У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





.

Дипломна робота

на тему

«Еволюція агрохімічних показників осушених дерново-підзолистих і лучних ґрунтів меліоративної системи «Жуків» в процесі їх сільськогосподарського використання»

РЕФЕРАТ

Загальний обсяг дипломної роботи становить 67 сторінок. Експериментальна частина містить 12 таблиць і 5 діаграм; у додатки винесені 3 таблиці та 1 картосхема.

Робота складається зі вступу, пятьох розділів, висновків, списку літературних джерел (49 положень) та додатків.

При написанні кваліфікаційної роботи було опрацьовано наукову літературу, встановлено об’єкт та умови проведення досліджень. Подано характеристику метеорологічних умов та ґрунтового покриву.

В основній частині представлено агрохімічні та агрофізичні властивості ґрунтів, наведено зміну цих показників протягом 23-річного періоду. Приведено також динаміку врожайності основних сільськогосподарських культур впродовж цього ж часу. На основі аналізу експериментальних даних встановлено, що в процесі осушення ґрунтів спостерігається тенденція до їх зміни у негативну сторону у рівневому режимі, вологості ґрунтів, фізико-хімічних і агрохімічних властивостях ґрунтів.

Зміст

ВСТУП…………………………………………………………………………….4

РОЗДІЛ 1. АГРОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСУШЕНИХ ҐРУНТІВ (Огляд літератури)………………………………………………….7

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА ТА ОБ’ЄКТ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ...12

2.1. Методика дослідження……………………………………………..12

2.2. Об’єкт дослідження…………………………………………… ……13

РОЗДІЛ 3. ХАРАКТЕРИСТИКА ПРИРОДНИХ УМОВ ТЕРИТОРІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ……………………………………………………………….16

3.1. Кліматичні умови…………………………………………………..16

3.2. Рельєф……………………………………………………………….18

3.3. Гідрологія…………..……………………………………………….19

3.4. Ґрунтотворні породи……………………………………………….20

3.5. Ґрунтовий покрив…………………………………………………..21

3.5. Рослинність ………………………………………………………...25

Розділ 4. Зміна (еволюція) показників меліорованих грунтів осушної системи „Жуків”................................................27

4.1. Режим ґрунтових вод.........................................................................29

4.2. Вологозабезпеченість ґрунтів...........................................................32

4.3. Хімічний склад грунтових вод.........................................................34

4.4 Кислотність грунтів............................................................................39

4.5. Динаміка вмісту поживних речовин………………………………40

4.6. Використання осушених земель.......................................................45

4.7. Заходи по покращенню родючості меліорованих земель..............49

4.8. Технічний стан ......................................……………………….…...53

Розділ 5. Охорона праці………………………………………………..57

Висновки…………………………………………………………………….59

Список літературних джерел……………………………………...61

Додатки

ВСТУП

Ґрунт є одним з важливих елементів екологічного середовища та основним ресурсом сільського господарства. Ряд ґрунтів, до числа яких входять і гідроморфні перезволожені, потребують застосування меліоративних технологій, спрямованих на формування таких їх властивостей, які б відповідали екологічним вимогам сільськогосподарських культур. Наша держава володіє значними потужностями меліоративного фонду, який суттєво впливає на економічний потенціал сільського господарства. Для підвищення родючості на частині ґрунтового покриву, яка характеризується гідроморфізмом, побудовані осушувальні меліоративні системи.

Меліорація земель забезпечує активне регулювання не тільки водно-повітряного, але й поживного, теплового, біологічного режимів ґрунту, включаючи регулювання концентрацій потрібних та шкідливих для рослин сполук. Підтримання сформованих ґрунтових режимів потребує систематичного спостереження, перш за все за водним балансом та динамікою речовинного складу ґрунтів, що включає багаторічну і сезонну зміну водно-фізичних, фізико-хімічних та агрохімічних властивостей ґрунтів.

Структурні зміни в сільськогосподарському виробництві та приватизація землі потребують інтенсивнішого використання осушуваних земель, їх охорони і у зв’язку із цим більш посиленого інтересу до сучасних наукових розробок з високоефективної системи землеробства на цих ґрунтах. Однак складні природні умови, неоднаковий рослинний покрив, різна глибина залягання ґрунтових вод призвели до утворення великої кількості ґрунтових відмін, що значно ускладнює їх успішне освоєння і використання.

Проведення гідромеліорацій дозволило підвищити продуктивність гідроморфних ґрунтів. Проте в умовах розширення процесів реформування земельних відносин, роздержавлення (розпаювання) сільськогосподарських угідь та їх приватизації осушувальні меліоративні системи не можуть достатньо науково-обґрунтовано і ефективно експлуатуватись. Останніми роками в Україні припинено осушення перезволожених земель і основна увага зосереджена на реконструкції осушувальних систем із створенням умов двостороннього регулювання водного режиму.

В сучасних умовах розвитку осушувальних меліорацій особливо важливого значення набуває проблема отримання високого рівня сільськогосподарської продукції з найменшими негативними екологічними наслідками. В структурі розв’язання зазначеної проблеми важливе місце посідає оцінка впливу основних природно-агромеліоративних факторів на формування величини проектного врожаю на осушених землях.

Однією з основних сучасних екологічних задач є накопичення інформації про ґрунтово-гідрологічні режими, аналіз наукових даних, прогнози змін ґрунтових режимів з метою встановлення найбільш доцільного і раціонального напрямку використання осушених земель та обґрунтування еколого-адаптивної ресурсозберігаючої технології їх оздоровлення.

Актуальність теми досліджень. Питання раціонального використання осушених земель займають одне з провідних місць в теорії і практиці землеробства. Гідроморфні ґрунти в межах Прикарпаття Івано-Франківської області займають близько 60%. Для підвищення їх родючості у 60-70 роках минулого століття були проведені широкомасштабні меліоративні роботи.

Тривале осушення і подальше використання меліорованих земель призвело до сталих змін у природних процесах, які мають різне спрямування, в тому числі і пов’язане з деградацією ґрунтів та ускладненнями екологічного їх стану. Через цілий ряд причин продуктивність осушених земель в останні роки значно зменшилась. У зв’язку з цим виникла необхідність провести моніторингові спостереження на осушених землях Прикарпаття з підвищення їх продуктивності та охорони.

Об’єкт дослідження – еталонна гідромеліоративна система „Жуків” Івано-Франківської області.

Предмет дослідження – агрохімічні та агрофізичні показники осушених ґрунтів та зміна їх властивостей у процесі сільськогосподарського використання.

Мета і задача досліджень. Основна мета досліджень полягає у вивченні особливостей педогенезу гідроморфних ґрунтів Прикарпаття (на прикладі меліорованих ґрунтів о. с. „Богородчанська”) в умовах зміни їх водно-повітряного режиму, викликаного тривалим осушенням та інтенсивним сільськогосподарським використанням. Для досягнення поставленої мети ставились такі завдання:

вивчити вплив осушення на динаміку морфологічних показників ґрунту в результаті тривалого застосування гідромеліорацій;

зміну в речовинному складі ґрунтів за період 2003-2008 років;

закономірності еволюції та зміни агроекологічного стану ґрунтів під дією осушення та в процесі їх інтенсивного сільськогосподарського використання.

РОЗДІЛ 1. АГРОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСУШЕНИХ ҐРУНТІВ (Огляд літератури)

Проблема меліорації перезволожених ґрунтів Івано-Франківщини тісно пов’язана з питанням підвищення ефективності використання гідроморфних земель і збільшення на них урожайності сільськогосподарських культур. У зв’язку зі значною кількістю осушуваних площ важливу роль відіграє вивчення ґрунтів із метою встановлення процесів, які протікають в них під впливом меліорації, внесення добрив, агротехніки, сільськогосподарських культур.

Особливість гідроморфних ґрунтів полягає в тому, що провідна роль у їх ґрунтоутворенні належить підґрунтовим водам та верховодці, що призводить до постійного чи довготривалого перезволоження даних ґрунтів. Землеробство на цих ґрунтах


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16