У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДЕЩО З ІСТОРІЇ ПЛАВАННЯ

ДЕЩО З ІСТОРІЇ ПЛАВАННЯ

Коли і як навчилася людина плавати? Можна лише припустити, що плаваня було знайоме їй з первісних часів. Добуваючи собі їжу полюванням і рибальством, рятуючись від переслідування ворогів і диких тварин, людина змушена була долати вплав різні водяні перешкоди, що зустрічалися на її шляху.

Про те, що люди вміли добре плавати ще в глибоку давнину, свідчать збережені пам’ятки матеріальної культури стародавнього Єгипту та стародавньої Греції. Вчені датують третім тисячоліттям до нашої ери найбільш давні зі знайдених зображень людей, що пливуть. Так серед експонатів музею староєгипетського мистецтва в м. Туріні (Італія) є великий камінь. На поверхні його вирізьблена фігура жінки, яка пливе способом, що нагадує сучасний брас. Учені вважають, що фігура вирізьблена за 1200—1700 років до н. е. Ця стародавня пам’ятка дає можливість припустити, що єгиптянам давно був відомий цей дуже поширений у наш час стиль плавання. Відомі слова древньогрецького суспільного діяча Солона, який, характеризуючи невігластво людини, говорив, що та “... не вміє ні плавати, ні читати”.

Грецький вчений античного періоду Геродот у своїх працях розповідає, що вміння плавати надавало грекам безцінну допомогу в численних війнах, які вони вели десятиліттями. Відомо нам про знаменитого грецького пірнальника Скіліаса із Сікона, що діставав із дна моря затонулі цінності. Під час однієї з греко-перських воєн Скіліас і його донька Ціану перейшли на сторону греків. Одного разу в бурю вони кинулися у воду, доплили до місця стоянки перських кораблів, перерізали якірні канати і погубили цим частину перського флоту. Рятуючись потім від переслідування, вони пропливли в непогоду понад п’ять кілометрів.

Таким чином в давнину плавання використовувалося і як засіб активного відпочинку, і як гігієнічна процедура, і в найрізноманітніших прикладних цілях, включаючи господарську діяльність на воді, подолання всіляких водяних перешкод як в мирний, так і у воєнний час.

Проте, хоч в Древній Греції і проводилися змагання з плавання, в програму змагань древньогрецьких Олімпійських ігор воно не входило.

Перший друкований посібник із плавання було випущено в 1538 році.

Перші спортивні змагання з плавання були проведені на початку XVI століття у Венеції.

Ще 200 років тому в Німеччині плавців виховували в школі. У 1770 році вчитель Йоханес-Бернхард Базедов зробив плавання обов’язковим предметом вивчення для своїх учнів.

Перший закритий басейн був споруджений у Відні в 1842 році, а через рік такі басейни відкрилися в Англії, Німеччині і Чехословаччині. У цих басейнах починає проводитися робота з навчання спортивного плавання.

Перший офіційний клуб аматорів плавання був створений у 1867 році в Англії. Метою клубу була пропаганда спортивного плавання. У1877 році в Англії ж відбувся перший у Європі офіційний чемпіонат країни зі спортивного плавання.

Перший офіційний чемпіонат Європи з плавання відбувся в1890 році.

В кінці XIX ст., коли почалось будівництво штучних басейнів, спортивне плавання набуло широкої популярності в різних країнах світу. Відображенням цього стало включення змагань з плавання в програму перших сучасних Олімпійських ігор, що відбулися в 1896 р. в Афінах, і з тих пір цей вид спорту незмінно входить в програму всіх ігор Олімпіад.

На перших Олімпійських іграх, де змагання з плавання проходили в затоці при чотирибальному штормі і всього 13-градусній температурі води (див. фото), плавці – тільки чоловіки – змагались у чотирьох видах програми: на трьох дистанціях - 100, 500 і 1200 м, що долалися вільним стилем (дозволялося плисти будь-яким стилем), а також в окремому запливі для матросів на 100 м вільним стилем. Учасники перших олімпійських змагань пливли переважно способом брас і способом на боці без виносу рук з води.

Брас, мабуть, найдавніший з використовуваних нині стилів спортивного плавання: він бере свій початок ще з останньої чверті XVIII ст., а його назва (з французької слово “брас” означає “замах”) характеризує основні риси цього стилю – плавання одночасними широкими гребками. Проте сьогодні цей стиль не забутий, а продовжує успішно розвиватися. Доречі, володарем рекорду світу на дистанції 50 м брас – 26,2 сек – є українець Олег Лісогір.

У 70-х роках XI століття з’явився так званий “треджен-стиль”, який названий прізвищем англійця, що запозичив цей стиль плавання під час свого перебування в Південній Америці: спортсмен пливе на грудях, тримаючи голову над водою, руки поперемінно виконують гребки і виносяться вперед над поверхнею води, а ноги під час гребка однієї з рук виконують рух “ножиці”.

Одним із перших олімпійських чемпіонів став угорець Альфред Хайош, що переміг на перших Олімпійських іграх у двох дистанціях -100 м і 1200 м. На дистанції 500 м стартувало всього 3 учасники, а на 1200 м - 9. На 500-метровій дистанції першим був австрієць П.Пойман, а заплив для матросів на 100 м виграв грек Й.Малокинис. Розіграні тоді 12 медалей розподілилися в такий спосіб: Угорщина- 2 золотих, Греція - 8 медалей (1 золота, 4 срібні, 3 бронзові), Австрія - 2 медалі (1 золота, 1 бронзова).

На ІІ-х Олімпійських іграх 1900 р. у програму були включені змагання на 200 м на спині, а на третіх – спортсмени плавали стилем “брас”.

Змагання з плавання серед жінок уперше відбулися на V-х Олімпійських іграх в 1912 р. у Стокгольмі. Першою переможницею на 100 м вільним стилем стала Ф.Дюрэк з Австралії (1 хв. 22,2 сек.).

ФІНА - Міжнародна аматорська федерація з плавання заснована в


Сторінки: 1 2 3