, ніж асортимент . Тому для кількісної характеристики товарного асортименту використовується система розглянутих вище показників. Найчастіше показники глибини і ширини товарного асортименту беруть до уваги коли приймають рішення щодо збільшення випуску окремих найменувань або видів продукції, а також для оцінки насиченості асортименту в цілому. Такі рішення виробники приймають, виходячи із обставин, що склалися, а також керуючись певним різновидом стратегії маркетингу, відповідно до якої широкий асортимент уможливлює так само широку диверсифікацію пропонування.

План обсягу виробництва і реалізації продукції (виробнича програма підприємства) – це розгорнута програма з виробництва і поставок продукції у номенклатурі, асортименті, певної якості і у встановлені терміни згідно з договорами поставок. Виробнича програма є важливим розділом плану підприємства, на основі якого проводиться планування потреби матеріально-технічних, трудових, енергетичних ресурсів, розраховується собівартість, прибуток та інші фінансові показники.

При формуванні виробничої програми підприємства виділяють декілька груп продукції:

продукція за державним контрактом (замовленням);

продукція, визначена на основі ринкового попиту, за замовленнями споживачів, торговельних організацій;

продукція, випущена з власної ініціативи підприємства для продажу на ринку;

продукція, яка використовується для внутрішніх потреб у плановому періоді.

В основу планування виробничої програми покладена система показників обсягу виробництва, яка включає натуральні, вартісні та трудові вимірники.

Планування обсягу виробництва в натуральному вираженні (в штуках, тоннах, метрах, кіловат-годинах тощо) проводиться через такі показники як номенклатура та асортимент.

Номенклатура – це перелік груп продукції.

Асортимент – це різновиди виробів у межах даної номенклатурної групи, що відрізняються між собою параметрами, зовнішнім оформленням, призначенням та іншими характеристиками.

При аналізі виконання підприємством плану з номенклатури й асортименту дається кількісна оцінка виконання плану шляхом обчислення фактичного випуску продукції в межах встановленого плану і порівняння його з плановими показниками.

Значення натуральних показників виробничої програми в умовах ринку зростає, оскільки саме вони дають можливість оцінити ступінь задоволення потреб споживачів у певних товарах і врахувати якісні характеристики товарів.

Натуральні одиниці обчислення обсягу виробництва продукції не дозволяють зіставити обсяги різнорідної продукції. Тому порівняння виробничої програми за натуральними показниками застосовують тільки в галузях і на підприємствах, що випускають однотипну продукцію.

Крім номенклатури й асортименту, важливим натуральним показником обсягу виробництва є якість продукції.

Якістю продукції називається сукупність властивостей або характеристик продукції, що зумовлюють її здатність задовольняти конкретні особисті та виробничі потреби відповідно до свого призначення.

Якість продукції вимірюється системою показників: надійності, довговічності, технологічності, ремонтоздатності, стандартизації, уніфікації, безпечності, екологічності, економічності.

Незважаючи на те, що за останні роки вітчизняні підприємства та фірми приділяють якості продукції менше уваги, підтримання постійної високої якості продукції є основою конкурентоспроможності підприємств як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, найважливішою передумовою попиту на цю продукцію.

Планування обсягу виробництва у вартісному вираженні проводиться через такі показники як товарна, валова, реалізована, чиста продукція, валовий і внутрішній оборот.

До обсягу товарної продукції підприємства включають:

готову продукцію, прийняту відділом технічного контролю і здану на склад готової продукції;

запасні частини для продажу;

капітальний ремонт обладнання свого підприємства;

нестандартне технологічне обладнання як для потреб самого виробника, так і для реалізації;

частину продукції допоміжного виробництва, що реалізується іншим споживачам (продукція інструментального господарства, енергія тощо);

інші роботи і послуги виробничого характеру, призначені для реалізації іншим споживачам.

Роботи і послуги невиробничого характеру не включаються у товарну продукцію (наприклад, капітальний ремонт будівель, послуги транспорту підприємства та ін.).

До готової продукції відноситься продукція, прийнята відділом технічного контролю (тобто така, що відповідає стандартам, технічним умовам та вимогам щодо якості), виробництво якої повністю завершене на даному підприємстві і яка здана на склад готової продукції.

Товарна продукція планується в порівняльних і діючих (незмінних) цінах. Розрахунок товарної продукції в діючих цінах необхідний для визначення обсягу продажу, у незмінних – для розрахування динаміки обсягів виробництва та інших показників (наприклад, продуктивності праці).

Обсяг товарної продукції (ТП) визначається за формулою:

, (1.1)

де К – кількість продукції і-го виду в натуральних одиницях (шт., м, т, кВт-год);

Ц – гуртова ціна підприємства за одиницю продукції і-го виду (тобто гуртова (оптова) ціна без податку на додану вартість (ПДВ) та акцизного збору), грн.;n – кількість видів продукції; – вартість робіт і послуг на сторону, грн.

До валової продукції (ВП) включають усю продукцію у


Сторінки: 1 2