У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Контрольна робота

з дисципліни “Електронна комерція”

на тему: “Порівняльна характеристика банківських Internet-систем”

Сьогодні в умовах жорсткої конкуренції якість роботи бан-ку з клієнтами багато в чому визначається не тільки набором надаваних послуг, а й рівнем розробки новаторських технологій та ідей, які значно спрощують процес взаємодії клієнтів з банком. Одним з напрямків такого удосконалювання є надання віддале-них банківських послуг.

Піонером віддаленого банківського обслуговування стала система Homelink, створена в 1983 році при співробітництві банку Шотландії, телефонної компанії British Telecom і будівельного товариства Nottingham Building Society.

Віддалені банківські послуги надають клієнтам банку мож-ливість оперування коштами без безпосереднього контакту з банківськими службовцями. Нині виділяють чотири основні різновиди віддаленого банківського обслуговування:

телефонний банкінг;

відео-банкінг;

РС-банкінг;

Інтернет-банкінг.

Інтернет-банкінг надає клієнтам можливість керування банківськими рахунками через Інтернет за допомогою звичай-них комп'ютерів і стандартного програмного забезпечення. Він є найбільш передовим і динамічним напрямком фінансових Інтернет-рішень і дозволяє здійснювати-максимальний спектр банківських послуг.

Від якості і різноманітності цих послуг залежить стан банківського бізнесу в цілому, ступінь задоволеності клієнтів зокрема і, як наслідок, рівень доходу самих банків.

З погляду клієнтів, Інтернет-банкінг має незаперечні пере-ваги в порівнянні з послугами РС-банкінгу. По-перше, клієнти використовують стандартне Інтернет-з'єднання замість з'єднан-ня з модемним пулом банку. По-друге, відпадає необхідність встановлення спеціального програмного забезпечення. Усі не-обхідні операції і платежі здійснюються за допомогою браузерів при заповненні стандартних Web-форм. Недоліком Інтернет-банкінгу є передача конфіденційної інформації з відкритих ка-налів зв'язку.

З метою забезпечення безпеки переданої інформації в сис-темах Інтернет-банкінгу використовуються два рівні захисту. По-перше, для входу в систему клієнт вводить ідентифікаційні дані логін та пароль. Можливість перехоплення конфіденційної інформації в момент її передачі запобігається шифруванням даних, що пересилаються.

Другий і найістотніший момент полягає в авторизації клієнта, тобто в перевірці його прав на здійснення трансакції. З цією метою вся передана інформація підписується ЕЦП клієнта. Цей підпис аутентифікує користувача і дозволяє йому зробити необхідні операції. ЕЦП є підтвердженням дійсності, цілісності й авторства електронних документів.

Для передачі логіна і пароля користувача часто використо-вуються стандартні засоби забезпечення захисту інформації у відкритих мережах. Найпоширенішим є протокол SSL (Secure Sockets Layer), який є обов'язковим атрибутом будь-якого су-часного браузера. В Україні для передачі всіх даних у системах Інтернет-банкінгу часто використовуються алгоритми шифру-вання, відмінні від SSL, які дозволяють підвищити безпеку сис-тем шляхом використання довших криптографічних ключів. Одним з найпоширеніших алгоритмів є алгоритм RSA, довжина ключа якого звичайно 1024 біт. При використанні ЕЦП в умо-вах електронного документообігу також застосовується техно-логія криптографії з відкритим ключем.

Крім послуг з керування рахунками, Інтернет-банкінг надає можливість одержання високоякісної аналітичної інформації у вигляді графіків, курсів, звітів, новин. Набір такої інформації часто визначається клієнтами самостійно, причому існує мож-ливість одержання ЇЇ по e-mail-розсиланню. Крім того, банки ча-сто спрощують для своїх клієнтів процедуру надання докумен-тації шляхом прикріплення до сайта бланків заявок, доручень, договорів і т.п.

Інтернет-банкінг вдало виконує функцію консалтингу, оскільки значно спрощує процедуру багатостороннього спілку-вання. Для найактивніших клієнтів банки впроваджують системи участі у валютних торгах, купівлі-продажу цінних паперів і т.п.

За функціональністю послуг можна виділити такі системи Інтернет-банкінгу:

1. можливість віддаленого моніторингу рахунків (інфор-маційний рівень);

2. віддалене керування рахунками (трансакційний рівень);

3. віддалене банківське обслуговування (комплексний ха-рактер наданих послуг, включаючи Інтернет-банкінг, Інтернет-трейдинг, Інтернет-кредитування, систему ведення особистих фінансів і т.д.).

Нижче наведені приклади банківських операцій, що вхо-дять до послуг Інтернет-банкінгу:

відкриття рахунків різних типів (термінових, ощадних, пенсійних) і переказування на них коштів;

одержання виписок про стан рахунків за певний період у різних форматах;

одержання інформації про платежі, що надійшли, у ре-жимі реального часу;

одержання інформації про проведені платежі; S здійснення грошових переказів, у тому числі в іноземній валюті, на будь-який рахунок у будь-якому банку;

поповнення й утримання коштів з рахунків пластикових карток;

проведення комунальних платежів (електроенергія, газ, телефон, квартплата, теплопостачання);

оплата рахунків за зв'язок (IP-телефонія, сотовий і пей-джинговий зв'язок, Інтернет) та інші послуги (супутникове те-лебачення, навчання та ін.);

оплата рахунків за товари, у тому числі куплені в Інтернет-магазинах;

купівля і продаж іноземної валюти;

здійснення додаткових послуг, наприклад, передплати на журнали і газети тощо;

брокерське обслуговування (купівля і продаж цінних паперів, створення інвестиційного портфеля, можливість участі в пайових фондах банку, участь у торгах на ринку FOREX).

Таким чином, Інтернет-банкінг дозволяє виконувати всі стандартні операції, які можуть бути здійснені клієнтом в офісі банку (за винятком операцій з готівкою) через Інтернет.

Разом з тим відбувається розширення набору продуктів і послуг, надаваних банками в рамках Інтернет-банкінгу. Дедалі популярнішими серед приватних клієнтів стають послуги оп-line-керування персональними фінансами, так звані пакетуван-ня й агрегування продуктів та послуг.

Порівняльна характеристика банківських систем OTP-банку і Приватбанку

критерій | ОТР-банк | Приватбанк

Структура надаваних послуг | Інтернет-система ОТР-банку поділяється на такі розділи:

приватним клієнтам;

підприємцям;

фінансовим установам;

акції;

про банк;

акції;

вакансії |

Інтернет-система Приватбанку поділяється на такі розділи:

новини;

про банк;

послуги;

філіали;

банкомати і картки;

інтернет-банк.

Спектр послуг Інтернет-банку | Чітко їх серед інших послуг не вказано. | Послуга приват24, замовлення карти через Інтернет, Клієнт-банк, система REVOPAY, On-line-калькулятори, форми, договори, Mobilebanking, анкета «Ваша думка», мрія українця, електронний сейф даних, безплатні Веб-ресурси

Вигляд електронної сторінки | Багато картинок і реклами, менше інформації | Мало картинок і реклами,багато інформації