У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ВСТУП

Паливно-енергетичний комплекс відіграє винятково важливу роль у функціонуванні держави як цілісної системи, спрямованої на задоволення потреб своїх громадян – споживачів – та на формування іміджу країни на міжнародній арені. Наявність потужного енергетичного потенціалу сприяє успішному вирішенню ряду економічних питань, втіленню науково-технічних, соціальних програм та стабільному розвитку держави в цілому. Нафта, газ та продукти їх переробки є цінною сировиною для цілої низки галузей промисловості, зокрема хімічної, та інфраструктури країни. Краще розуміння функціонування нафтогазової промисловості передбачає прийняття правильних рішень щодо врегулювання енергетичних проблем.

Енергетична промисловість є лідером серед галузей, в яких застосовуються та удосконалюються передові технології. Асоціація працівників енергетичної промисловості наголошує на необхідності кращого вивчення цього комплексу та різноманітних технологій, пов’язаних з ним, з метою освоєння практичних аспектів функціонування енергетичної промисловості. Втілення основних процесів енергетичної промисловості – від геології нафти та природного газу до пошуково-розвідувальних робіт, буріння, експлуатації, транспортування, переробки та продажу енергоносіїв – потребує кваліфікованих високопрофесійних кадрів, розвинутої матеріальної та технічної бази, а також постійного вдосконалення та впровадження новітніх технологій.

Таким чином, актуальність курсової роботи визначається дослідженням особливостей науково-технічного перекладу на матеріалах посібника з практичних аспектів функціонування енергетичної промисловості «Fundamentals of Petroleum», зокрема статей, присвячених використанню газліфту та електровідцентрового насоса як важливих методів експлуатації нафтових свердловин.

Мета курсової роботи полягає у:

здійсненні морфемного аналізу лексичних одиниць запропонованого оригінального тексту на основі набутих теоретичних та практичних знань з дисципліни «Лексикологія»;

визначення проблемних питань запропонованих сторінок тексту видання з практичних аспектів функціонування енергетичної промисловості «Fundamentals of Petroleum», зокрема статей, присвячених методиці використання газліфту та електровідцентрового насоса при експлуатації нафтових свердловин;

укладення глосарію термінів запропонованого тексту посібника;

дослідженні наукових статей, що подають аналіз та детальний опис історії виникнення та етапів впровадження методики використання газліфту та електровідцентрового насоса при експлуатації нафтових свердловин;

ознайомленні та системному аналізі тексту видання «Fundamentals of Petroleum»;

здійсненні адекватного перекладу науково-технічного спрямування на матеріалі посібника;

Досягнення поставленої мети передбачає вирішення певних завдань:

ознайомитись з науково-теоретичною та науково-практичною базою відділу технічної літератури науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ;

проаналізувати наукові статті, в яких подано опис історії виникнення та етапів впровадження методики використання газліфту та електровідцентрового насоса при експлуатації нафтових свердловин;

з’ясувати їх зміст, ознайомитись з описами схем, креслень, картографічних видань.

виконати переклад матеріалів посібника з практичних аспектів функціонування енергетичної промисловості «Fundamentals of Petroleum».

Об’єктом дослідження виступає науково-технічний переклад запропонованого посібника, а також матеріали , в яких подано детальний опис історії виникнення та етапів впровадження методики використання газліфту та електровідцентрового насоса при експлуатації нафтових свердловин;

Предмет дослідження складає видання з практичних аспектів функціонування енергетичної промисловості «Fundamentals of Petroleum».

Методи дослідження курсової роботи:

описовий;

порівняльний (компаративний);

системний аналіз.

Теоретичною базою дослідження є статті, вміщені в книгах Бойка В.С., Коротаєва Ю.П., Шировського А.І., Щурова В.І.

Практичною базою дослідження виступає посібник з практичних аспектів функціонування енергетичної промисловості «Основи нафтогазової справи».

Структура роботи. Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та термінологічного словника-глосарію до запропонованих сторінок тексту.

У вступі зазначається актуальність курсової роботи, вказано мету, завдання, об’єкт та предмет дослідження.

Перший розділ містить інформацію про особливості методики використання газліфту та електровідцентрового насоса при експлуатації нафтових свердловин;

У другому розділі подано варіант перекладу запропонованих сторінок посібника з практичних аспектів функціонування енергетичної промисловості «Fundamentals of Petroleum».

У третьому розділі здійснено морфемний аналіз лексичних одиниць тексту, зокрема префіксальний та суфіксальний; подано перелік проблемних питань стосовно інформації, викладеної на сторінках запропонованого оригінального тексту.

Результати зазначені у висновках.

Термінологічний словник-глосарій налічує 22 позиції.

Список використаних джерел містить 13 найменувань, лексикографічних видань – 10 позицій.

РОЗДІЛ І. ВИКОРИСТННЯ ГАЗЛІФТУ ТА ЗАНУРЕНОГО ЕЛЕКТРОВІДЦЕНТРОВОГО НАСОСА ЯК ВАЖЛИВИХ МЕТОДІВ ЕКСПЛУАТАЦІЇ НАФТОВИХ СВЕРДЛОВИН

Забезпечення країни паливно-енергетичними ресурсами –– одне з найголовніших завдань національної економіки, без розв’язання якого неможливе успішне здійснення соціальних, економічних і науково-технічних програм. Нафта та газ набули дуже широкого використання в житті всього людства. Нафта, газ та продукти їх переробки є не лише високопродуктивним паливом, але і цінною сировиною для хімічної промисловості. З них отримують спирти, формалін, ацетилен, штучні барвники, синтетичні волокна, оливи, матеріали для дорожнього покриття. Нафта та газ мають великі переваги перед всіма іншими видами палива, як за калорійністю, так і за ціною. Наявність ресурсних баз нафтогазовидобувної промисловості в кожній країні світу за умов ефективного використання дає можливість не лише стабілізувати, а й підвищити обсяги видобутку палива.

Існування будь-якої країни світу без енергії неможливе. На нафту і природний газ припадає 70% всієї енергії, яку використовують Сполучені Штати Америки. На узбережжі заток Міссісіпі та Ріо-Гранде утворився найбільший у світі нафтогазовий комплекс виробництв. До нього входять видобуток нафти і газу, нафтопереробка і очищення газу, нафтогазохімія, електроенергетика, алюмінієва промисловість, виготовлення нафтогазового і хімічного обладнання. Енергетична промисловість є лідером серед галузей, в яких застосовуються та удосконалюються передові технології [2;16].

Краще розуміння функціонування нафтогазової промисловості передбачає прийняття правильних рішень щодо врегулювання енергетичних проблем.

1.1 Технологічні особливості свердловини.

Свердловиною називається гірнича розробка, що при малому діаметрі має достатньо значну довжину. Початок свердловини називається устям (гирлом), а її кінець – вибоєм. Простір від гирла до вибою свердловини називається стовбуром свердловини. Свердловини можуть бути вертикальні або похилі [10].

Головне призначення свердловини – вилучення нафти, газу або води із покладу (пласта) на поверхню. Таким чином, свердловина – це канал, що з'єднує нафтовий, газовий або водяний пласт з поверхнею землі.

Технічний стан свердловини передбачає конструкцію їх вибоїв, герметичність


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9