У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Іграшки.
8



Іграшки

Іграшки.

Іграшки і ігри – це особливий вид товарів, які призначені для виховання дітей. Вони допомагають дитині розвиватись, як фізично так і духовно. Іграшки знайомлять її з навколишнім середовищем, привчають до праці, дає уявлення про майбутнє, знайомлять з кольорами, звуками.

Гра готує дитину до наступної сходинки в житті і якою дитина буде в грі, такою і буде в житті. Головним в іграшці – її ігрові якості. Дитина більше любить ту іграшку, яка ліпше виконує її думки. Світ іграшок різноманітний, кожна іграшка має свою ціль. Є іграшки, які розвивають слух, зір, рухи. До таких іграшок відносяться: кільця, кубики, піраміди, шарики, кулі, цифри на картонах, доміно з картинками і лото. Інші – розвивають дитину фізично, до таких іграшок відносяться: м’ячі, обручі, скакалки і ін.

Любов до музики у дітей проявляється через іграшки музичні. Такими іграшками є: балалайки, сопілки і ін.

Дитячий вік ділять на три періоди: ясельний, дошкільний і шкільний.

В ясельному віці кількість іграшок невелика. Вони мають просту форму – форму шарика або круга. Це світлозафарбовані погремушкі, кулі, шаріки.

У дітей шкільного віку (3-7 роки) ігри стають більш різноманітними. Діти проявляють більшу фантазію, уяву про світ.

Дітям молодшого дошкільного віку (3-4 роки) рекомендують ляльки, лялькові меблі, ведмедики, зайці, машини, мозаїку, музикальні іграшки і ін.

У дітей середнього дошкільного віку (4-5 роки) підвищується рухливість і вони хочуть гратись такими іграшками, як м’ячі, скакалки і ін.

Ігри дітей старшого шкільного віку (5-6 роки) більш організовані і довші. Для дітей цього віку рекомендують ляльки різних розмірів, меблі, кухонний посуд.

Для дітей підготовчого шкільного віку (6-7) важливе значення мають іграшки, які готовлять до школи (набори букв, цифр, палички і ін.).

Ігри дітей шкільного віку (7-17) більш серйозні.

Діти молодшого шкільного віку (7-9) спочатку граються тими ж іграшками, але їм потрібні нові іграшки, які б допомагали їм у навчанні.

Дітям шкільного середнього (10-14) і старшого (14-17) віку потрібні такі іграшки: радіо конструктори, набори з фізики і хімії, авіаконструктори, різні технічні іграшки.

Класифікація і асортимент.

1) Іграшки, які розвивають перші рухи і сприймання – це самі перші іграшки в житті дитини. Це погремушкі, м’ячі, різні піраміди, кольорові кубики.

2) Іграшки, які допомагають фізично розвиватись: обручі, скакалки, велосипеди, пістолети, санки і ін.

3) Іграшки, які знайомлять з навколишнім середовищем: ляльки, фігури людей, тварин, рослин, іграшки машин.

4) Іграшки, які знайомлять дітей з трудовим процесом: граблі, лопати, набори столярних інструментів.

5) До іграшок які розвивають музичний і художній інтерес відносять: балалайки, піаніно, альбоми, олівці, пластилін, і ін.

6) Іграшки-забави – це смішні фігури тварин, казкові персонажі.

Іграшки із пластмаси.

Використання пластмаси для виготовлення іграшок з кожним роком збільшується і становить вище 30% всього виготовлення іграшок.

Пластмаси зручні в переробці із них можна виготовляти різні по формі і кольорі, дешеві іграшки. Вони не псуються від вологи, вони не горять і мають хороші гігієнічні властивості.

Пластмаса збільшує ігрову можливість і тому в них можна насипати пісок, наливати воду, різні іграшки можна пускати у воду і вони не будуть тонути.

Для виготовлення іграшок використовують такі пластмаси: поліетилен, полістирол, полівінілхлорид. В меншій кількості використовують капрон, карболіт і інші пластмаси. За останні десять років збільшився асортимент іграшок з пластмаси. Кожна пластмасова маса має особливість, яка впливає на зовнішній вид.

Іграшка із поліетилену. Одним із найпоширеніших пластмас є поліетилен. Він легко піддається переробці. Іграшки із поліетилену не б’ються, не гнуться і мають злегка шорохувату матову поверхню. Із поліетилену виготовляють слідуючи види іграшок:

- транспортні – машини, катери, пароходи і ін.

- сільськогосподарські – трактори, сіялки, причепи і ін.

- машини спец. призначення – пожежні, “швидка допомога”, кінь-скакалка, лялька, лялька яка відтворює вигляд людини різного віку, професії, національності.

- іграшки для гри з лялькою – різні меблі, кухонний посуд, пральна машина, казкові персонажі, різні звірі.

Металеві іграшки.

В зв’язку з тим, що збільшується виробництво іграшок із пластмаси, виробництво - з металу зменшується. Ці іграшки виготовляються із листової сталі, білої і чорної жесті, і кольорових металів.

Штамповані іграшки збирають з різних сплавів і металу методом лиття в форми.

Металеві іграшки покривають масляними і емалевими фарбами і лаками.

Металеві іграшки випускають для дітей різного віку. Більшу групу займають іграшки, які допомагають дітям фізично розвиватись: велосипеди, сани, самокати, педальні автомобілі.

До предметів побутового призначення відносять: пральні машини, холодильники, сервізи, лялькові магазини, і ін.

В асортимент іграшок, які знайомлять дітей з навколишнім середовищем відносять: машини, автобуси, тролейбуси, вагони, літаки, вертольоти, кораблі.

Найбільший інтерес у дітей викликають механічні, електромеханічні і електричні іграшки, тому що їх випускають у великій кількості.

Резинові іграшки.

Резинові іграшки виготовляють із натурального або синтетичного каучуку. По способу виготовлення їх ділять на формові, надувні, монолітні і макані.

Формові іграшки виготовляють з допомогою прес-форм. Спочатку із заготовки резини вирізають дві половини іграшки а потім їх склеюють, закапавши в середину декілька капель води. Методом формування виготовляють фігурки людей, тварин, птахи, риби, м’ячі.

Надувні іграшки відносять також до формових. Вони мають в спеціальному місці отвір, через який її надумають. Поверхню іграшок розфарбовують. Асортимент – птахи, риби, черепахи, і ін.

Макані – це іграшки невеликих розмірів: свині, кози, кури, качки, і ін.

Пресовані іграшки пресуються із товстих пластин резинової суміші. Асортимент: риби, крокодили, черепахи.

Іграшки з тканини.

Одним з найбільш любимих дитячих іграшок є м’яконабивні іграшки – ляльки і звірі. Матеріалом для їх виготовлення є: байка, бархат, вельвет, бобрик, штучний


Сторінки: 1 2