У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





«Надзвичайна ситуація» на «Карпатнафтохім» ліквідована

«Надзвичайна ситуація» на «Карпатнафтохім» ліквідована.

З 04 по 10 грудня 2006 року в Івано-Франківській області проходила комплексна перевірка МНС України з питань реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту населення. Основними питаннями роботи комісії, як зазначив в ході розширеної наради при першому заступнику голови облдержадміністрації Андрієві Романчуку голова комісії заступник начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки МНС України полковник внутрішньої служби Андрій Мацків є стан функціонування територіальної підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, запобігання надзвичайним ситуаціям, готовність органів управління та сил реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру , стан пожежної безпеки установ, організацій та підприємств області . Голова комісії також наголосив на важливості проблеми забезпечення пожежної та техногенної безпеки , зокрема на Івано-Франківщині. Перевіркою було охоплено органи управління з питань надзвичайних ситуацій області, міст Івано-Франківська, Калуша, Богородчанського, Долинського, Коломийського та Надвірнянського районів.

В ході роботи комісії МНС України під керівництвом заступника начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки МНС України полковника внутрішньої служби Андрія Мацківа пройшли командно-штабні навчання на базі одного з об’єктів нафтохімічної промисловості «Карпатнафтохім». За задумом навчань в результаті зіткнення потяга із пасажирським автобусом, три цистерни зійшло з рейок, пройшла розгерметизація залізнодорожньої цистерни з хлором, на 10-ій колії утворилась хлорна хмара, яка розповсюджується в напрямку залізничної станції Кропивник, проходить витік первинного бензину із залізнодорожньої цистерни з послідуючим загоранням, в автобусі знаходяться потерпілі. Виникла реальна загроза викиду в атмосферу 20 кг зрідженого хлору та можливого вибуху цистерни з пальним. Локомотивна бригада поїзда подає сигнал «хімічна тривога». На місце аварії негайно виїжджають всі спецслужби. Медики надають допомогу потерпілим на місці аварії. За вказівкою першого керівника гасіння пожежі терміново збирається об’єктовий штаб по ліквідації аварії, залучаються працівники газорятувальної служби, відділення СВАРЗ. Особовий склад пожежної частини проводить бойове розгортання. Пожежники створюють водяну завісу зі сторони станції Кропивник та прокладають магістральні лінії з розгалуженням до цистерни з бензином. За допомогою подачі ствола «А» цистерна охолоджується і газорятувальники накладають бандаж на цистерну з хлором. В ході наступного етапу ліквідації аварії пожежники створили так звану «пінну атаку» на розлите паливо щоб ліквідувати пожежу. Відділення СВАРЗ за допомогою аварійно-рятувального обладнання проводять вивільнення потерпілих з авто та виносять їх у небезпечну зону для надання медичної допомоги. Далі керівник гасіння пожежі спрямовує всі сили і засоби на запобігання повторного викиду хлору . Аварія ліквідована, викид хлору призупинено, пожежу погашено.
Загалом у ліквідації умовної надзвичайної ситуації було задіяно сили і засоби об’єктових державних пожежних частин, додатково залучалися підрозділи Калуського зведеного загону та спеціальні служби об’єкту «Карпатнафтохім».
Підводячи підсумки проведених командно-штабних навчань фахівці МНС підкреслюють, що такого роду заняття вкотре підтвердили загальновідому істину – практика роботи рятувальників сві¬д¬чить, що їхній успіх залежить як від тео¬ретичних знань пожежно-рятувальної справи, так і від наявності практичних навиків гасіння пожеж та лік¬відації на¬слідків будь-яких надзвичайних ситуацій з використання пожежно-рятувальної техніки. Цей «іспит» на майстерність та оперативність прикарпатські рятувальники склали і його досвід неоціненний, бо в реальних бойових умовах визначатиметься врятованими людськими життями та збереженням чистого довкілля.
За словами заступника голови Івано-Франківської ОДА Богдана Боровича, прикарпатські рятувальники продемонстрували практичну реальну готовність до дій за призначенням при виникненні надзвичайних ситуацій різного характеру. І можемо сказати людям, що дане небезпечне виробництво хімічної продукції має достатньо елементів захисту, також була відпрацьована взаємодія всіх відповідних служб, тобто ми були свідками того, що рятувальники і техніка готові до дій щодо захисту населення.
Начальник Головного управління МНС України в Івано-Франківській області генерал-майор служби цивільного захисту Василь Яремчук зазначив, що в ході проведених планових навчань обласних та об’єктових служб Івано-Франківської підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на техногенно небезпечному об’єкті була відпрацьована взаємодія всіх служб, вивчена можливість вдосконалення цього напрямку роботи.