У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Структури компетентності: загальні або специфічні

Структури компетентності: загальні або специфічні?

Вступ

Прикладом того, що відоме, як структури навику або компетентності пропонують ряд вимог, які, можливо, зустрічалися б такими структурами, для організацій, індивідуумів і освітніх установ. Проте, є дві опонуючі тенденції в розвитку структури: у напрямку до різних, специфічних для контексту структур і у напрямку до загального. Підхід до вирішення цього,що розглядається тут і служить прототипом в JISC-funded проекті SPWS, - зробити ясну відмінність між загальними і специфічними підходами, угодою, що фокусується, на загальних структурах для посилання, показуючи розбіжність між специфічними структурами для додатку і виконання. Це, можливо, вирішує напругу і дозволяє краще зрозуміти як загальну, так і специфічну структури для розвитку. Покажчики надаються для роботи у напрямку до цього. Ключові слова:
Навики, компетентність, структури, e-learning інструменти, e-portfolio системи.

1 Введення

Поняття структур навику або компетентності з'явилося в декількох контекстах, обслуживши декілька цілей. За допомогою цього документу могло обгрунтовуватися і використовуватися належним чином. Але, щоб надати початкову субстанцію, що пов’язана із структурою навику або компетентності, розглянемо наступні пункти.

Почнемо із практичного прикладу. У цьому документі йдеться про SFIA, про структуру навиків для Інформаційного Віку ().

Другий приклад - заснований на Веб сайті особистого розвитоку - (PDP) система, LUSID () . Між іншою функціональністю, пропозиції LUSID існує можливість записати і проаналізувати їх навики, особливо родові замінені навики. Існує ієрархія ширших і вужчих визначень навику, що конфігурується. Більше про аспект структури навиків LUSID можна знайти на сайті Структури E-learning ().

Третій приклад, загальний, а не специфічний використовують,в будь-якому учбовому плані або програмі, або у затвердженнях того, що потрібно знайти там, зазвичай в межах освітніх установ. Інші приклади навиків або структур компетентності можуть бути знайдені за межами освітніх установ.

На підставі цих прикладів можем перечислити насиупні факти:

· Опис різних можливих вимог в структурі компетентності.

· Зосередження на одному ключовому результаті: напруга між загальними і специфічними структурами.

· Запропонування стратегії для вирішення проблеми і виконання вимог.

Термінологія: "навики" , "компетентність" і "компетенція" були використані в різних значеннях в літературі,і дуже часто суперечили один одному. Поки істотні відмінності були зроблені для специфічних цілей, в межах контексту цього документу відмінності менш істотні. Тому, ніякі специфічні або точні визначення не запропоновані.

2 Вимоги до структури компетентності

Природа відповідних сценаріїв використання таких структур незалежна від точного вмісту будь-якої специфічної структури компетентності.

У корпоративній області, приклад SFIA ілюстративний. Їх веб-вузол ідентифікує його, оскільки забезпечує "загальноу довідкову модель. Для ототожнення навиків потрібно було розвивати ефективні Інформаційні Системи (Є), що використовують Технології Інформаційних Комунікацій (ICT). Це - проста і логічна двовимірна структура. Структури подібно до SFIA призначаються "як інструмент управління навиків в межах організацій.

Використання структур компетентності індивідумами допомагає в таких цілях, як:

· оцінка їх власних можливостей/ навиків/ компетенції/ знань;

· порівнянняважливмх питань для досягнення основної цілі;

· планування певних завдань компетентності;

· розвиток їх індивідуальних навиків і компетентності, зазвичай через курси вивчення, керівництва, і т.п.

Вимоги освітніх установ,що мають відношення до структур компетентності, включають:

· підбір студентів;

· зв'язок вивчення матеріалів з вивчення завдань;

· управління вивченими результатами;

Одне з двох головних вимірювань структури SFIA - рівень відповідальності. Рівнями SFIA є:

1. слідувати

2. допомагати

3. звертатися

4. вирішувати

5. гарантувати, радити

6. впливати

7. встановати стратегію, мобілізовати.

Ці рівні звичайно правдоподібні для багатьох навиків, і SFIA планує який рівень доречний для кожного специфічного навику. Для кожного рівня існує чотири області відповідальності: автономія; вплив; складність; і ділові навики. Описи кожного рівня та їх чотири області групуються разом. Але наскільки універсальні ці угрупування? Здається, немає ніяких аргументів або виправдань про те, чому їх потрібно рахувати універсальними. Якщо, наприклад, багато індивідумів, в межах певного навику, показують рівень 2 автономії, але 4 рівень ділових навиків, ясність горизонтальних відмінностей була б поставлена під загрозу.

Розгляд EQF викликає подальші питання. Існує 8 рівнів та шість областей додатку на останньому: один для знання; один для навиків, і чотири для аспектів "особистої і професійної компетентності". Рівні EQF надаються як вказано нижче.

1. Використовуйте основні навики, щоб здійснювати прості завдання.

2. Використовуйте навики і ключову компетентність, щоб здійснювати завдання, де управляють правила, що визначають шаблони і стратегії. Виберіть і застосуйте основні методи, інструменти і матеріали.

3. Використовуйте ряд специфічних навиків, щоб здійснювати завдання і показувати особисту інтерпретацію через виділення і коректування методів, інструментів і матеріалів. Оцініть різні підходи до завдань.

4. Розвивайте стратегічні підходи до завдань використовуючи досвідчені джерела інформації. Оцініть результати в термінах стратегічного використовуваного підходу.

5. Розвивайте стратегічні і творчі відповіді в дослідженні рішень абстрактних проблем. Продемонструйте передачу теоретичного і практичного знання в створенні рішень до проблем.

6. Продемонструйте владу методів і інструментів в складному полі, що спеціалізується, і продемонструйте нововведення в термінах використовуваних методів. Винайдіть і підтвердіть аргументи, щоб вирішити проблеми.

7. Створіть дослідження щодо діагнозу проблем, об'єднуючи знання від нових або міждисциплінарних полів і проаналізуйте неповну або обмежену інформацію. Розвивайте нові навики у відповідності до знань, що з'являється.

8. Досліджуйте, аналізуйте проект, який приводить новихі процедурних рішень.

4 ключові результати загальної та специфічної структури

Озираючись назад до списку вимог, і зважаючи на критику вище, можна прослідкувати напругу між тенденціями, щовключають два опонуючі напрями: у напрямку до наявності різної структури для кожного специфічного контексту, і у напрямку до наявності загального - загальної структури компетентності.

З одного боку є багато причин, чому людям потрібно розвивати спеціалізовані структури,


Сторінки: 1 2 3 4