У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Здоровий спосіб життя молоді
15



За результатами всеукраїнської науково-практичної конференції“Роль міжгалузевого та багаторівневого співробітництва у формуван

Здоровий спосіб життя молоді.

19–21 лютого 2004 року відбулася всеукраїнськанауково-практична конференція “Роль міжгалузевого табагаторівневого співробітництва у формуванні здорового способу життя молоді”. 228 учасників зібралися уконференц-залі київського готелю “Турист”, щобобговорити перші результати українсько-канадськогопроекту “Молодь за здоров’я-2”, який реалізуєтьсяУкраїнським інститутом соціальних досліджень зафінансової підтримки Канадської агенції міжнародногорозвитку (CIDA) та менеджменту Канадського товаристваміжнародної охорони здоров`я (CSIH).

Мета конференції полягала в тому, щоб підкреслитинеобхідність співробітництва міністерств, відомств, органіввиконавчої влади різного рівня, громади та громадських організацій для ефективної роботи з формування здоровогоспособу життя молоді; оцінити модель формування здоровогоспособу життя, розроблену під час реалізації українсько-канадського проекту “Молодь за здоров’я-1”; підвести першіпідсумки роботи проекту “Молодь за здоров’я-2”, а такожнаголосити на важливості участі самої молоді у формуванніздорового способу життя.

На конференції були розглянуті та обговореніпитання практичної участі установ та організацій різнихвідомств та рівнів, громади у роботі з формуванняздорового способу життя молоді; були визначенікроки щодо формування в Україні сприятливої дляздоров’я політики, намічені конкретні заходи з розробкинаціональної програми формування здорового способужиття молоді; вивчений практичний досвід установ таорганізацій Шполянського району Черкаської області таБерезнівського району Рівненської області, на базі якихреалізується вищезазначений проект.

Під час конференції учасники працювали напленарному засіданні та двох секціях:*

“Розробка та реалізація політики стосовноформування здорового способу життя молоді”;*

“Міжгалузеве багаторівневе співробітництво зреалізації проектів та програм формування здоровогоспособу життя молоді”.

Учасників конференції вітали Полетт Шатц –директор проекту „Молодь за здоров’я-2” (Канадськетовариство міжнародної охорони здоров’я); Юнь Пан– радник Посольства Канади в Україні, Олена Сакович –представник дитячого фонду об’єднаних націй ЮНІСЕФ;Лідія Ігорівна Андрущак – менеджер програм ООН з ВІЛ/СНІД в Україні (ЮНЕЙДС), Брайан Белл – консультантКанадського товариства міжнародної охорони здоров’я.

З доповіддю „Формування здорового способу життямолоді – важлива складова державної молодіжноїполітики в Україні” виступила В. І. Довженко – МіністрУкраїни у справах сім’ї, дітей та молоді.

О.О. Яременко – директор Державного інститутупроблем сім’ї та молоді, голова правління Українського інституту соціальних досліджень, ознайомив учасниківконференції з доповіддю „Стратегія міжгалузевогобагаторівневого співробітництва у формуванні здоровогоспособу життя молоді як головний чинник ефективностіпроекту МЗЗ-2”.

На конференції виступили представники міністерствта відомств: М. П. Жданова – директор департаментуорганізації медичної допомоги населенню Міністерстваохорони здоров’я України; Л.С. Ващенко – начальникРетельно вивчивши свого часу світовий досвідформування здорового способу життя, якому сьогодні ужеблизько 30 років, ми дійшли висновку, що ідеологія цієїсистеми дій може стати потужним важелем покращенняситуації щодо здоров’я української молоді. Звичайно,для цього слід було адаптувати зарубіжний досвід довітчизняних умов.

Такий підхід виявився цілком виправданим, що довелареалізація першого українсько-канадського проекту “Молодь за здоров’я”, який протягом 1998–2002 рр. бувреалізований у м. Києві. Серед багатьох інших здобутківцього проекту одним з найбільш вагомих стало створенняміжгалузевої багаторівневої моделі діяльності, визнаноївдалою, перспективною, придатною для поширення вінших регіонах країни.

На сьогодні минуло менше 9 місяців від початкуроботи над проектом “Молодь за здоров’я-2”, а стосовноїї результатів уже можна констатувати таке.

Перше: створений і вже працює Український центрформування здорового способу життя молоді. Модель“Молодь за здоров’я” впроваджується у Рівненській іЧеркаській областях, у містах Березне і Шпола, селахГородище Березнівського району Рівненської області таМатусів Шполянського району Черкаської області.

Друге: діти та молодь Березного, Шполи, Городищата Матусова вже на практиці долучилися до конкретнихмісцевих проектів з формування здорового способужиття, здобувають навички активної участі в цій роботі.

Третє: політика підтримки діяльності з формуванняздорового способу життя молоді значно активізувалася нанайвищому рівні. Основні політичні події лише трьох останніхмісяців: це прийняття Закону України від 18 листопада2003 р. “Про Загальнодержавну програму підтримки молодіна 2004–2008 роки”, у якій одним з основних напряміввиконання визначено формування здорового способу життя молоді. Це – парламентські слухання 26 листопада 2003 р. уВерховній Раді України під назвою “Формування здорового способу життя української молоді: стан, проблеми таперспективи”. Це – прийняття 3 лютого 2004 р. Постанови Верховної Ради України за підсумками парламентськихслухань, якою визначено конкретні рекомендації органамдержавної влади щодо формування здорового способу життя молоді.

На місцевому рівні відповідна політика реалізується напрактиці. Зокрема вона відображена в угодах, підписаниху вересні 2003 р. між Українським інститутом соціальнихдосліджень та Рівненською і Черкаською обласнимидержавними адміністраціями про реалізацію проекту “Молодь за здоров`я-2”. Велика зацікавленість обласнихдержавних адміністрацій зумовила внесення пропозиціїдо проектів обласних бюджетів на 2004 р. про додатковевиділення коштів на реалізацію проекту “Молодь за здоров`я-2”. Це уможливить розширення кола учасниківза рахунок міст і сіл, які взяли участь у конкурсі на правореалізації проекту, але не стали переможцями.

Місцеві органи влади підтримали проект, зокрема:*

наказами голів Березнівської і Шполянськоїрайонних державних адміністрацій затвердженоплани реалізації проекту;*

сесії Березнівської та Шполянської рад прийнялирайонні програми “Здоров’я молоді”;*

у бюджетах Березнівського і Шполянського районівпередбачено кошти на формування здоровогоспособу життя молоді;*

у бюджетах Рівненської та Черкаської областейпередбачено кошти на роботу з формуванняздорового способу життя молоді.

Надійними провідниками цієї політики є дорадчікомітети, які створені в усіх областях, містах і селах, дереалізується проект. Жодне рішення щодо організації тареалізації будь-яких заходів на місцях не приймається безвідповідної рекомендації місцевого дорадчого комітету.

Четверте: однією з рекомендацій вищезазначенихпарламентських слухань Кабінету Міністрів України є“розробити Національну програму щодо формуванняздорового способу життя на 2005–2010 рр., передбачитизалучення до її реалізації неурядових організацій”.

Викладене створює впевненість у тому, що подальшаробота в проекті забезпечить досягнення очікуванихрезультатів у повному обсязі.

Головною рушійною силою, потенціалом і середовищемдля розробки та реалізації проектів формування здоровогоспособу життя є молодь, молодіжні громадські об’єднаннята молодіжні структури.

У м. Березне зареєстровано і діє близько десятимолодіжних та дитячих громадських організацій, які маютьрізні напрями діяльності. Звичайно, не


Сторінки: 1 2 3 4