У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

З В І Т

про науково-педагогічну практику

Зміст педагогічної практики визначається затвердженим керівником планом проходження практики. Вивчаючи нормативно-правову базу проходження практики, я, насамперед, ознайомилася з загальними відомостями про кафедру цивільного права (паспортом кафедри) та положенням про кафедру цивільного права. Паспорт кафедри включає загальну інформацію про кафедру, наукові дослідження кафедри, контакти, викладацький склад, навчально-мктодичну роботу та роботу із студентами. Положення про кафедру цивільного права, затверджене директором юридичного інституту та обговорене на засіданні кафедри цивільного права (протокол № 1 від 10.10 2008 р.) і містить такі розділи:

1. Загальні положення (дані про порядок створення кафедри, правову основу та принципи її діяльності);

2. Завдання кафедри кримінального права;

3. Організація діяльності кафедри (питання керівництва кафедрою, план роботи кафедри, порядок вирішення основних питань роботи кафедри);

4 Основні напрямки діяльності кафедри кримінального права (навчальна діяльність кафедри, виховна, методична, наукова робота кафедри, питання підвищення кваліфікації науково-педагогічного складу кафедри, розробка і ведення документації на кафедрі);

5. Структура і штати кафедри.

У Положенні про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затверджене Міністерством освіти і науки України від 2 червня 1993року № 161. зазначається, що навчальний процес у вищих навчальних закладах – це система організаційних і дидактичних заходів, спрямованих на реалізацію змісту освіти на певному освітньому або кваліфікаційному рівні відповідно до державних стандартів освіти. А базуватися повинен він на принципах науковості, гуманізму, демократизму, наступності та безперервності, незалежності від втручання будь-яких політичних партій, інших громадських та релігійних організацій.

Крім того, Положенням визначаються: нормативно-правова база організації навчального процессу, можливі форми організації навчання та форми навчання, навчальний час студента, робочий час викладача, а також науково-методичне забезпечення навчального процессу.

Тимчасовим положенням про організацію навчального процесу в кредитно-модульній системі підготовки фахівців, затверджене Міністерством освіти і науки України від 23 січня 2004 року № 48 не тільки дається визначення поняття кредитно-модульна система організації навчального процесу (КМСОНП), а й визначається мета і завдання КМСОНП, припципи її впровадження, основні елементи системи ECTS, регламентується порядок формування та реалізації індивідуального навчального плану студента, визначаються форми організації навчального процесу в умовах КМСОНП, організаційно-методичне забезпечення в умовах КМСОНП, особливості нормування навчального навантаження, порядок здійснення контролю за успішністю студента та виконанням індивідуальних навчальних планів студента.

Якщо аналізувати Положення про організацію навчального процесу в юридичному інституті Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника за умовами кредитно-модульної системи, розроблене з урахуванням основних засад Болонської декларації 1999 p., наступних офіційних документів Болонського процесу, а також на основі Закону України “Про вищу освіту”, Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 2.06.1993 р. № 161, наказу Міністерства освіти і науки України від 23.01.2004 р. № 48 “Про проведення педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу”, наказу Міністерства освіти і науки України від 20.10.2004 р. № 812 “Про особливості впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу”, наказу Міністерства освіти і науки України від 30.12.2005 р. № 774 “Про впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу”, то дане Положення спрямоване на відпрацювання відповідної технології організації навчального процесу, адаптацію системи підготовки фахівців до вимог Болонського процесу, врахування специфіки підготовки майбутніх юристів та досвіду провідних українських вищих навчальних закладів. Воно визначає особливості організації навчального процесу в Юридичному інституті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в умовах впровадження ідей Болонського процесу. Крім того, з цого Положення випливає наступне:

а) основними формами організації навчального процесу є: навчальні заняття, самостійна робота студентів, практична підготовка, контрольні заходи. Кожен з них реалізується в різних видах;

б) організаційно-методичне забезпечення кредитно-модульної системи організації навчального процесу передбачає використання всіх документів, регламентованих чинною нормативною базою щодо вищої освіти, а також адаптованих і доповнених з урахуванням особливостей цієї системи в Україні (освітньо-професійні програми, базові навчальні плани спеціальностей або напрямів підготовки, робочі навчальні плани, індивідуальні навчальні плани студентів, навчальні програми дисциплін, робочі навчальні програми дисциплін і практик, це Положення);

в) контроль успішності студентів здійснюється на основі накопичувальної системи оцінювання знань за 100-бальною шкалою і при цьому академічні успіхи студента реєструються з обов’язковим переведенням оцінок національної шкали або рейтингової до шкали ECTS. Таке співвідношення встановлюється між шкалою оцінок ECTS, національною шкалою оцінювання і 100-бальною шкалою.

Концепція Державної програми розвитку освіти на 2006-2010 роки (схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року № 396-р.) спрямована на розширення обсягів охоплення населення освітою та інтеграцію України в європейський освітній простір, підвищення якості освіти і виховання, інноваційний розвиток, адаптацію освіти до соціально орієнтованої ринкової економіки, удосконалення механізму управління та фінансування, соціального захисту усіх учасників навчально-виховного процесу, прискорення розвитку вищої освіти як визначального чинника інноваційного розвитку суспільства.

Уже безпосередньо Концепцією розвитку вищої юридичної освіти в Україні визначає, що вища юридична освіта є визначальною складовою системи безперервної правової освіти, основне завдання якої полягає у формуванні правової свідомості й правової культури громадян та утвердження в суспільстві верховенства права, починаючи з дошкільних, продовжуючи у загальноосвітніх середніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах. Саме вища юридична освіта спрямована на формування всебічно розвинутого працівника, готового до виконання практичних завдань із захисту інтересів свого клієнта, прав і свобод людини та цінностей демократичного суспільства.

Крім ознайомлення з необхідною документацією на кафедрі цивільного права під час проходження науково-педагогічної практики я також займалася й іншою роботою


Сторінки: 1 2