У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Одяг виник ще на ранніх стадіях розвитку людського суспільства

Письмова

випускна кваліфікаційна робота

на тему:

“Розробка та виготовлення жіночого костюма”.

Зміст

Вибір та обґрунтування моделі.

Вибір матеріалів та режимів їх обробки.

розрахунок та побудова конструкції.

Розкладка лекал.

Економічна частина.

Література

Розділ №1.

Вибір та обґрунтування моделі

Одяг виник ще на ранніх стадіях розвитку людського суспільства. Стародавня людина використовувала одяг як «маленьке житло», тобто як захисток від негоди, а також як захист від сил природи, причин виникнення яких на той час ще ніхто не знав. Для одягу зазвичай застосовують ті матеріали, які знаходились “під рукою”. Перший одяг людина виготовляла зі шкур тварин.

Розвиток одягу, його історичні зміни пов’язані з модою і стилями, що виникає на основі соціально-економічного розвитку суспільства, виявляє його культуру, становлення до навколишнього світу. Сучасні модельєри, як ніколи, прагнуть оживити моду, як ніколи минулих років. Проте це не означає сліпого копіювання старого, а, навпаки, передбачає нові варіанти, нові елементи.

Слово “стиль” – від грецького stylus – паличка – структурна єдність обраної системи і прийомів художнього вираження. У стилі завжди відбуваються короткочасні зміни, які прийнято називати модою.

Слово “мода” у перекладі з французької означає “міра, образ”, роль у розвитку формування різних видів одягу.

Є такі види стилів: історичний та старогрецький костюм, бароко, рококо, класицизм, ампір, романтизм, сучасний стиль, класичний костюм, ретро, спортивний, морський, матроський, джинсовий, романтичний, фольклорний, “кантрі” та авангард.

Сучасна мода допускає поєднання усіх вище вказаних стилів. За умови правильного стильового вирішення одяг, створений за такими принципами, гармонійним поєднанням кольорів і різноманітністю оздоблення.

Вважають, що мода зародилась у ХІІ-ХІІІ ст. Центром моди був і залишається Париж.

Кожна епоха має свій стиль, форму та традиційний вигляд костюму. Історичний розвиток костюму обумовлюється, з однієї сторони, загальним стилем епохи, а з другої – модою.

Чимало зробила для розвитку мистецтва костюму ХХ ст. Габріель Шанель – видатний художник-модельєр. Головним принципом творчості якої стало спрощення форми одягу. Її повсякденні костюми відрізнялися не лише професійною майстерністю, а й точністю пропорцій, зручністю форми, художнього смаку, простотою і чіткістю ліній. Костюм Шанель підкреслював елегантністю і декоративність.

Кожна річ має виконувати свою функцію, тому і одяг не є винятком. Функція одягу є характеристика, яка у повному обсязі розкриває властивості виробу під час його застосування залежно від його призначення та вихідних умов проектування. Тобто, функція одягу це службова роль, яка виконується одягом у співвідношенні з її призначенням. Функції костюма складались історично. Спосіб життя суспільства відображається на характері застосування одягу.

Функції костюма складались відповідно розвитку історії суспільства. На перших ступенях розвитку людського суспільства одяг, насамперед, виконував функцію захисту людини від несприятливих умов природи клімату.

Сучасний костюм людини багатофункціональний. Залежно від умов застосування та призначення одягу можна визначити різноманітні функції, які він виконує у той чи інший час.

Художні проектування виробу завжди розпочинається у творчого процесу створення моделі. У цьому процесі важливими є джерела художньої ідеї, фантазії, емоційне сприйняття модельєром гармонії природи, суспільства і культурного життя, матеріальної та духовної скарбниці минулого.

Сучасний одяг це індивідуальний предмет споживання людини та продукт масового промислового виробництва водночас. Якість виробу складається із сукупності властивостей.

Зараз коли вже все відкрито й випробувано, мода все частіше повертається в минуле, проте, додаються нові модні аксесуари та елементи. Завданням молодого покоління є внесення свіжих ідей у класику світової моди.

Основні тенденції в моді 2005 року.

Хіт сезону 70-х років минулого століття – “стара” потерта одежа огорнута таємницею історії, наводить на спогади про кумирів.

Сьогодні в одязі – вантажне цитування форм і стилів.

Вінтаж – це одяг “з витримкою”. В речах повинні бути яскраво виражені стиль і дух певної модної епохи.

Псевдо поношені речі складають ілюзію ексклюзивності та підкреслюють красу жінки та мужність чоловіка. Вишуканість та елегантність яскравих аксесуарів доповнюють костюм роблячи його ще більш стильним та індивідуальним.

Цього сезону як ніколи популярні блузи із прозорих тканин – ажурні, однотонні, а також перламутрові, відображаючі світло. Вони виглядають однаково виграшно як облягаю чого силуету, так і вільного, чим вносять прозору ноту навіть в самий стриманий ансамбль. Цього сезону актуальні тони ніжні благородні тони.

Класичне поєднання чорного та білого у костюмі стилю вінтаж – ось, що треба вибрати коли хочеться одітися “всупереч усьому” цього року.

У моді також вишивка бісером, бахрома, рюші, які прикрашають не тільки вечірнє плаття та елегантні блузи, а й джинсову одежу, шовкові речі і навіть вироби з трикотажу.

Опис моделі

Костюм жіночий приталеного силуету, для молодіжної вікової групи. Призначений як для повсякденного носіння так і для ділового чи святкового виходу. Костюм складається із жилета, спідниці – що пошиті із джину су “Техас” та блузи виконаної з шифону.

Жилет приталюється за рахунок середнього та бокових швів, рельєфів пілочки і спинки.

На пілочках розміщені фігурні рельєфи, які виходять із бокового зрізу і переходять через талієві виточки знов розміщуються у боковий зріз.

Спинка з середнім швом і фігурними рельєфами.

Рукав двох шовковий, вшивний.

Комір стояче-відкритий з лацканами. Застібка центрально-бортова на два ґудзики та дві обметаних петлі.

Виріб пошитий підкладці.

Спідниця двохшовковна. На передньому полотнищі по центру розміщена складка, в якій є застібка на тасьму блискавку. А на правій частині від лінії талії до лінії бедер розташовані защіпи. Верхній зріз оброблений поясом, а нижній – швом у підгин із відкритим зрізом.

Блуза із шифону. Приталена за рахунок бокових зрізів, довжина до лінії бедер. Рукав-реглан, розрізнаий по окату


Сторінки: 1 2