У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Друга половина XX століття – це період стрімкого зростання нової сфери вживання мови, масової комунікації. Динамічний розвиток традиційних ЗМІ: друку, радіо, телебачення, поява нових комп'ютерних інформаційних технологій, глобалізація світового інформаційного простору – все це не могло не вплинути на процес виробництва і розповсюдження слова.

Тексти масової інформації, або медіа тексти, є сьогодні однією з найпоширеніших форм існування та функціонування мови.

Особливе місце в світовому інформаційному потоці займають медіа тексти англійською мовою. Через цілий ряд причин політичного, економічного і соціокультурного характеру загальний об'єм медіа текстів англійською мовою помітно перевищує об'єм текстів масової інформації на інших мовах. Такі англомовні телеканали, як CNN і ВВС World, Euronews і Discovery Channel зуміли завоювати популярність у телеглядачів всього світу.

Проблемами функціонування мови у сфері масової комунікації займалися такі відомі учені, як Д.Н. Шмельов [25], В.Г. Костомаров [8], О.А. Лаптєва [12], Teun van Dilk [53], Вell А. [27], Montgomery М. [47], Fairclough N. [35]. Різні аспекти медіа текстів вивчалися методами дискурс--аналізу, когнітивної лінгвістики, контент-аналізу, а також в рамках таких відносно нових напрямів, як "critical linguistics" та лінгвокультурології.

Ключове для даного дослідження поняття "медіа текст" розглядається з найрізноманітніших точок зору: типологічного опису, функціональної стилістики, медіа формату, а також з позиції когнітивного та прагмалінгвістичного підходів. Такий системний послідовний аналіз дозволяє не тільки ретельно вивчити окремі властивості текстів масової інформації, але і звести всі отримані дані в єдину логічно структуровану картину, отримавши своєрідне топографічне зображення медіа текстів, що найповніше відображає їх реальні властивості та ознаки.

Актуальність даної наукової роботи вмотивована необхідністю опису засобів масової інформації (ЗМІ) в сучасному суспільстві, оскільки динамічність розвитку ЗМІ потребує все нових досліджень в цій сфері. Актуальність дослідження визначається й тим, що тексти масової інформації розглядаються тут з точки зору когніції, прагмалінгвістики та в світлі теорії функціональних стилів на матеріалах текстів англійської мови.

Об’єктом дослідження є тексти масової інформації англійською мовою різного типу (друковані, електронні, трансльовані по радіо та на телебаченні).

Предметом роботи є принципи та методи когнітивного та прагмалінгвістичного аспектів англомовних текстів ЗМІ.

Мета дослідження полягає у об’ємному, цілісному, системному вивченні текстів ЗМІ з точки зору їх функціонування в сучасному суспільстві, визначенні методів когнітивного та прагмалінгвістичного опису текстів масової інформації.

У звязку із вищевказаним, мета дослідження передбачає розв’язання таких завдань:

дослідити методи вивчення текстів масової інформації, з’ясувати суть та зміст поняття ЗМІ, їх роль та функції в умовах інформаційного суспільства;

виявити тексти масової інформації як спосіб когнітивного вираження дійсності;

визначити тексти масової інформації з точки зору лінгвокультурології;

розглянути різні прикладні аспекти медіа текстів та способи використання текстів масової інформації в навчальному процесs, моделювання медіа текстів з лінгводидактичною метою, прагмалінгвістичний медіа моніторинг;

визначити тексти масової інформації як об’єкт лексикографічного опису.

Методологія та методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в основу дослідження покладено наступні методи дослідження: дискурс-аналізу, контент-аналізу, методи когнітивної лінгвістики, а також методи таких відносно нових напрямів в лінгвістиці, як, "critical linguistics" та лінгвокультурології, які дають змогу з'ясувати та виділити характерні особливості текстів масової інформації.

Наукова новизна дослідження. На основі дослідження фактичного матеріалу розглянуто сучасні тексти масової інформації з точки зору специфіки когнітивного та прагмалінгвістичного аспектів у порівнянні з українськимим текстами ЗМІ.

Теоретичне значення полягає у поглибленні та уточненні теоретичних засад медіа лінгвістики та комплексному вивченні принципів та методів когнітивного та прагмалінгвістичного описів медіа текстів.

Практичне значення дослідження полягає у тому, що його положення та результати можуть бути використані в лекційних курсах зі стилістики, інтерпретації тексту, теорії комунікації, аналізу дискурсу та мові ЗМІ, а також можуть знайти застосування в практиці викладання англійської мови.

Апробація роботи. Основні положення і результати роботи були предметом обговорення на звітній науково-практичній конференції студентів Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника (м. Івано-Франківськ, 26.03.2009 – доповідь) та опубліковані в матеріалах IV Міжнародної наукової конференції “Актуальні проблеми філології та перекладознавства” (Україна, м.Хмельницький, 2-3 квітня 2009р. – стаття).

Обсяг роботи. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, списку використаної літератури (59 позицій), списку лексикографічних джерел (13 позицій), та електронних (25 позицій) джерел. Обсяг основного тексту дослідження – 86 сторінки.

РОЗДІЛ І. ЗАСОБИ МАСОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ В СУЧАСНОМУ СВІТІ. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МЕДІА ЛІНГВІСТИКИ

В даному розділі розглядаються такі важливі поняття медійного простору, як: масова комунікація, мас медіа, засоби масової інформації. В ньому також визначаються роль та функції ЗМІ в умовах інформаційного суспільства та детально аналізуються методи вивчення текстів масової інформації.

1. Визначення, зміст, роль та функції ЗМІ в умовах інформаційного суспільства

Однією з найважливіших ознак сучасної епохи є постійне вдосконалення способів масового розповсюдження інформації. Разом з традиційними засобами масової інформації – пресою, радіо і телебаченням - виникають і розвиваються нові: кабельне і супутникове телебачення, цифрові (digital) медіа технології, комп'ютерні системи, які створюють новий інформаційний кіберпростір Internet. Так, за допомогою супутникового телебачення жителі Східної Європи дістали доступ до провідних західних телеканалів, орієнтованих на широку міжнародну аудиторію, таких, як CNN (Cаble News Network), ВВС World, Euronews, Eurosport, МТV, Discovery Channel, Cartoon Network та ін. Численні користувачі персональних комп'ютерів, кількість яких неухильно зростає, мають доступ до всесвітньої комп'ютерної мережі Internet - world wide web. Популярні українські видання, наприклад, такі, як "Свобода", "Український тижневик" (Ukrainian Weekly), "Українське життя", "Український голос", "Український огляд", "Українські вісті", "Сучасність", розповсюджуються в Канаді Великобританії та США, а відомі західні газети типу "The Fіnаnсіаl


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28